Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:52, 13. 3. 2020.

| Društvo

Uskoro arheološka istraživanja na Somborskom bulevaru zbog planirane izgradnje stanova za bezbednjake

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Somborski bulevar?  Odmah pored njive, imas tu i palete, moz' se iskoristi za podpalu. Niko te nece dira ☺
Novo naselje Ardija potencijalna lokacija za nove stanove za bezbednjake; ilustracija; foto: čitalac/Prijavi problem

Somborski bulevar u Nišu bi trebalo da bude još jedna lokacija za izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti. Zbog sumnje da u ovom delu Niša ima arheoloških ostataka, kako kažu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP), prvo će istraživati ovo područje. Javna nabavka za te radove se očekuje uskoro i u istraživanje će biti uloženo 12 miliona dinara.

U naselju Stevan Sinđelić grade se prvi stanovi za bezbednjake u Nišu, za koje su mnogi već imali primedbe jer su dodeljivani po brzini prijave.

Još jedna lokacija je u planu za zgrade u kojima će živeti policajci - naselje Ardija koje je uz Somborski bulevar. U Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP) kažu da je u planu da se aktivira potpuno novi deo Niša u kome do sada nije bilo izgradnje.

Planskim dokumentima je predviđeno da se u ovom delu Niša formira stambeni kompleks, ali kako se radi o razvoju potpuno nove lokacije, postoji sumnja da se na nekim njenim delovima nalaze arheološki ostaci. Inače, i Plan Generalne regulacije GO Crveni Krst 1.faza, kao i 2. Izmene i dopune PGR-a GO Crveni Krst 1. faza predviđaju mere zaštite kulturno-istorijskih spomenika i zaštićenih prirodih celina - objašnjavaju u KLERP-u.

Zato će pre izgradnje stanova biti rađeno arheološko istraživanje na površini od 30,7 hektara, a u KLERP-u pojašnjavaju da će se raditi dve metode - geomagnetska kojom će biti istraženo 26,5 hektara i georadarska za istraživanje 4,2 hektara zemljišta.

Javna nabavka za te radove bi trebalo da bude raspisana do kraja dana.

Prema rokovima koje diktira otvoreni postupak JN, do ugovora sa izvođačem tih istraživanja doćićemo za otprilike 50 dana. Prema procenama stručnjaka, vreme, potrebno za ispitivanje jednog hektara zemljišta georadarskom metodom je 8 dana i tri dana za obradu podataka, dok ispitivanje jednog hektara geomagnetskom metodom traje četiri dana i još jedan dan za obradu. Naravno, redosled površina koje će se ispitivati odrediće naručilac - ističu u KLERP-u.

Kada istraživanja budu završena i bude poznato da li i na kojim tačno lokacijama ima arheoloških ostataka biće poznato da li će i na kom mestu nići zgrade za bezbednjake.

Gradsko veće Niša je pre mesec i po dana naložilo KLERP-u da sprovede postupak istraživanja i navode da će ti radovi biti plaćeni 12 miliona dinara iz gradske kase.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Klerp=Imaginarijum=Rijaliti

    06:22 // 14. 3. 2020.

    12 milona dinaraaaa???U blizini je gornjomatejevacka ulica gdeGradjani nemaju kanalizaciju gde Jos uvek Ima septickih jama a oni kopaju da kao nesto Nadju.Ako treba da opravdate postojanje klerp zarad onoliko velikog broja sefova pomocnika koji PRIMAJU velike plate na racun tih istih Koji nemaju kanalizaciju eee onda neka kopaju. Pa SE posle pitate zasto je pao rejting aktuelnoj vlasti u Panteleju

  • Miloš

    16:31 // 13. 3. 2020.

    Šta traže... Fosile...

  • Nikola

    13:25 // 13. 3. 2020.

    Samo zidajte za bezbednjake! Pa ce bezbednjaci za par godina da nas leče i obrazuju!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: