Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 18. 2. 2021.

| Društvo

Urbanista pomešao kilometre i hektare u planu za solarnu elektranu, NKD traži ponavljanje postupka

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Vrelo
Pomešao kvatrate i hektare u planskom dokumentu, kaže da će greške biti ispravljene; foto: I. R.

U izmenama Prostornog plana kojim se šumsko i poljoprivredno zemljište pretvara u građevinsko, zbog izgradnje solarne elektrane u niškom selu Vrelo, hektari su prikazani u kvadratnim kilometrima, a urbanista Dejan Stojanović priznaje grešku i kaže da su problem bile dve nule. Iz NKD napominju da postupak mora da se ponovi zbog ove greške, a da će u suprotnom biti tužbi protiv odgovornih.

Zbog zainteresovanih investitora za izgradnju solarne elektrane u Vrelu je Zavod za urbanizam pokrenuo postupak izmene Prostornog plana, ali tvrdeći da samo manju površinu planiraju da preimenuju u građevinsko zemljište.

Međutim, tokom javnog uvida su iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju upozorili da se površina uvećava čak tri puta i da će time stanovnicima porez na imovinu biti veći čak 16 puta.

Na to su i zvanično ukazali nadležnima, ali urbanista Dejan Stojanović iz Zavoda za urbanizam kaže da je zapravo u tabeli na koju se NKD poziva greška - hektari su prikazani kvadratnim kilometrima.

Nije skraćeno za dve nule i ispalo je umesto 60 hektara - 60 kilometara kvadratnih. Manja je površina u pitanju, konačno biće negde oko 212 km kvadratnih građevinskog, a ne 273 koliko je stajalo u tabeli - pojašnjava Stojanović.

Kaže da javni uvid i služi da građani ukažu na greške, koje se dešavaju, ali da će biti ispravljene i procedura nastavljena. Za to očekuju izveštaj Komisije za planove koja je zasedala prošle nedelje.

Nakon toga mi postupamo po tom izveštaju, Nacrt plana ide na još jednu kontrolu, a to je republička Komisija za planove pri Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i oni isto gledaju Plan i imaju pravo da dostave primedbe, kontrolišu da li je usklađen sa Zakonom i sa dokumentima višeg reda. Posle toga u skladu sa izveštajem koji daju Plan ide na usvajanje - navodi Stojanović.

Međutim, Danijel Dašić iz NKD kaže da oni još nisu dobili zvaničan odgovor da je u pitanju bila greška, ali da svakako postupak ne sme da se nastavi, već ponovi - da ispravljen i tačan Nacrt bude ponovo na javnom uvidu, jer je to jedino po zakonu.

Ovo je bukvalno neoprostivo, ukoliko ovaj dokument koji je bio na ovom javnom uvidu usvoje uz te neke prepravke, jer oni na taj način obmanjuju građane i to već ima i težinu krivičnog dela. Jer ako vi date jedan dokument na javni uvid, a onda ga usvojite u totalno drugačijem obliku zato što je bila greška u merama, to onda nije ono što su građani imali priliku da vide. Građani su zaslužili da za svoj novac dobiju tačan dokument, pa ćemo mi opet da ga pregledamo da vidimo da nisu opet napravili neku grešku i onda ćemo da dajemo komentare - ističe Dašić.


Urbanista priznaje grešku, ali kaže da je i NKD pogrešio

Iako priznaje grešku u merama, za koju kaže da će svakako biti ispravljena i da se onda građevinsko zemljište uvećava za samo 60 hektara, što je 0,1 %, urbanista smatra da su pogrešili i oni koji su reagovali, a to su predstavnici NKD.

Tvrdi da nisu razumeli tabelu na koju se pozivaju i pored njegove greške, jer ono na šta ukazuju iz NKD, da se građevinsko zemljište povećava čak tri puta, zapravo desilo još 2011. godine.

To drastično povećanje građevinskog područja se desilo 2011. godine, od 80 km kvadratnih otišlo je na oko 190 i tad je povećano u onom periurbanom krugu oko Niša, sva ona naselja koja direktno gravitiraju na Niš konglomeraciju, tu su se povećale površine pod građevinskim zemljištem da bi činile jednu funkcionalnu, urbanu sredinu Niša. U onim zaseocima i selima perifernim, kao što je Vrelo, tu je uglavnom ostalo postojeće stanje, uz minimalna povećanja, ako je negde potrebno groblje ili neka saobraćajnica ili tako neka javna namena - tvrdi Stojanović.

Na pitanje da li to znači da su veću grešku napravili oni koji su reagovali, a ne on koji je kao urbanista pravio plan, odgovara da su pogrešili svi.

Pogrešio sam i ja i oni koji su reagovali. Naša greška je u tih 60 kilometara, a trebalo je da bude hektara. Ali oni navode u odnosu na ono postojeće stanje iz 2011. godine i navode da je to više od 100 hektara i trećina povećanja, što jednostavno nije istina. Oni nisu gledali osnovni plan, gledali su samo izmene - pojašnjava Stojanović.

Dašić međutim napominje da je u zvaničnom dokumentu na koji su reagovali sve jasno pisalo i da nije bilo moguće to ne razumeti.

Osnovna tabela koja pokazuje obim izmena u Planu u njoj piše da se 192,9 kvadratnih kilometara povećava i to je to, nema tu šta da se ne razume. Loše su uradili dokument, ja ne mogu da sanjam da su oni hteli da napišu nešto drugo - ističe Dašić.


Tužbe protiv nadležnih ako ne ponište dokument

Dašić napominje da jedini rezultat tog izveštaja Komisije, koji urbanista kaže da očekuju kako bi nastavili proceduru, treba da bude preporuka da se postupak ponovi, odnosno da se ovaj dokument sa greškom poništi.

Ukoliko ne bude tako ističe da će onda i Komisija i odgovorna lica u gradu morati da snose posledice, jer je to što rade igranje sa novcem građana.

Dok čekaju zvaničan odgovor i naredne korake nadležnih, Dašić ima i poruku za nadležne:

Ako nemaju dovoljno ljudi uvek imaju bar 8 koordinatora za mlade u Opštini Medijana, tako da mogu njih da angažuju ako urbanisti treba pomoć. Nadam se da su svi pismeni, da umeju da čitaju i da znaju razliku između hektara i kvadratnog kilometra, pa eto moja blaga pomoć gradskom rukovodstvu. Ako već plaćaju sve te ljude neka i rade nešto, jer meni je žao ovog čoveka, on je rekao da je sam, što je tragedija, da dokument koji sa sobom vuče milijarde dinara u konsekvencama raznoraznim radi jedan čovek, a da ovamo imamo gomilu mahača zastavama i onih koji učestvuju u bakljadama i koji primaju platu, a ne rade ništa - napominje Dašić.

Pravni tim NKD razmatra zakonske odredbe na osnovu kojih će reagovati, a napominje da je možda i strašnije od toga što ne znaju razliku između hektara i kvadratnih kilometara to što izgleda niko nije ni pogledao i prekontrolisao ovaj važan dokument pre javnog uvida.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Solarni Svrljig

    20:50 // 19. 2. 2021.

    Ovaj učio školu kod Milije iz Svrljig koji je pre neku godinu, za neki izbori, gradio solarnu elektranu u selo Tijovac. Plan rada pisala Jeka koja sad unapredjuje unazadjene opstine iz niški kabinet a tehnički sekretar na projekti bio Mirke sadašnji predsednik... Tako ćete i vi Nišlije da vidite solarnu elektranu, nemoj da nismo rekli... Pozdrav od komšije

    • Милан

      22:34 // 17. 9. 2023.

      Немој много да се смејеш комшијама ево га сад као председник Комисије за планове општине Сврљиг, Покушавају да прогурају план да направе индустриску зону на умиреном клизишту (јекина њива) а Мирке им терцира све у 16 и помаже... Укључи се на време док није касно, јавни увид је у току...

  • Oblak

    08:11 // 19. 2. 2021.

    Nisu u pitanju dve nule.
    Mnogo nula ima u institucijama grada Niša.
    Da ne generalizujemo, nisu svi, ima tu i dobrih i kvalitatnih kadrova

  • Slob.Disić

    08:04 // 19. 2. 2021.

    Ovo se desilo u zavodu za urbanizam.
    Kakva li je situacija u katastru nepokretnosti.Tamo su gradjevinske parcele umanjivane i pripisivale gradu Oštećeni nisu bili u situaciji da podnesu prigovor i ?????

    • Koji crni Katastar

      09:11 // 19. 2. 2021.

      Pa on je nepotizmom pretvoren u u porodičnu firmu.Rade majka, zet i ćerka, sa kupljenim diplomama, bez prethodne provere psihičkih sposobnosti a kamo li da znaju nešto.Pod hitno proveriti stručnost i diplome zaposlenih u Katastru, jer su pola Niša uknjižili na tudja imena iz njima poznatih razloga ili interesa!!!A i saradnje sa vlasnicom agencije koja na otisak prsta starosedeocima otima nekretnin

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: