Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:48, 2. 8. 2021.

| Društvo

Uručeni ključevi budućim stanarima u zgradi za izbegla lica u naselju "Branko Bjegović"

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti
Stanovi za izbegle u Nisu 2
Uručenje ključeva raseljinim licima; Foto: S. Đ.

Nakon odlaganja i godinu dana od završetka zgrade za raseljena lica u naselju Branko Bjegović u Nišu, 75 porodica koje su izabrane na konkursu dobile su ključeve stanova. Nakon šest meseci, stanove će moći da otkupe po utvrđenim uslovima i nižoj ceni u skladu sa Zakonom o izbeglicama, objasnio je komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.

Nakon godina provedenih u kolektivnom smeštaju i plaćajući kirije, ključ od garsonjere dobio je i Aleksandar Pandilovski.

Došao sam 1995. sam živim. Mnogo mi znači, imaću nešto svoje. Još nisam bio u stanu, kakav god da je, biće dobro - kaže Pandilovski.

Stanovi za izbegle u Nisu 5 Predstavnici Komesarijata, Grada, Ministarstva spoljnih poslova i Evropske Unije; Foto: S. Đ.Novoizgrađeni stanovi su i dalje u vlasništvu Grada Niša i Grad će u skladu sa željama i opredeljenjima stanara skapati dogovore, objašnjava Cucić. Objašnjava da će svi imati mogućnost da postanu i vlasnici stanova za koje su danas dobili ključeve.

Neki će možda želeti da nastave da budu u zakupu, da ne otkupe, moći će i to. Neki će želeti da otkupe na rok od 20 godina što je najdalji rok, neki će želeti da plate to sutra. U svakom slučaju, svaka od mogućnosti je na raspolaganju - objašnjava Cucić.

Ovaj model su, objašnjavaju iz Komeserijata, odabrali kako bi sakupili novac za kupovinu još stanova za izbeglice. Bez ikakvih troškova nekretnine su jedino dobili raseljeni koji su odabrali da žive na selu.

Kada delimo građevinski materijal taj čovek je kupio zemlju, stigao do ploče, platio neke dozvole, seosku kuću jedino dajemo potpuno bez ikakvih uslova jer je to ulaganje, za montažnu kuću morate da kupite plac i platite dozvole, za stan ne radite ništa i red je da budete solidarni - objašnjava Cucić.

Uručenju ključeva porodicama u Nišu pored delegacije Grada prisutvovali su i predstavnici Delegacije EU, Komesarijata za izbeglice, kao i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković. Kako je naglašeno, Niš je ovim potezom rešio probleme ljudi koji su izbegli iz Hrvatske i Bosne, ali je ostao veliki broj raseljenih sa Kosova. Stanovi su izgrađeni zahvaljujuči donacijama, a najviše para stiglo je iz Evropske Unije.

Podsetimo, iako su završeni 2020. godine, završne radove usporili su vanredno stanje, izbori i propusti investitora. Izgrađeno je ukupno 60 stanova za izbeglice i još 15 za socijalno ugrožene. Inače, ranije su čitaoci Južnih vesti ukazali da zgrada za izbegla lica nije ista kao što je prikazana na tabli projekta, te kako su rekli, liči na bolnicu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile Torzija

    22:44 // 2. 8. 2021.

    Šta se dešava sa NOVI NIŠ? Beše postavljana vremenska kapsula pre 5-6-7-8-9 godina? Bioskop, pijaca, OPERA, šoping centar... kako su lepo lagali...
    Trenutno stanje je takvo da im treba mesec dana samo da pokose onu džunglu.

    • Sale bilder

      16:22 // 3. 8. 2021.

      @Mile Torzija - trenutno ne može da se izvuče neka kinta od taj deo grada.Čim se pojavi investitor sa kintu, odma će da se čerupa.

  • Vele

    21:04 // 2. 8. 2021.

    Šta je ovo? rešetke na prozori? jel to neki fušeraj?

    • Na sever Srbi tamo je buducnost

      08:12 // 3. 8. 2021.

      Prosetaj se do Pariza ili Beca da vidis cemu sluzi i sta predstavlja.. Samo znate na more da idete zato ste tako i pismeni.

  • Nišlija

    20:02 // 2. 8. 2021.

    Zašto meni moj grad nije dao stan,u bednoj penziji sam ,posteno radila i nemam stan

    • Pantelejac

      21:42 // 2. 8. 2021.

      @Nišlija - ovim ljudima niko ništa nije dao na lepe oči.Da si pametna nikad se ne bi sa njima menjala.Kao što piše i što je rekao onaj mali debeli čiča iz Beograda, oni će plaćati zakup i kasnije otkup, što kada preračunaš uopšte nije jeftino.

    • Laki

      08:40 // 3. 8. 2021.

      Bravo za Pantelejca toje tacan i istinit odgovor.
      Platice oni to kroz rate debelo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: