Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:27, 13. 9. 2017.

| Društvo

Uređuje se prostor kod mosta u Tvrđavi, najavljeno i čišćenje 30 deponija

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
deponija
Čišćenje deponija u svim opštinama; foto: Čitalac

Prostor na izlazu iz Tvrđave ka Gradskom polju uskoro bi, prema najavama iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, trebalo da bude uređen i ozelenjen. Na ovom mestu je očišćeno đubre, a još 30 divljih deponija bi trebalo da bude sklonjeno iz sela i sa periferije grada.

Program čišćenja đubreta usvojilo je Gradsko veće Niša, a za ovo će biti potrošeno skoro 7 miliona dinara iz budžeta.

Osim u blizini drvenog mosta, što bi, prema najavama trebalo da bude i uređeno tokom jeseni, iz Sekretarijata kažu da će se čistiti đubre i u Gornjoj Toponici.

Na putu za Gornju Toponicu nalazi se velika površina puna smeća jer kada ljudi krenu kolima, oni tu stanu i pored puta bace đubre. Uprkos tome što je Toponica je pokrivena kontejnerima - rekla je sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Krstić.

Plan je da se očiste i divlje deponije kod Vrežinskog mosta, zatim u Gornoj i Donjoj Trnavi, Paligracu, Mezgraji, Trupalu, Humu i Sečanici koje se nalaze na teritoriji Gradske opštine Crveni Krst. Na Paliluli će se čistiti deponije kod sela Popovac, Gabrovac, Krušce i na 2 mesta u Suvom Dolu.

Na Panteleju je planirano čišćenje 2 deponije u Vrežini i na putu za Vinik i Matejevac, dok se na teritoriji Niške Banje čisti ulaz u Jelašnicu, naselje Nikola Tesla, Radikina Bara, Ulica Srpskih junaka i Novo groblje u Banji.

Na ovim mestima će biti okačene table sa upozorenjima da je bacanje smeća zabranjeno.


“Plan da dogodine sva sela imaju organizovan odvoz smeća”

Većina niških sela nema organizovan odvoz smeća, te stanovnici bacaju đubre na divlje deponije, na koje su već navikli. Zato će, po planu, sada biti odvezeno 3,5 t smeća o trošku svih Nišlija, od kojih većina već plaća odvoženje smeća.

divlja deponija Mnogo je divljih deponija u Nišu; foto: čitalacJedno odvoženje, objašnjavaju u "Mediani", košta nešto više od 5 dinara po kvadratu. Tokom meseca se kontejneri prazne 2 do 3 puta, te za stan od oko 60 kvadrata ova usluga košta više od 500 dinara.

Iz “Medijane” kažu da se otpad odvozi iz više od 50 % sela, ali da mnogi stanovnici neurbanih delova Niša ne žele da plaćaju ovu uslugu jer đubre, po višedecenijskoj navici, bacaju u reku, potok ili na poljanu u blizini sela.

Ipak, plan je da sledeće godine počne odvoz iz svih sela sa teritorije Niša. Takođe, iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine najavljuju i više para za čišćenje divljih deponija.

Ove godine je više para i više lokacija za čišćenje, a sledeću godinu biće i više para za program sređivanja divljih deponija. Cilj je da kod građana podignemo ekološku svest jer se to zagađene vrati preko vazduha i reka - kažu u Sekretarijatu.

Dodaju i da je plan i da se deo površina na kojima su deponije i uredi i ozeleni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Драгојло

    00:42 // 14. 9. 2017.

    Ако већ чистите, онда на путу Рујник према Паљини има на тоне и тоне ђубрета. Оно треба кажњавати са по 50.000 евра! Када би једног казнили са том казном, више нико се не би сетио да баци папирић на улицу.

    • sale

      12:07 // 14. 9. 2017.

      Kad bi jednog kaznili tom kaznom, naslo bi se 1000 njih koji ga brane recenicom "otkud coveku pare kad je plata 200 evra"...

    • objektivno

      06:50 // 15. 9. 2017.

      I 5000 dinara je dovoljno,ali treba neko i da ih uhvati na delu.

  • Nis

    14:49 // 13. 9. 2017.

    Ocistite i ozelenite prostor oko podvoznjaka na Viniku da se jos vise kultivise i na taj nacin prestane sa izbacivanjem smeca.
    Ovako deluje zapusteno a to nasi sugradjani jedva cekaju

  • Овца за шишање

    14:27 // 13. 9. 2017.

    Кочина се никада не би чистила (или бар ретко) кад у њој не би живеле СВИЊЕ!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: