Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:16, 13. 9. 2019.

| Društvo

Uređuje se stambeni blok na niškom bulevaru po rešenju studentkinja GAF

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
Studentkinje GAF-a
Njihov idejni projekat uređenja pobedio na konkursu; Foto: V. M. R.

Studentkinje pete godine Građevinsko-arhitektonskog fakulteta imale su zadatak da naprave idejno urbanističko rešenje za uređenje prostora u bloku zgrada između Bulevara Zorana Đinđića, Rendgenove, Ljudevita Gaja i Ulice Dragiše Cvetkovića. Njihov projekat je predstavljen građanima, a svi zainteresovani i narednih dana mogu da vide kakav je plan i da daju primedbe i sugestije.

Natalija Kostić iz Niša i Katarina Knežević iz Crne Gore kažu da je rešenje kojim su pobedile na gradskom konkursu prilagođeno svim generacijama - od dece do najstarijih. Uređenje Pasterova Plan je da bude sadržaja za sve generacije; Foto: V. M. R.

Između zgrada u ovom stambenom bloku, prema njihovom planu, trebalo bi da budu velike kocke koje će služiti za igranje i sedenje, klupice, zelenilo, parking mesta, učionica za decu na otvorenom.

Da imamo dosta otvorenih površina, da prostor bude moderno opremljen, da sve starosne kategorije imaju neke aktivnosti u prostoru - Igrališta za decu, prostori za igranje, dosta prostora za okupljanje. Saobraćaj je u tom delu grada frekventan i treba prostora za okupljanje - navode.

Stanovnici ovog dela grada i predsednici stanarskih zajednica, kao glavni problem istakli su manjak mesta za parkiranje. Naročito je, kako su se ranije žalili građani, kritičan prostor u Ljudevita Gaja, gde se i čitava ulica koristi za ostavljanje automobila. Pošto je preko puta ovog bloka Klinički centar, često tu parkiraju i oni koji dođu na lečenje. Stanarima fale mesta za parking, ali su autorke, navode, morale da isplaniraju i zelene površine, a vodile su računa da ne bude seče drveća.

U ovom bloku su sagrađene garaže koje se više ne koriste, planiramo i da njih ponovo uvedemo u upotrebu i tako obezbedimo dodatna parking mesta - ističu.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kazao je i da je jedna od ideja da se parkirališta u ovom bloku po rekonstrukciji zoniraju, i u tom slučaju bi stanovnici mogli da kupe godišnje karte i time sebi obezbede mesto za automobil.

Idejno rešenje stambeni blok Parking je u ovom stambenom bloku veliki problem; Foto: V. M. R. Nevena Vojinović koja stanuje od 1959. u tom bloku kaže da su ove zgrade upropastile nadogradnje, ali očekuje da će se gradski čelnici ubuduće posvetiti njegovom uređenju i kada je vodovodna i kanalizaciona mreža u pitanju. Gradonačelnik Bulatović je kazao da će se ova infrastruktura rekonstruisati tamo gde je potrebno.

Njegove procene su da bi za mesec dana mogao da bude okončan projekat uređenja međublokovskog prostora Između Simpa i Rendgenove, a potom će se znati i koliko će sve da košta.

To će sve proizaći iz projekta, konačne odluke šta će se sve raditi. Nakon sagledavanja primedbi, vrlo brzo nadam se u roku od mesec dana da ćemo imati konkretan projekat i odmah će se nakon toga krenuti u radove koji budu dobili podršku - rekao je Bulatović.

Inicijativa za uređenje ovog dela grada, dodaje, potekla je od građana.


Bulatović: Ubuduće ćemo ovako, da ne bude kao na Sinđelićevom trgu

Pošto su se od prošlog vikenda građani na Sinđelićevom trgu pobunili zbog izgradnje javne garaže, gradonačelnik Niša kazao je da će ubuduće svaki projekat uređenja biti pred građanima i strukom, te da će svi moći da daju primedbe i sugestije. Prezentacija urbanističkog rešenja uređenje Gradonačelnik rekao da neće žuriti sa radovima, da bi se svi usaglasili oko idejnog rešenja; Foto: V. M. R.

Upitan i za urbanizaciju Bulevara Nemanjića, na prostoru gde su i javne parcele bile oglašavane za prodaju investitorima, a građani se bunili što se na zelenim površinama između zgrada umeću nove višespratnice, Bulatović je kazao:

To gde su građani bili protiv ne veže se za period za koji mi nosimo odgovornost sada. Organi su postupali po odlukama koje su donesene 2011. godine, kasnije 2015. godine. Nastaviće se ovako, to je primer kako ćemo raditi kada učestvujemo u uređenju prostora, kada imamo konačno rešenje i porojekte, svaki projekat prolaziće ovaj put - dodao je Bulatović.

Podsetimo, ovu pojavu umetanja zgrada u već uređene blokove, stručnjaci su nazvali "investitorskim urbanizmom".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dipl.ing.arh.

    00:25 // 14. 9. 2019.

    Projekat mogu da komentarišem kada ga budem video, ali imam poruku za kolegenice.
    Nemojte dozvoliti da se vaši mentori kite vašim perjem! Moja generacija na studijama je radila idejne projekte hotela 'My Place', fasade RK 'Pionir' (Forum) itd. što su naši mentori u velikoj meri iskoristili ili bolje rečeno zloupotrebili.
    I setite se konkursa za rekonstrukciju nadstrešnica na ulazima u podzemni...

  • ssss

    22:28 // 13. 9. 2019.

    ...a gde mogu da se vide radovi narednih dana?

  • Prcko

    17:06 // 13. 9. 2019.

    Nadam se da ce studenti biti adekvatno nagradjeni i pre svega placeni. Za njih mi nije zao da grad izdvoji i nesto vise para za trud i rad... Bolje nego raznim burazerskim, sumnjivim lopinama i firmama koje nas namerno pljackaju.

    • Само кажем

      19:12 // 13. 9. 2019.

      Реч је о студенткињи чији је отац професор ГАФ :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: