Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:15, 7. 6. 2018.

| Društvo

Uredniku "Južnih vesti" nagrada za novinarsku hrabrost

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
pedja blagojevic
U vojsci se priznanja najlakše dobijaju u ratu, a u novinarstvu u vreme najveće represije, kaže Blagojević; foto: S. Đaković

Dobitnici nagrade “Stanislav Staša Marinković“, koju dnevni list Danas dodeljuje za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu, ove godine su glavni urednik i osnivač Južnih vesti Predrag Blagojević i glavni urednik i osnivač Kikindskih Željko Bodrožić.

U obrazloženju žirija, koji je dobitnike izabrao jednoglasno, navodi se da su pritisci vlasti na lokalne medije u protekloj godini kulminirali, te da su Blagojević i Bodrožić sa svojim redakcijama pokazali novinarsku hrabrost i istrajnost u borbi za žurnalističku profesiju uprkos mnogobrojnim problemima u režiji režima. zeljko-bodrozic-foto-mcbeograd Bodrožić i Blagojević dele nagradu sa redakcijama čiji su deo; foto: Medija centar Beograd

I Bodrožić i Blagojević dokazali su da i pored inspekcija koje im mesecima nisu izlazile iz redakcija, pretnji lokalnih moćnika, sudskih tužbi i raznih drugih nedaća koje prate sve kritički nastrojene novinare u Srbiji, uspevaju da kreiraju medije koje ne prave kompromise karakteristične za današnji trenutak i bave se svojim poslom po svim merilima koje nalaže normalno informisanje. Bez dobrih i pre svega normalnih lokalnih, opštinskih i regionalnih medija Srbija će ostati u totalnom medijskom mraku – zaključio je žiri.

Urednik Južnih vesti ističe da, iako nagrada formalno glasi na Bodrožićevo i njegovo ime to je, kao što i u obrazloženju žirija piše, nagrada za redakcije čiji su oni samo deo.

U vojsci se priznanja najlakše dobijaju u ratu, a u novinarstvu u vreme najveće represije. “Staša Marinković” je sama po sebi čast, ali bih voleo da što pre prođe period u kome uopšte ima potrebe da se nagrade dodeljuju za “novinarsku hrabrost” - kaže Blagojević.

Kako navode iz Danasa, u užem izboru za nagradu bila je i novinarka KRIK-a Bojana Pavlović, a među predloženima za prestižno priznanje bili su i Danica Vučenić, Nenad Čaluković, Ljubodrag Stojadinović…

Žiri za priznanje “Stanislav Staša Marinković“ činili su Dragana Marinković (supruga Staše Marinkovića), Dušan Petričić (prošlogodišnji dobitnik), profesor Đokica Jovanović, Snežana Čongradin, Dragan Stošić, Zdravko Huber i Draža Petrović (predsednik žirija).

zorica-miladinovic Zorica Miladinović je dugogodišnji dopisnik "Danasa" iz Niša; foto: JVDanas ovu nagradu dodeljuje povodom 9. juna, kada ovaj list obeležava rođendan. Od 2000. godine dobila su je mnoga značajna imena srpske i regionalne medijske scene, poput Viktora Ivančića, Koraksa, Miloša Vasića, Jugoslava Ćosića, Zorana Kesića, Ljubice Gojgić, Vukašina Obradovića, Dragana Bujoševića, Muharema Bazdulja i drugih.


Nagrada i za nišku novinarku Danasa

Priznanje “Nikola Burzan“ za najboljeg novinara Danasa u periodu između dva rođendana lista dobiće Zorica Miladinović, dugogodišnja dopisnica Danasa iz Niša.

Kako na navode u ovom listu, Miladinovićeva je u Danasu od 1998. i od tada insistira na visokom profesionalnom i etičkom kvalitetu u bavljenju novinarstvom. Ističu da je od juna prošle do juna ove godine “u svojim istraživačkim i analitičkim tekstovima insistirala na ozbiljnosti, profesionalizmu, objektivnosti, pluralizmu, sveobuhvatnosti, angažovanosti i ekskluzivnosti tema, dokumenata i sagovornika”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Cujte Srbi

    11:32 // 8. 6. 2018.

    Postovani gospodine Blagojevicu,veliko mi je zadovoljstvo da vam pored cestitiki za osvojenu nagradu izrazim divljenje za Vasu hrabrost i profesionalnost.Nije lako biti u Vasoj,,kozi,,Vas rad je na meti nekulturi,poltronsrvu,malogradjanstvu....Ali kad se borite za pravu stvar,samo tako hrabri mozete izdrzati sve napade.I E.Zoli su spaljivali knjige,ali ipak,ljudskost i dostojansvo pobedjuje.Bravo.

  • Меда

    07:39 // 8. 6. 2018.

    О добитнику све најбоље,

    као жеље да ово води ка још већим донацијама Сорошевог или Евро улазећег нам фондова...

    ПС
    Истраживање за "пијану" медицинску сестру (особа са сметњама у ходању) "ће призаборавимо" током свечаности

    ;-)

  • ja

    23:57 // 7. 6. 2018.

    Bravo sve cestitke. Jedino vi sve kazete ostali su pobegli u misiju rupu. Jos jednom svaka cast i samo nastavi jos jace

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: