Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:00, 5. 4. 2023.

| Društvo

Urbane priče i legende - po čemu simboli Niša nose naziv

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
marger
Marger danas; foto: Nikola Marković

Mnogi ugostiteljski objekti, znamenite ličnosti, vlasnici zemljišta, kao i urbane priče i legende pretvorene su u nazive niških krajeva i naselja, koji su se održali do danas, iako mnoga obeležja više ne postoje. Novinar i publicista, koji je pisao o starom Nišu, Ljubiša Sokolović smatra da su imena davana iz praktičnih razloga, pre svega zbog orijentacije meštana, a prenosili su se generacijski.

Ističući da u Nišu postoje mnogo naziva ulica i delova grada koje građani više znaju po urbanom nazivu, nego po zvaničnom imenu, Sokolović priču o obeležjima grada započinje čuvenom kafanom Marger, po kojoj je deo u širem centru grada poznat.

Kada kažemo “kod Margera” tačno znamo na koji deo grada mislimo, a dobio je po boemskoj kafani u kojoj su se skupljale poznate niške ličnosti poput Sremca, Koste Delinija, Kalče, ali su dolazili i ustanici protiv turske vlasti, koji su sanjali slobodu - kaže Ljubiša Sokolović.

Prema njegovoj teoriji naziv potiče od naziva margetan, kako su nazivali vojne kantine, čiji su vlasnici bile prve kafandžije, Nišlije su vremenom margetan preimenovale u Marger.

Raskrsnica Crveni pevac Urbana legenda po kojoj je nastao naziv Crveni pevac; Foto: JV/V. Milić Raskrsnica ulica Voždove, Bulevara dr Zorana Đinđića i Vojvode Mišića popularno se naziva Crveni pevac, prema Sokolovićevim rečima još jedan je naziv dobijen po kafani, koji krije interesantnu priču.

Da li je u pitanju istinita priča nije poznato, ali vlasnik kafane na uglu, rešio je da ofarba zgradu i kofa sa crvenom bojom, nekako se otkačila, prelila se preko pevca koji se šetao oko merdevina. On je simbolično, za sreću, kafanu nazvao Crveni pevac. Na jednom od kioska koji se i dalje nalazi tu, stoji gore limeni pevac, kao simbol onoga što je ostalo - priča Sokolović.

“Kod Kalče” kaže niški hroničar, naziv je nastao mnogo pre nastanka tržnog centra, koji je preuzeo naziv kafane koja se nalazila na tom mestu, na kome, za koju kaže da je trebalo ostaviti prostora zbog značaja koji je imala, kao i za kafane Marger i Staru Srbiju.

Poznati niški boemi dolazili u Kalču uvek sa novinama, ali ne da bi ih čitali, već da bi znali kada su ušli u kafanu i smatram da je u kompleksima koji su nastali umesto tih kafana mogao biti ostavljen prostor i za njih, zbog značaja koji su imali, tako je bilo i sa Margerom, a tako je u zaborav otišla i Stara Srbija, koja je takođe bila veliko obeležje grada, mada, poslednjih godina, iako je nosila taj naziv, nije imala veze sa tom Starom Srbijom, zbog koje su mnogi dolazi u Niš - rekao je Ljubiša Sokolović.


Donina česma/Paliluska rampa i Tutunovićev podrum/Kula

Donina česma koja se nalazi u Episkopskoj ulici, kako Sokolović kaže, orijentir je za taj deo grada i dodaje da je mlađim Nišlijama možda poznatiji i "kod Palilulske rampe".

Interesantno je što većina misli da je Dona žensko ime, međutim hadži Dona bio je poznati niški trgovac, koji je tu na uglu napravio kuću i uz zid, koji je opasivao plac, napravio česmu, a vodu doveo iz Kovanluka i omogućio Nišlijama zdravu pijaću vodu - kaže Sokolović.

Duž pruge ka Starom groblju, nalazi se i Tutunovićev podrum, koji prema rečima niškog publiciste i novinara nosi naziv tog dela grada, a takođe je poznat i “kod Kule”, a kako je rekao Branko Tutunović bio je niški advokat, koji je takođe bio poznat i kao odličan proizvođač vina, koji je svoj vinski podrum otvorio u podnožju brda Gorice, mesto koje je, kako Ljubiša tvrdi, bilo jedno od omiljenih kralja Milana Obrenovića, koji je često dolazio tajno, kako bi uživao u provodu.

Imao je i zgradu sa dve kule, od kojih je jedna srušena i danas izgledaju ruinirano. U jednom delu je proizvodio vino, dok je u drugom delu bila kafana, koja je bila poznata po tome što je tu dolazio prvo knez, pa kralj Milan. On je voleo veselo društvo i dolazio je fijakerom i često puta tajno - rekao je Sokolović.


Šojka, Apelovac, Kazandžijsko sokače

šojka obilićev venac jug bogdana Šojka, jedan od simbola Niša, po kome Nišlije nazivaju ceo kraj; foto: JV/N. V. “Kod Šojke” je izraz koji se koristi i dan-danas, napominje Sokolović i navodi da je to prvobitno bila sapundžijska radnja, a tek kada su počeli da se bave proizvodnjom sveća, ostaće upamćeni u Nišu, te će ceo kraj poneti naziv po toj radnji.

Apelovac, s druge strane, govori Sokolović, nosi naziv vlasniku zemljišta i pivare Jovanu Apelu, koji prema informacija koje poseduje Sokolović iz Vojvodine dolazi u Aleksinac kako bi nastavio da se bavi baštovanskim poslom, ali kako je posedovao mašinu za ručnu proizvodnju piva rešio je da se preseli u Niš.

Pošto je shvatio da je u odnosu na Aleksinac, Niš grad u kome će imati bolju prođu, kupio je zemljište na obodu tadašnjeg grada. Kada je napravio pivaru, ceo kraj su meštani nazvali Apelovac. Apel je tu imao i streljanu, gde je mladi svet nedeljom dolazio i takmičio se u streljaštvu - kaže Sokolović.

Kazandžijsko sokače je jedno od najpoznatijih obeležja Niša, a retko ko zna da se ta ulica zove Kopitareva, kaže Ljubiša i napominje naziv nastao s obzriom da su se najviše pravili kazani za rakiju i topljenje masti.

Mnoge zgrade, poput “Karingtonke”, “Švajcarije” i “TV5” neki su od nadimaka koje su Nišlije dodeljivale poznatim stambenim zgradama, inspirisane nazivima starih kafana, porodicama iz serije, pa čak i pevačicinim nogama.

Niški hroničar napominje da je takođe veoma zanimljivo i to kako su naselja u Nišu dobijala imena, ali napominje da pored pozitivnih primera, usvojeni su i negativni nazivi.

Niš centar Niški hroničar ne slaže se da se najvažniji simbol Niša naziva "kod konja"; foto: Vanja Keser Govoreći o spomeniku Narodnim oslobodiocima Niša, borcima koji su živote dali za slobodu, Sokoloviću je neshvatljivo da ga Nišlije i dalje oslovljavaju “kod konja” i zato smatra da je važno da se zavičajna istorija uči od ranih razreda osnovne škole, te će to biti jedan od načina da se promeni svest građana.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • A sta Sokolovic

    18:11 // 1. 5. 2023.

    Moze da kaze o brdu koje on naziva Gorica? Jel zna mozda pravo ime?

  • RadoVan

    08:09 // 6. 4. 2023.

    Što se tiče Crvenog pevca, tačno je da se tamo na uglu nalazila obućarska radnja, a na krovu radnje je bio crven pevac izrađen od pečene gline. Urbana legenda o kafani i crvenoj boji...pevcu... je samo legenda. Prekoputa obućarske radnje je bila pekara a ne kafana

  • Bravo "DOSTA JE"

    20:21 // 5. 4. 2023.

    Milance "urbani komentator"koji sve pise malim slovima,bez zareza... verovatno sa kupljenom diplomom i clan partije.
    Komentare uglavnom citaju i pisu takvi a najstrašniji su lajkovi i dislajkovi,gde vidite gde zivite i kolika smo selendra postali.Aca najveći kralj urbanog Nisa.Posle njegove smrti pocinje vladavina Indijanaca.

    • dr Jakov Zlatar.

      14:23 // 6. 4. 2023.

      Bravo dosta je":Ti si pokazao ko si, kad psihopatu i kriminalca ubrajaš u gradske legende.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: