Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:42, 17. 1. 2020.

| Društvo

Urbana gradska legenda oživela - ponovo radi Fast radio

Autor:M. Z.Izvor:MIRC, Južne vesti
tancic fast
Tančić oživeo Fast radio; Foto: MIRC

Čuveni niški radio iz devedesetih Fast ponovo emituje program, ali umesto na radijskim talasima, sada na internetu. Džinglovi, uz koje se auditorijum zabavljao, opet se emituju u nešto drugačijoj formi i pod izmenjenim imenom “Original Fast sa kosim džepovima“.

Građani se često boje povratka devedesetih, ali se i sa setom sećaju retkih dobrih stvari iz tog mračnog perioda. Jedna od takvih priča je Fast radio, pa su ljubitelji radija i “malih ljudi koji pričaju i pevaju u kutijama” od skoro dobili priliku da utole nostalgiju jednim klikom na internetu.

Pokretač novog Fast radija Dejan Tančić kaže za Media i reform centar da i novo ime ima vezu sa starim vremenima.

Pre 20-30 godina bile su popularne farmerke Levis original sa kosim džepovima. Apropo toga, kao štos smo uzeli Fast, a moglo je da bude bilo šta drugo, ali pošto se oslanjamo na stare džinglove sa Fasta, tako se i zove - priča Tančić.

A za muzički pravac radija Tančić je izabrao bajatu muziku, kako naziva njemu blisku muziku iz prošlih vremena. Ali, promovisaće i neafirmisane autore. fast radio Klikom do radija; Foto: MIRC

Ima i nečeg novog, a to su niški autori. Pesma Mitra, uličnog svirača, prvi put je puštena na ovom radiju. Eto, to je razlog njegovog postojanja. Želim da pustim niške autore, koje nijedna radio-stanica neće pustiti. Jeste da nema veliku slušanost, ali muzičarima će to značiti - kaže Tančić.

Fast radio osnovan je 1993, postojao je desetak godina, bio je slušan, a publici je pažnju držao i muzikom i džinglovima. Fast nije bio klasičan radio sa voditeljima, objašnjava Tančić, a jedan od onih koji je birao muziku bio je i ubijeni premijer Srbije Zoran Đinđić.

Nekada se pojavljivao glas uživo, ali vrlo retko. Imali smo emisiju bez tačno određenog termina, zvala se ’Ja sam taj i taj, to je moj izbor’. Taj neko birao je muziku i pričao zašto bira baš to. Kroz tu emisiju prošlo je dosta različitih ljudi, počev od Romkinje što čisti po kućama, koja je više od sat vremena pričala o omiljenoj muzici. Odmah sledeće nedelje gost je bio Zoran Đinđić. Nedeljom smo puštali domaću muziku - podseća Tančić.

A na novoj “internet frekvenciji” Tančić pušta i sačuvane džinglove, jer reklame proizvodi još od osamdesetih. Novom Fastu će posvetiti neko vreme pa planira da ga prepusti mlađima.

Pogledajte i video intervju koju je uradio Media i reform centar i novinarka Milica Branković.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • "sani1955”

    21:59 // 21. 1. 2020.

    Hvala

  • Saša Popović

    14:27 // 18. 1. 2020.

    Pa bilo je krajnje vreme, već je "FAST" do 12...

  • Pelinkovac

    12:35 // 18. 1. 2020.

    Ja sam sam se naježio od fleša.Svaka čast za ideju.Verujem da Tanča koji je očigledno došao u te neke godine gde polako sumira neke stvarri shvata kao i mi svi da sad Nišu nedostaje ono što je imao tih godina.Ne verujem da je pitanju interes jer kao i tad pa tako i sad to je volontterski rad.Još kad bi neko smogao snage da nam otvori nešto tipa Rock 69 ili Muzičkog kluba 81.Sve najbolje živi bili

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: