Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:46, 11. 7. 2011.

| Društvo

Uska ulica problem za prokupačke vatrogasce

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti
prokuplje, vatrogasci

PROKUPLJE – Odeljenje za vanredne situacije u Prokuplju već godinama unazad muku muči sa ulicom u kojoj je smešteno jer je ona u jednom delu preuska, pa vatrogasna kola kada krenu na intervenciju imaju problem.

Reč je o ulici Cara Lazara koja izlazi na Ratka Pavlovića sa jedne strane i Tatkovu ulicu sa druge strane.

Krivina pod pravim uglom koja izlazi na Tatkovu ulicu je preuska, ima manje od tri metra kao jedna saobraćajna traka, a za vatrogasno vozilo po pravilima mora da postoji prostor širok najmanje 3,5 metra.

Sa ovim problemom upoznata je i lokalna samouprava, koja bi trebalo da iznađe rešenje za problem, ali već dugo vremena on se ne rešava. U zadnjem dopisu, koji je poslat decembra prošle godine a koji je prokupačko Odeljenje za vanredne situacije uputilo prokupačkoj opštini kao trenutno rešenje, predlaže se postavljenje saobraćajnih znakova zabrane kretanja teretnih i zaprežnih vozila ulicom Cara Lazara.

Saobraćajni inspektor je posle sagledavanja situacije izdao nalog da se postave ti znaci, ali to još nije učinjeno jer, kako nezvanično saznajemo, Direkcija za urbanizam u Prokuplju nema para za saobraćajne znake.

Predsednik prokupačke opštine Milan Arsović negira to i kaže da su pare date i da će se problem rešiti.

- Vatrogasci su u ovoj zgradi i ulici od 1950. godine, kada je napravljen takozvani Vatrogasni dom. Zaista imamo problem kada izlazimo na teren, posebno ako nam neko vozilo ide u susret. Neretko se građani parkiraju baš na tom najužem delu i tada je gotovo nemoguće proći. Rešavanje tog problema je u nadležnosti lokalne samoprave. Znamo da se oni trude da ga reše, ali to zaista sporo ide. Ti znaci bi nam barem malo olakšali izlaz - kaže načelnik prokupačkog Odeljenja za vanredne situacije Srđan Mitrović.

On dodaje da je trajno rešenje problema proširenje tog prostora.

- Znam da su još 2002. godine započeti pregovori sa vlasnicima placa na samoj krivini, da se deo prevede u gradsko građevinsko zemljište i na tom delu proširi ulica, ali su naslednici raštrkani svugde po Srbiji i Evropi i izgleda nisu zainteresovani da otuđe deo. Nadamo se da ćes eipak postići dogovor jer je to jedino moguće trajno rešenje - dodaje Mitrović. 

On ističe da vatrogasci imaju problema i u drugim delovima grada sa uskim ulicama i vozilima koja građani parkiraju gde stignu ne obraćajući pažnju na saobraćajne propise.

- Posebno u centru grada u BID zoni gde je zabranjen saobraćaj izuzetno teško prilazimo jer su vozila na sve strane. Tamo postoje znaci zabrane parkiranja i zaustavljanja, ali se oni slabo poštuju. Za normalno funkcionisanje ne samo naše službe, koja spada u hitne, već i ostalih sličnih, kao što je Hitna pomoć, neophodna je viša svest i solidarnost građana. Oni mora da znaju da nam svake sekunde znače mnogo i da ne možemo da gubimo vreme jureći po prodavnicama i kafićima vlasnike vozila i molimo ih da pomere svoja nepropisno parkirana kola - napominje Mitrović.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: