Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:57, 2. 4. 2021.

| Društvo

Useve u Toplici ove godine štiti 27 protivgradnih stanica sa 54 strelca

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
protivgradna
Strelci spremni da dejstvuju u slučaju nepogoda; foto. JV arhiva

Desetak dana pre početka sezone odbrane od grada koja zvanično počinje15. aprila, na teritoriji Topličkog okruga je spremno 27 protivgradnih stanica, a svaka od njih ima po 2 strelca. Prema podacima RHMZ angažovana su ukupno 54 strelca koja su prethodnih dana prošla obuku i potpuno su osposobljeni za ovaj posao.

Od 27 stanica njih 8 je u Blacu, isto toliko u Žitorađi, 7 u Kuršumliji i 4 u Prokuplju.

U RHMZ kažu da je naknada za strelce 4.000 dinara, ali da lokalne samouprave imaju mogućnost da ukoliko žele dodatno nagrade njihov rad.

Mesečna naknada za rad strelaca u periodu od aprila do oktobra je 4.000 neto po strelcu. U istom period imaju plaćeno zdravstveno i socijalno osiguranje ukoliko to nisu drugačije regulisali. Shodno zakonu o odbrani od grada i pozitivnom tumačenju člana 9. Zakona, lokalne samouprave kao subjekt sistema odbrane od grada imaju mogućnost dodatnog stimulisanja rada svojih strelaca i to su prethodnih godina iskoristile Kuršumlija, Blace i Žitorađe. U pripremi ove sezone odbrane od grada obavljen je razgovor sa predstavnicima svih lokalnih samouprava i očekujemo njihovu podršku kako bi sistem rada odbrane uspešno radio – kažu u RHMZ Srbije.

I dok pojedine opštine iznalaze mogućnost da pomognu strelcima i dodatno ih stimulišu, nadležni u Prokuplju tvrde da im to nije dozvoljeno po zakonu. grad Oko 70 odsto protivgradna zaštita štiti usevefoto: arhiva JV/ Z. Ž.

Nama to zakon izričito zabranjuje, mi nemamo mogućnost da izdvajamo budžetska sredstva za takve namene. Shvatamo važnost protivgradne zaštite, znamo koliko je to važno za naše poljoprivrednike, ali je protivgradna odbrana u nadležnosti države i mi smo tu nemoćni – kažu u Gradskoj upravi u Prokuplju.

Inače, prema podacima RHMZ za lansirne stanice u Blacu, Kuršumliji i Prokuplju koje pokriva radarski centar Kruševac obezbeđene u proseku po 11, a za stanice u Žitorađi koje pokriva centar u Nišu, obezbeđene su po 7 rakete.

Postoje magacinske zalihe koje će služiti da se tokom sezone vrši popuna utrošenih raketa. Tokom 2020. godine na teritoriji Toplice ispaljeno je ukupno 336 protivgradnih raketa, najviše u Blacu 154, u Žitorađi 87, Prokuplju 65 i u Kuršumliji samo 30 raketa – dodaju iz RHMZ.

Procena je da je uspešnost dejstava protivgradne odbrane oko 70 odsto, a odbrana od elementarnih nepogoda važna je za očuvanje useva, ali i zbog sprečavanja štete na objektima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Danijela milenkovic

    08:21 // 17. 7. 2021.

    Ubi mi hortenzije . A nikad lepse nisu bille

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: