Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:53, 13. 8. 2014.

| Društvo

Uređeno Staro vojničko groblje u Nišu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
staro-vojnicko-groblje-d.vidojkovic.jpg
Staro vojničko groblje u boljem svetlu, foto: D. Vidojković

Radnici JKP “Gorica” uredili su prostor Starog vojničkog groblja na Delijskom visu. Inicijativa za uklanjanje rastinja pokrenuta iz Opštine Palilula.

Visoka trava, rastinje i drveće ružilo je groblje, ali i ometalo stanare okolnih zgrada u ovom delu Niša. Oni smatraju da njihovo dvorište i memorijalni kompleks treba redovno održavati, a ne nakon reakcije inspekcije, kao što je sada bio slučaj.

Kako je pojašnjeno u "Gorici", blokovsko zelenilo nije deo redovnog programa održavanja, već je neophodno da Skupština stanara podnese zahtev Komunalnoj inspekciji opštine na čijoj se teritoriji nalazi, a nakon toga opština izdaje nalog za uređenje.

Nedavno, pre dolaska Vlade Srbije u Niš, takođe po nalogu Opštine Palilula uređen je deo Spomen-parka Bubanj, a ministarka Jadranka Joksimović je posetila ovaj memorijalni kompleks.

stari Stanari obližnjih zgrada traže da održavanje bude redovno, foto: D. VidojkovićInače, groblje na Delijskom visu je pod zaštitom države od 1989. godine i obuhvata Srpsko vojničko groblje, Englesko vojničko groblje i deo gde su sahranjivani vojnici austro-ugarske, a kasnije i nemačke vojske. 

Ne zna se koliko je vojnika u ovom delu Niša sahranjeno, ali je izvesno da je zatrpavanje posmrtnih ostataka ratnika započeto 1912. u vreme Balkanskih ratova, a nastavljeno je i kasnije tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Komsija

    19:34 // 17. 8. 2014.

    Da je uredjeno ne bi ga zvali sumica, nego bi ga zvali parkic, a to ako oni zovu sisanje trave uredjenjem to je vec nesto skroz deseto, mogli bi barem onda cesce da "uredjuju" "Staro Vojnicko Groblje"

  • nezaposleni dipl

    01:21 // 16. 8. 2014.

    JE L` ILI JE LI SE PIŠE ODVOJENO...

  • nekoIZmase?!

    01:19 // 16. 8. 2014.

    Šta znaci "nekoIZmase"?! IZ NOŠE,ha,ha...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: