Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:11, 29. 1. 2021.

| Društvo

Uručena Sremčeva nagrada Elvedinu Neziroviću za roman "Ništa lakše od umiranja"

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
nagrada
U konkurenciji je bilo 46 proznih knjiga; foto: Grad Niš

Za najbolju proznu knjigu u 2019. godini proglašen je roman bosansko-hercegovačkog književnika i novinara Elvedina Nezirovića, kome je danas u Nišu uručena prestižna nagrada "Stevan Sremac". Roman istražuje korene, prirodu i granice zla, a sam autor je naveo da je delo nastalo prema istinitoj ratnoj priči.

Ništa lakše od umiranja je prema oceni žirija bila najbolja knjiga u 2019. godini, a za svoj roman Nezirović je dobio nagradu, koju dodeljuje Grad Niš, a ona uključuje povelju, koja je unikatni rad fotografa i dizajnera Miljana Nedeljkovića, kao novčani iznos.

Autor je tokom govora napomenuo da je roman pisao prema istinitoj ratnoj priči.

Da je na kraju pisanja naučio da sve naše različitosti, bile one prostorne, identitetske ili bilo koje druge, nemaju značaja pred ljudskom dilemom između dobra i zla, a izbor između dobra i zla zavisi od toga kakvi smo ljudi – piše u saopštenju Grada.

Nagrada "Stevan Sremac" je ove godine dodeljena po 17. put, a laureatu je priznanje uručila zamenica gradonačelnice Dušica Davidović.

Inače, u konkurenciji je bilo 46 proznih knjiga, a 6 u užem izboru za priznanje. Nagrađeni roman Ništa lakše od umiranja je bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu, kao i za priznanje Evropske unije za književnost. Nezirovič je nosilac nekoliko književnih nagrada, među kojima se izdvaja priznanje "Mimar mira" za ukupan doprinos izgradnji mira, suživota i međunacionalnog poverenja u postratnom periodu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislija

    20:34 // 29. 1. 2021.

    Kuku majko kad vidim ko sve radi u opstini palilula

  • Mara

    20:31 // 29. 1. 2021.

    Potpuno je u pravu Naslov sve govori.Sve cestitke

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: