Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:48, 23. 8. 2018.

| Društvo

Urednici “Jugpresa” pretili “surovim progonom”

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
telefon
Preteća poruka Stojanovićevoj stigla nakon okruglog stola na temu Kosova; Ilustracija; Foto: Flickr - Andy Rennie

Nakon okruglog stola koji se održao početkom aprila u Vranju, čija je tema bila dijalog o Kosovu, urednica Regionalne informativne agencije Jugpress Ljiljana Stojanović dobila je preteću poruku u kojoj se njoj preti “surovim progonom”, a kako kaže, od kad je dala izjavu nadležnima pre 2 meseca, nema informacija o svom slučaju.

Sa nepoznatog broja stigla je poruka u kojoj se navodi da “ne može biti demokratskog dijaloga po pitanju nezavisnosti tzv. Kosova, eksponente ovakvih stavova treba surovo progoniti, ne samo verbalno, ako ne institucionalno, onda vaninstitucionalno”.

Stojanovićeva je ovo shvatila kao pretnju i istu prijavila policijskim upravama u Leskovcu, gradu u kome živi, ali i u Vranju. Stojanovićeva, u razgovoru za Južne vesti, kaže da je tom prilikom dežurna tužiteljka poruku okarekterisala kao lični stav.

U policiji su preda mnom zvali dežurnu tužiteljku, koja je rekla da je u poruci iznesen privatni stav i da ne predstavlja pretnju. Tek nakon intervencije "kontakt tačke“ pozvali su me da u Osnovnom javnom tužilaštvu u Leskovcu dam izjavu, a to je bilo 2 meseca nakon što sam primila preteću poruku - kaže Stojanovićeva.

Iako se ovakvi slučajevi rade “po hitnom postupku” istraga već 4 meseca stoji u mestu, a ono što Stojanovićevu začuđuje jeste da joj ni u jednom trenutku nisu tražili listing, kako bi utvrdili čiji je broj sa kog joj je poslata poruka. preteca poruka Ljilja Jugpress Stojanovićeva kaže da se nakon ovoga oseća nebezbedno, foto: printskrin

Ja nisam sigurna da li tužilaštvo nalaže policiji ili obrnuto da traže listing, ali svakako mi to nisu tražili. Ono što me je još više iznenadilo je pitanje zašto ja nisam zvala taj broj i sama istražila. Koliko sam upućena, policija upravo treba da savetuje suprotno, da oni kojima se preti ne istražuju sami jer to može biti opasno po njih - kaže Stojanovićeva.

Stojanovićeva ističe da se oseća nebezbedno, naročito kada ide na terene i obrađuje teme koje se bave Kosovom i jugom Srbije.

Sa druge strane, u Osnovnom javnom tužilaštvu u Leskovcu kažu da je slučaj u fazi prikupljanja obaveštenja i da je, nakon obavljenog razgovora sa Stojanovićevom, od suda traženo da se izda naredba kako bi se uzeo listing za brojeve telefona na koji je i sa koga stigla poruka.

Poslednje što je tužilaštvo preduzimalo u ovom slučaju je da je suda tražena naredba za izdavanje listinga, kako bismo videli da li preko toga može da se dođe ili uđe u trag N. N. licu. Sud je odobrio naredbu i tužilaštvo je poslalo policiji na dalje postupanje - kažu u tužilaštvu.

Nisu precizirali kada je naredba od suda stigla, niti kada je ona prosleđena policiji.

U leskovačkoj policiji rekli su da je rad u toku, a da o detaljima operativnog rada ne mogu dati više informacija.

U toku je postupak utvrđivanja svih mera. Postupak se vodi po prijavi - kažu u policiji.

Stojanovićeva je inače izjavu dala 7. juna i od tada je, kako kaže, niko nije zvao da joj kaže šta se dešava sa slučajem.

Okrugli sto “Dijalog o Kosovu i jugu Srbije”, nakon koga je Stojanovićevoj stigla preteća SMS poruka, održao se 4. aprila u Američkom kutku u Narodnoj biblioteci u Vranju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Malena

    22:20 // 23. 8. 2018.

    Američki kutak , ko plaća taj okeugli sto u tom kutku?

  • Aperkat

    15:41 // 23. 8. 2018.

    Bravo junaci,pretite zeni!Srpski,nema sta.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: