Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:22, 22. 2. 2022.

| Društvo

Urušeni bedem niške Tvrđave i dalje neograđen, iz Grada kažu da će ove godine čistiti rastinje

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
tvrđava
I dalje neograđen deo; foto: T. T.

Iako su nedavno stručnjaci naveli da urušen bedem Tvrđave u Nišu nije bezbedan, ni posle nedelju dana od tada on još nije ograđen. Iz Grada navode da su dobili plan na koji način da saniraju propadanje ploča, pa da će ove godine početi da čiste rastinje za koje tvrde da ih Zavod za zaštitu spomenika ranijih godina nikada nije obavestio da predstavlja problem.

I dalje nema znaka upozorenja na mestu gde je spomenik kulture od velikog značaja i simbol Niša najviše urušen. Iako je slika ista kao i pre nedelju dana, većnica za kulturu Adriana Anastasov navodi da će zidine biti očišćene od rastinja koje je i glavni problem što nestaju kamene ploče.

To bi trebalo da krene čim potvrdimo da postoji prostor u okviru programa JKP "Mediana", da postoje sredstva i da je u programu definisano kao što jeste da ovu godinu čišćenje realizujemo. Ne može istog trenutka, jer je potrebno na određeni način. Međutim, Zavod nam je u dopisu obrazložio na koji način se može čistiti. Dakle, zabranjeno je pranje bedema vodom pod pritiskom, potrebno je na drugi način, u dogovoru sa preduzećem to će da bude realizovano - kaže Anastasova.

Iako su iz Zavoda za zaštitu spomenika nedavno naveli da to rastinje nije čišćeno godinama, Anastasova ističe da upravo ta ustanova nije nikada obavestila Grad Niš o tom problemu.

Iz Zavoda nisu želeli da komentarišu njene navode. tvrđava Ograđen deo, ali nepoznato da li je zbog Tvrđave; foto: T. T.

Što se tiče Tvrđave, imali smo nekoliko projekata, a što se tiče konkretno rastinja na zidinama ne, nisu nas nijednom ni usmeno, ni pismeno obavestili da treba preduzeti mere. Međutim, mi smo na inicijativu Grada krenuli sa čišćenjem zidina još prošle godine u saradnji sa JKP "Mediana", uz njihovu saglasnost - ističe Anastasova.

U drugom delu Tvrđave, gde takođe postoje manja oštećenja, postavljena je crveno-bela traka, a ograda je pomerena. Nije poznato da li je takva situacija zbog parkinga ili bezbednosti od kamenih ploča.

Podsetimo, uređenje i revitalizacija Tvrđave najavljeno je još 2013. godine, a Gradsko veće je pre četiri godine usvojilo projekat koji podrazumeva da se saniraju bedemi i napravi oko 1.300 metara staze kojom će moći da se šeta. Prema tom planu, do 2023. bi ovaj istorijski spomenik i simbol Niša trebalo da dobije potpuno novi sjaj.

Do sada su urađeni samo dekorativni radovi. Nije završena rekonstrukcija bedema, najavljena kao najvažnija u projektu, jer je nekoliko tendera propalo zato što se javljao samo jedan ponuđač sa previsokom cenom.

Krajem 2020. godine gradonačelnica Dragana Sotirovski je potpisala novi aneks ugovora o uređenju Tvrđave, a detalji nisu bili poznati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aca

    07:13 // 23. 2. 2022.

    Uvek mora prvo sve da se alarmira pa da se neko pomeri iz stolica strašno i oni će da vode grad...

  • GospoDŽe

    03:02 // 23. 2. 2022.

    GospoDŽa sa završenom jednom godinom Više pedagoške škole brani GospoDŽu sa Sega-mega kursom! U međuvremenu, pade i ograda na Ćele-kuli! napreDNO

  • Robin Hud

    20:43 // 22. 2. 2022.

    Verovatno su potrosili pare za sredjivanje Medijane, pa nema za Tvrdjavu?! Mora da sam lose obavesten oni nisu ni poceli pripreme za otvaranje Medijane, jer potrosili pare na plate

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: