Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:51, 9. 2. 2018.

| Društvo

Urbanista Niša: Kiosci se uklanjaju sa trga, o novim spomenicima još nije odlučeno

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Trg Gradska kuća rekonstrukcija projekat
Rekonstrukcija najavljena za ovu godinu; Foto: Screenshot ni.rs

Komisija koja je razmatrala predloge građana za uređenje Trga kralja Milana u Nišu, odlučila je da bi trafike trebalo da budu sklonjene sa prostora ispred Tvrđavskog mosta, kako bi Spomenik obešenim sveštenicima bio “oslobođen”. Prihvaćeno je i da se grade još neki spomenici, ali pod uslovom da se urade analize o tačnoj lokaciji gde bi mogli da budu postavljeni.

Gradski urbanista Nikola Lečić, kaže da je urbanistički projekat prihvaćen, ali ne kao definitivan plan kako će Trg posle rekonstrukcije da izgleda. Predlozi da se gradi spomenik Milanu Obrenoviću, kao i da se postave manji “interaktivni” spomenici, na kojima bi građani mogli da sede, stoje ili se samo fotografišu u njihovoj neposrednoj blizini, mogli bi da “prođu”, ali treba da se detaljnije analiziraju tačne lokacije, što prethodno nije učinjeno.

Data je mogućnost, pošto neki predlozi nisu potkrepljeni adekvatnim analizama, za takve sugestije smo dali mogućnost da je nešto moguće uraditi - moguće je postaviti spomenike i spomen-obeležja na Trgu, ali uz jednu sveobuvatnu analizu i definisanje prostornih odnosa i veza, sa postojećim arhitektonskim formama i spomenicima kako se ne bi došlo u prostroni konflikt - rekao je Lečić.

Predlog niškog pesnika Dalibora Popovića Popa da se postave klupe na kojima “sede” glumci je, dodaje urbanista, delimično prihvaćen. “Ineraktivna” manja obeležja, mogla bi da budu postavljena samo tokom fesitvala.

Interesantna primedba pesnika je prihvaćena sa velikom verovatnoćom da to može da bude. Čitajući pažljivo šta je napisao prepoznali smo da pripada grupi povremenih kulturnih manfestacija - recimo kada su Filmski susreti mogu biti postavljena neka interaktivna platna, biste, skulpture koje mogu da budu na mostu ili keju privremeno dok traje festival - kaže Lečić.

Ono što je izvesno je da će kiosci biti pomereni sa Trga, makar ako budu prihvaćene odluke Komisije, kojima je prethodio istovetan stav Građevinsko-arhitektonskog fakulteta i Zavoda za urbanizam. Ovo je odlučeno uprkos primedbi koje su imali vlasnici trafika.

Fakultet i Zavod su se izjasnili po svakoj primedbi. Oni ostaju pri svom rešenju da na tom prostoru oko Spomenika obešenim sveštenicima ne treba da budu montažni objekti, niti bilbordi, kiosci ni sanduci. Taj prostor treba biti čist. Komisija je podržala mišljenje stručnog obrađivača - dodao je urbanista.

Lečić je objasnio da dodatne analize oko lokacije za spomenike ne bi trebalo da oduže proceduru oko izrade dokumentacije koja prethodi izadavanju građevinske dozvole.

Podsetimo, kako je najavljeno Trg kralja Milana bi trebalo da bude rekonstruisan do kraja 2018. godine, a predloge o tome kako bi mogao da izgleda dalo je ukupno 14 građana, među kojima su uglavnom bili stručnjaci i oni koji posluju na Trgu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Владислав

    19:41 // 19. 3. 2018.

    Сматрам да треба подићи још један леп (поред оног ослободиоцима Ниша), прави споменик неком српском средњевековном владару, нпр. из династије Властимировић (кнез Властимиру, кнезу Чаславу...), нешто што нема нигде у Србији. Чини ми се да би то јако освежило сам град Ниш и учинило га занимљивијим.

  • Trafike-kiosci

    09:07 // 12. 2. 2018.

    Ovim projektom se ne tretiraju trafike i kiosci. Oni se razmestaju drugim planom. Do sad je to bio lanac Lecic-Zavod.

  • Dragan Jovanovic

    06:53 // 12. 2. 2018.

    Kvalitet animacije je ispod svakog nivoa: ljudi hodaju u mestu, voda izbija iz betona i granitnih ploča,... i slične amaterske greške. Sramota je da se ovakva vizualizacija javno publikuje. Ako je grafika loša kakav li će biti tek kvalitet izvođenja? Ako je autor animacije Građevinski fakultet onda je pao na ispitu zajedno sa gradskim urbanistom koji nema kriterijum kvaliteta projektovanja!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: