Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:36, 24. 2. 2018.

| Društvo

Uskoro bi trebalo da počne adaptacija zgrade za ambulantu u Brzom Brodu

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Zgrada policije i pošte Brzi Brod
Zgrada će biti nadograđena i adaptirana i za ambulantu i Omladinski klub; Foto: S. S.

Po zahtevu stanovnika Brzog Broda, ambulanta Doma zdravlja koja se nalazi u ovom naselju, trebalo bi da dobije nove prostorije. Još u oktobru 2016. godine, iz gradskog budžeta opredeljene su pare, ali nadogradnja zgrade u centru Brzog Broda mogla bi da počne tek na proleće.

Iako je prvobitno bio plan da se ambulanta nađe u zgradi stare škole, kojoj bi bio nadograđen sprat, zdravstvena stanica će ipak biti u samom centru Brzog Broda, u zgradi u kojoj se trenutno nalaze Policijska stanica i Pošta.

Kako kaže Ivan Cvetanović iz Udruženja "Prijatelji Brzog Broda", ostalo je samo da se urade projekti za lift i protivpožarnu zaštitu, te bi za nekoliko nedelja trebalo da bude raspisana javna nabavka za grube radove.

Kada sam poslednji put razgovarao sa sekretarom Sekretarijata za finansije, rečeno mi je da su odvojili 10 miliona dinara u prvoj fazi, za grube radove. Kako mi je obećano, već krajem marta, samo da se prilože još ta dva projekta za lift i protivpožarnu zaštitu, što bi trajalo još dve nedelje, treba da se raspiše tender za izvođenje tih radova - kaže Cvetanović.

Po raspisivanju tendera, očekuje da izvođač bude izabran u roku od dva meseca, te bi na proleće mogla da počne adaptacija zgrade, koja je sada prizemna. Po projektu bi trebalo da se nadograde još dva prata, a kako objašnjava Cvetanović, u zgradi će se nalaziti Policijska stanica, Pošta, ambulanta, dok će u potkrovlju biti prostorije Omladinskog doma, koje će građani moći da koriste u edukativne svrhe. Zgrada Brzi Brod Foto: Projekat Zavoda za urbanizam Niš, budući izgled zgrade u kojoj će biti ambulanta, policija i Pošta

Većnik Miloš Milošević kaže da je nadogradnja zgrade u planu za ovu godinu, ali da termin početka radova zasada ne može da precizira.

Inače, 2016. je 26 miliona dinara bilo opredeljeno iz budžeta grada za prostorije ambulante. Postojeća zdravstvena stanica u ovom naselju se trenutno takođe nalazi u centru, ali u veoma malom i neuslovnom prostoru.


Građanski aktivizam zaslužan za uređenje naselja i ambulantu

Ivan Cvetanović kaže da je bilo mnogo problema oko plaćanja izrade projekata, te da je Udruženje građana "Prijatelji Brzog Broda", na čijem je čelu, uložilo puno napora oko pripreme dokumentacije.

Skoro niko nije i nema razumevanja za nas i svi nadležni veruju da ćemo odustati i umoriti se od silnog jurcanja. Inače, gotovo sve što smo uradili, učinili smo ličnim kontaktima ili su nam činili zbog strahopoštovanja. Oprostite, ali su nam se zgadili direktori, političari - kazao je Cvetanović.

Podsetimo, grupa Brzobrođana je 2016. godine pokrenula akcije uređenja ovog naselja – asfaltiranje ulica, kao i čišćenje, sređivanje prostora pored Nišave. Oni su i protestima tražili da naselje dobije infrastrukturu, a samim tim i bolje uslove za život.

Aktivnim angažovanjem sredili su centar naselja - kružni tok, prostor oko spomenika, površinu oko crkve i sportskih terena. Milioni iz opštinskog i gradskog budžeta potrošeni su upravo za uređenje ovog naselja, a i sami stanovnici su učestvovali u skoro svim radovima.

Projekat Zavoda za urbanizam Niš; Fejsbuk stranica "Uređenje naselja Brzi Brod"

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: