Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:16, 29. 11. 2021.

| Društvo

Urbanistički plan Niša promenjen i stavljen na uvid, visina zgrada sada nedefinisana

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
novi nis
Javna sednica Komisije za planove zakazana za 8. decmebar; foto: T. T.

Nakon brojnih primedbi predstavnika opozicije i građana na račun trećih izmena generalnog urbanističkog plana Niša (GUP), na ponovljenom javnom uvidu do 3. decembra je novi nacrt ovog dokumenta. Umesto zone stanovanja u visokim objektima planira se zona mešovite namene, a rukovodilac izrade plana Tamara Jovanović kaže da se ovaj nacrt, za razliku od prošlog, ne bavi brojem spratova i visinom, već da se u njemu samo ispituje mogućnost izgradnje višespratnica.

28 primedbi bilo je na račun trećih izmena GUP-a, a da je infrastruktura u gradu zastarela i nepogodna za izgradnju solitera planiranih tim dokumentom najčešće su ukazivali građani i predstavnici niške opozicije.

Nedavno je objavljena nova verzija, koja je na javnom uvidu do 3. decembra i u kojoj se ne planira zona stanovanja u visokim objektima već zona mešovite namene.

Rukovodilac izrade plana Tamara Jovanović objašnjava da je naziv promenjen jer u tim zonama neće biti samo visokih objekata i ističe da ne znači da će oni tamo biti izgrađeni, već da će se samo ispitati mogućnosti za to.

Ima ukupno 15 celina. U osam celina su tema neke javne namene gde je Grad utvrdio neki svoj interes, a u sedam su predviđene zone mešovite namene. Zvale su se drugačije i bilo ih je više. Drugačiji je bio i grafički prikaz, sa nekim usitnjenim blokovima, bila je gomila nekih nejasnih šifara. Sada je promenjen pristup, ovo je više strateški pristup, kao što i treba da bude - navodi Jovanović.

Koliko će spratova biti dozvoljeno i koja će biti maksimalna visina - teme su koje nisu obuhvaćene novim nacrtom, napominje Jovanović.

Bitna izmena je i što nismo davali nikakve cifre u odnosu na prethodnu varijantu gde je bila cifra i za visinu i za zauzetost i za neke parametre za koje mislimo da uopšte nisu tema GUP-a, čak ne moraju da budu ni tema plana generalne regulacije, već mislim da sve treba da bude usmereno na plan detaljne regulacije, a ovo je samo otvaranje do nekog planskog osnova uz smernice za koje mislimo da su važne, da mora svako ko misli o visokim objektima da ispuni neke kriterijume - kaže ona.

Dodaje da se GUP menja zbog problema koje poslednjih desetak godina imaju oni koji grade pošto je on bio prilično detaljan.

On je propisivao P plus 6 spratova i 27 metara visine. Pritisak da se ide u visinu nije nestao, on se odrazio po horizontali. Nastali su silni problemi u gradu jer neko nema planski osnov, a bez uopšte nekih konkretnih razloga zašto mora P plus 6, zašto ne može P plus 7. Nastala je gomila problema, projektanti i investitori se dovijaju kako će po horizontali te svoje kvadrate da reše. Nije rešenje ograničiti visinu tek tako i ovo je momenat kada se na određenim mestima, kojih ima 7, GUP-om daje dozvola da se ispituju mogućnosti - objašnjava Jovanović.

gup nacrt Nacrtom obuhvaćemo 15 lokacija, najveća površina u Opštini Palilula; foto: Printscreen

Prvobitnim nacrtom bila je obuhvaćena površina od 97,29 hektara, dok je sada ukupno obuhvaćeno 168,5 hektara - 75,8 hektara u Opštini Palilula, 52,2 u Panteleju, 27,9 u Opštini Crveni Krst i 12,7 u Medijani.

Građani mogu slati svoje primedbe u vezi sa GUP-om do 3. decembra, a mogu ih izneti i na Javnoj sednici 8. decembra, u Oficirskom domu u Nišu.

Podsetimo, nacrt trećih izmena i dopuna GUP-a već je bio na javnom uvidu pre nekoliko meseci, a na sednici većina primedbi nije prihvaćena jer su nadležni ocenili da se odnose na prostore koji nisu deo nacrta.

Prethodno su iz opozicije upozoravali da nove izmene štite interese investitora, a ne građana, ali su i povezivali te izmene sa dolaskom tajanstvenog investitora kojeg je gradonačelnica najavila maja ove godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoki ajduk

    09:34 // 30. 11. 2021.

    Pa nije njihov poso da rešavaju probleme investitora, već probleme građana. Pomešali su za šta primaju platu, mada verovatno platu i ne podižu.

  • Streptomicin

    09:07 // 30. 11. 2021.

    Tako je to kad su u Niš došli iz svrliško, bosilegradsko, vlasotinačko,prištevsko, pa upali u Javna preduzeća da komanduju starosedeocima i rođenim Nišlijama i da im upropaštavaju grad, po svim segmentima a ne samo planiranjem prostora.Tugu, tugo...

  • Sale

    08:21 // 30. 11. 2021.

    Kako doslo tako ce otici.Na leto ce cene biti za 30% manje.Nema vise ni crnih ni belih para.A najgore je sto nema ljudi.Mladi beze nece stres i lazi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: