Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:22, 11. 1. 2015.

| Društvo

Uručene nagrade “11. januar”

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
11 januar
Ovogodišnji dobitnici najprestižnije gradske nagrade sa gradonačelnikom i predsednikom Skupštine; foto: Vanja Keser

Književnicima Vidosavu Petroviću i Dejanu Stojiljkoviću i novinarima Timošenku Milosavljeviću i Tomislavu Todoroviću dodeljeno je danas najviše priznanje Grada Niša. Nagrada je uručena i Univerzitetu u Nišu.

Nagrada “11. januar” istaknutim pojedincima i kolektivu dodeljena je na svečanoj sednici Skupštine Grada u Narodnom pozorištu povodom obeleževanja 137. godišnjice od oslobođenja Niša od Turaka.

Predsednik Skupštine Grada i Komisije za dodele nagrada Mile Ilić kaže da je za dobitnike bilo predloženo 39 pojedinaca i ustanova, a da je uveren da će dela ovogodišnjih laureata dugo trajati i da će oni i dalje afirmisati Niš na najbolji način. 11-januar Književnik koji je pisao i istraživao o Nišu;foto: Vanja Keser

Nije bilo lako doneti odluku, ali stav komisije je bio jasan i pokazao da sloboda reči, obrazovanje i kultura zauzimaju značajno mesto u ovom gradu. Odabir ovogodišnjih dobitnika treba da ukaže da je itekako vredno posvetiti sebe univerzalnim ciljevima i biti kreativan u svom poslu - rekao je Ilić.

Književnik Vidosav Petrović, koga je za nagradu nominovalo čak 35 predlagača, napomenuo je da je nagrada ozbiljna obaveza i da je on u svojim knjigama kao autor i u knjigama koje je priredio nastojao da afirmiše Niš i njegovu bogatu istoriju. 11-januar-2 "Ovo je pobeda pisane reči", rekao je Todorović; foto: Vanja Keser

Rektor Univeziteta u Nišu Dragan Antić istakao je da najprestižnije priznanje Grada, koje dolazi u godini kada ova visokoškolska i naučna ustanova obeležava 50 godina postojanja, daje veliku motivaciju.

Univezitet ima obavezu da bude podrška i zamajac razvoja ne samo Niša i ovog dela Srbije, već cele zemlje - rekao je Antić.

11 januar Nagrada uručena Dejanu Stojiljoviću;foto: Vanja KeserNovinar lista “Politika” Tomislav Todorović rekao je da se prema laureatima može zaključiti da ovogodišnja nagrada jeste "pobeda pisane reči", dok je niški pisac Dejan Stojiljković napomenuo da je odavanjem priznanja književnicima dat podstrek mladim piscima.

Satiričar, aforističar, dramski pisac i novinar Timošenko Milosavljević ističe da je ovo priznanje pokazalo da njegovo stvaralaštvo ima težinu i smisao, ali da je ujedno i nagrada koja pripada i svim njegovim kolegama iz “Narodnih novina”, u kojima radi već više od 40 godina.

Ovogodišnji laureati dobili su diplomu, Statuetu oslobodiocima Grada Niša i po 100.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    20:11 // 12. 1. 2015.

    mogu se sloziti za sve laureate da su bliski rezimu,ali vice petrovic nikada nije podilazio rezimu!covek je najveci zivi,trenutno,kulturno-istorijski hronicar nisa!gresite!

  • Dalibor Popović Pop

    11:44 // 12. 1. 2015.

    Sve od reda nerežimski komentatori nikom ponikoše i pod pseudonimom odkomentarisaše!
    Nabrojte deset poznatih Nišlija koji i žive i rade u Nišu. Muljo a?
    Jedva ih je ostalo pet ili šest sasvema Deksu!

  • kuku lele

    08:35 // 12. 1. 2015.

    Ma ko da je dobio nagradu vi bi ga ispljuvali.I posle vam kriv BG i ko zna ko.Ne valja kad nema Nove godine, ne valja kada dolazi Brega.Ej vi lupate minuse D.Stoiljkovicu ?! Da li znate sta hocete ?

    • Re

      09:19 // 12. 1. 2015.

      Netacno je to sto kazete, a da vi niste g.Dejan? Istu recenicu ste upravo na NTV-u rekli. Zadovoljni smo kad mladi ljudi, NEPOLITIZOVANI dobijaju nagradu.Nis ima mnogo dobrih ljudi i boljih

    • Filip

      13:07 // 12. 1. 2015.

      U pravu si!Sve beogradsko im je bolje,a onda kritikuju taj isti Beograd kako gusi kvalitetne ljude iz Nisa!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: