Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:19, 12. 10. 2016.

| Društvo

Uskoro besplatna pravna pomoć za diskriminisane i marginalizovane

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Pravda
Studentima praksa, oštećenima besplatni zastupnici; Ilustracija; Foto: Wikipedia

Od 15. januara niški student prava će besplatno pomagati diskriminisanim građanima u okviru Pravne klinike. Ova oblast i dalje je nedovoljno razvijena u Srbiji, a ljudi ne prepoznaju kada im je prekršeno pravo na ravnopravnost, kaže profesorka Nevena Petrušić.

Ukupno 26 studenata Pravnog fakulteta će u zimskom semestru imati teorijsku obuku, a od sredine januara kreće i praksa sa slučajevima iz realnog života. U ovome će im, dodaju na Pravnom fakultetu, pomoći advokati i profesori.

Studenti će biti senzibilisani za problem diskriminacije, marginalizacije, isključivanja, govora mržnje i drugih oblika diskriminacije. Stećiće praktične veštine u pomaganju ljudima koji su diskriminisani – kažu na Pravnom fakultetu.

Student 4. godine prava Marko Mitić je jedan od polaznika Klinike. On kaže da su o antiskriminacionom pravu učili iz Prava deteta i Pavnih studija roda, ali smatra da oblast treba mnogo više proučavati na fakultetu. student Praksa u realnim situacijama za studente; Foto: JV

Želeo sam da proširim svoja znanja iz ove oblasti prava, ali i da steknem praktične veštine. To bi trebalo da izgleda kao pravi susret sa klijentom i puno će mi značiti zbog sticanja iskustva u komunikaciji i ostalim veštinama koje su mi potrebne – kazao je Mitić.

Broj korisnika besplatne pomoći je ipak, dodaju, ograničen. Na fakultetu nisu precizirali u koliko slučajeva će studenti moći da pomognu.


Oni kojima je potrebna pomoć nemaju para da je plate

Ciljna grupa ovim studentima su, prema rečima profesora sa Pravnog fakulteta, marginalne i siromašne grupe koje nemaju mogućnost da plate advokata.

Istraživanja pokazuju da su Romi i Romkinje, osobe sa invaliditetom i siromašni najćešće diskriminisani. LGBT osobe su takođe često izložene govoru mržnje i uznemiravanju. Diskriminacija na osnovu pola je nešto što obeležava naše živote – ističe profesorka Nevena Petrušić.

Projekat podržava Kancelarija za ljudska prava Ujedinjenih nacija, a na Pravnom fakultetu se nadaju da će to postati standardan oblik nastave i za oblast antidiskriminacionog prava.

To je neka vrsta ogledne advokatske laboratorije. Studenti treba da razvijaju logičko, analitičko i kritičko mišljenje vezano za konkretan slučaj – ističe prodekan Kovačević.


"Pravo na jednakost najuniverzalnije ljudsko pravo"

Pravnici 26 studenata na Pravnoj klinici iz oblasti antidiskriminacionog prava; Foto: JVKlod Kan savetnik za ljudska prava u kancelariji komesara UN u Srbiji, koji je prisustvovao početku rada klinike, kaže da je "zabrana diskriminacije utemeljana u svim međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima".

Moglo bi se reći da je to najuniverzalnije ljudsko pravo. Ova pravna oblast se poslednjih 20 godina vrtoglavo razvijala, posebno u Evropi. Zastupnici istočne Evrope su predvodnici razvoja u toj oblasti - kazao je. 

On je dodao da je ova oblast, iako nedovoljno razvijena, vrlo zanimljiva studentima prava. Pravna klinika je, istakao je, prilika da se Univerzitet otvori ka široj zajednici i da se unapredi ostvarivanje ljudskih prava u zemlji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milisav

    16:06 // 12. 10. 2016.

    Pojedine od tih grupa su bile izložene govoru mržnje i na samom času predmeta Pravne studije roda od strane jednog od asistenata, na šta sam se žalio profesorki petrušić. Odgovor nisam dobio, a asistent je i dalje na tom predmetu. Hvala za objavu komentara.

  • Lahor

    13:04 // 12. 10. 2016.

    Sigurno će biti za dzabe

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: