Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:03, 23. 12. 2014.

| Društvo

Urađeno preko 40 operacija na novoj Kardiohirurgiji

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
kardiohirurgija
Prvi zahvat na srcu bio je četvorostruki bajpas

Od 5. decembra, kada su pacijenti zapravo prvi put ušli u prostorije nove zgrade Kardiohirurgije Kliničkog centra u Nišu, do danas je urađeno 35 vaskularnih operacija, 3 transplantacije bubrega i 4 zahvata na otvorenom srcu.

Direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović kaže da se, iako je zgrada zvanično otvorena 24. novembra, čekalo na sanitarno-epidemiološke analize koje su morale da se urade kako bi pacijenti smeli da uđu u salu.

Radovanović kaže da su svi operisani pacijenti stabilno i u dobrom zdravstvenom stanju. I dok su vaskularne zahvate i transplantacije bubrega sa živih donora radili niški timovi, operacije na srcu su rađene uz pomoć hirurga Kliničkog centra Srbije. kardiohirurgija Intenzivna nega jedna od najmodernijih

Dolazio je jedan kardiohirurg, kome su asistirali naši hirurzi na specijalizaciji za kardiohirurgiju. Od Nove godine očekujemo da sve uđe u rutinu i da se za 3 do 4 meseca naši hirurzi osposobe, odnosno da obave 50 samostalnih operacija. Potom će oni operisati, ali uz nadzor stručnjaka iz Beograda, a nadam se da ćemo do kraja sledeće godine imati potpuno samostalan tim za operacije na srcu  - kaže direktor KC Niš.

On objašnjava da niški Klinički centar trenutno ima 5 hirurga koji su na specijalizaciji i subspecijalizaciji kardiohirurgije, kao i da je sa Ministarstvom zdravlja dogovoreno da se nova Kardiohirurgija sledeće godine tretira kao državni projekat.

Kardiolog Zoran Perišić kaže da je prvi pacijent kome je operisano srce dobio četvorostruki bajpas.

Na odeljenju za invazivnu dijagnostiku konstatuje se postojanje bolesti, a potom konzilijum odlučuje, prema svim dokazima koje ima, koji je optimalni i najbolji način lečenja - rekao je Perišić.

On napominje da se iz niške filijale Fonda RFZO u Beograd šalje od 400 do 600 pacijenata na razne procedure, a od toga se njih 300 do 350 upućuje na kardiološke.

Ukoliko nastavimo tempom i planom za prvu godinu, a to je da imamo 3 do 4 operacije nedeljno, ta lista će se smanjiti za 150 do 200 pacijenata  - najavljuje Perišić.

Klinika za kardiohirurgiju opremljena je poput vrhunskih svetskih klinika - u operacionoj sali postoji sistem koji potpuno steriliše operaciono polje, tu je i EKK mašina za vantelesni krvotok koja preuzima funkciju srca, najmodernija intenzivna nega, sistem koji obezbeđuje praćenje rada medicinske opreme i lekara...

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Iva

    20:18 // 23. 12. 2014.

    Molim vas prestanite sa reklamama oko kardiohirurgije. Gospodine Radovanoviću po koji put vi najavljujete rad kardiohirurgije u Nišu. Činjenice su nepobitne: niški Klinički centar nema kardiohirurge.

    • brana

      08:43 // 24. 12. 2014.

      Hvala dr Radovanovicu za kardiohirurgiju, ovo je velika stvar za grad Nis!!!

    • Iz kuće je na ulicu istrčao

      10:03 // 24. 12. 2014.

      Čovek je to i rekao. Nemamo kardiohirurge, jer nismo imali Kardiohirurgiju. Sad imamo, pa ćemo imati kardiohirurge jer i ih je 5 na specijalizaciji. Šta je tu sporno? Zašto ste zlonamerni?

    • Zoran Jovanovic

      13:43 // 24. 12. 2014.

      Nemamo kardiohirurge ali imamo Perišića koji sve te operacije ko iz šale može da obavio!Školovan ggospodin čovek i pravi dasa!Treba da se ugledate na Perišu koji je sve ovo obezbedio!Živeo Periša pono

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: