Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:06, 14. 7. 2015.

| Društvo

Uređuju vekovima staro pirotsko izvorište

Autor:Marija PenčićIzvor:Južne vesti
Banjica-(3).JPG
Voda konstantno sa temperaturom od 29 stepeni; foto: JV

Izvorište Dag-banjice kod Pirota, na kom ljudi vekovima leče kožne bolesti i oboljenja sluzokože, u naredna dva meseca će biti prošireno i uređeno, a posetiocima olakšan pristup bazenu i izvoru lekovite vode.

Na omiljenom izletištu Piroćanaca posetioci dolaze u svako doba godine. Pošto temperatura cele godine iznosi 29 stepeni, tamo ćete ljude zateći i na minus 20 i na plus 40 iz Srbije, Nemačke, Australije, Kanade...

Izvorište se krije u nepristupačnom predelu kanjona Gradašničke reke pored sela Gradašnica, koje je jedno od najstarijih u pirotskoj opštini. Oni koji idu tamo na kupanje probijaju se "kozjom stazom" kroz kanjon dužine oko 3 kilometara.

Jedan od onih koji veruju da voda sa Banjice pomaže kod kožnih i oboljenja sluzokože je 70-godišnji Stanko Antonijević koji je, kako kaže, ovom vodom izlečio čir na želucu.

Bio sam po mnogim banjama, ali nisam uspevao da izlečim čir. Ovde se to desilo posle mesec dana. Dolazim stalno već 20 godina i ko god može, neka dođe ovamo - poziva Antonijević.


Ime iz vremena Turaka

Ovo izvorište naziv je dobilo još u vreme Turaka. Prema jednoj od legendi, na ovom izvorištu spas od teškog oboljenja kože pronašla je lepotica Daga iz Istanbula, koja je u potrazi za lekom obišla Aziju i Evropu.

U znak zahvalnosti, vrelo na kome je čudesno iscelila rane, devojka je nazvala po sebi.

Druga legenda o nazivu izvorišta vezuje se za period vladavine Rimskog carstva, a potvrđuju je arheolozi koji su u njegovoj neposrednoj blizini otkrili ostatke naselja i grobnica.

Naime, ova legenda govori da je u povratku sa pohoda rimska vojska imala mnogo teško bolesnih i ranjenih vojnika. Ostavili su ih pored izvorišta sa zalihama hrane, jer više nisu mogli da se kreću. Vrlo brzo vojnici su se oporavili i izlečili. Plašeći se da će se bolesti vratiti, odlučili su da se tu nastane, a mnogi su se oženili devojkama iz okolnih sela.


Bazen će biti proširen

Pre desetak godina u blizini izvorišta JP „Vodovod i kanalizacija“ izgradila je mali bazen za kupače, koji je trenutno u jako lošem stanju.

Banjica-(1) Bazen koji je prilično zapušten; foto: JVSlavica Ćirić iz udruženja „Grlica“ iz Pirota odlučila je da to promeni. U saradnji sa Mesnom zajednicom iz sela Gradašnica, podrškom Opštine Pirot i kroz javne radove Nacionalne službe za zapošljavanje biće uređeno izvorište i proširen bazen.

Odlazak na Dag banjicu seća me na detinjstvo i oca. Dugo se ovde ništa nije radilo i odlučila sam da to promenim. U naredna dva meseca proširićemo bazen, pa će sada kupači imati više prostora i boraviće u uređenom prostoru - rekla je Slavica Ćirić.

Izgradnja tri kilometra puta do izvora odvratila je strance koji su pre nekoliko godina bili zainteresovani za eksploataciju vode.

Stručnjaci su ustanovili da voda sa Dag-banjice ne menja kvalitet i zadržava svoja lekovita svojstva čak i nakon četiri godine stajanja u plastičnoj flaši. Neki pak smatraju da je samo pešačenje do izvorišta kroz kanjon i strujanja čistog vazduha razlog za poboljšanje zdravlja.

U svakom slučaju, ko god da je došao na Dag-banjicu nije se pokajao. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • dragan penic

    16:59 // 20. 7. 2015.

    mene interesuje kako se prikljuciti akciji uredjenja

  • ljiljana ilic

    21:41 // 14. 7. 2015.

    Iz licnog iskustva,voda pomaze brzem zarastanju otvorenih rana! Sve pohvale za trud da mesto bude lepse i pristupacnije, ali ne dajte strancima da nam eksploatisu prirodna dobra, sta cemo deci ostaviti!?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: