Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:05, 7. 2. 2012.

| Društvo

Uskoro elektronske zdravstvene knjižice

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
elektronska zdravstvena knjizica
foto: novosti.rs

Uvođenje novih elektronskih zdravstvenih knjižica počeće poslednjeg dana marta u Valjevu, a očekuje se da ubrzo krene i u Nišu.

Kartica će izgledati kao bankovna, a na njoj biti ispisani ime i prezime, matični broj osiguranika i adresa. Medicinski podaci biće vidljivi tek aktiviranjem katice i unošenjem šifre.

- Posle Valjeva, očekujemo, vrlo brzo, da počne izdavanje knjižica u Nišu i Leskovcu. Pošto je to nova procedura, prvo ćemo početi sa manjim sredinama, da se tu ne bi spotakli, pa onda idemo dalje - rekao je Aleksandar Vuksanović, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

U naredne tri godine trebalo bi da bude zamenjeno oko 7 miliona zdravstvenih knjižica. Elektronska kartica važiće 10 godina, a rok važenja određen je kvalitetom materijala od kojih je kartica napravljena.

- Da bi se izbegla gužva, koliko je to moguće, zdravstvene knjižice penzionera biće menjane tek na kraju, jer su one već izdate sa trajnom overom, a i tako će se izbeći ova procedura koja bi za najstarije mogla da bude komplikovana u smislu privikavanja na novu proceduru - objasnio je Vuksanović.

Troškovi izrade elektronske knjižice trenutno su 3,2 evra i to plaća osiguranik, tj. vlasnik knjižice Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca. Takse koje osiguranik plaća za izdavanje knjižice sada su je nešto manje od 15 dinara.

Prema rečima Vuksanovića u cenu izdavanja knjižice uračunate su standardne takse i cena materijala od kojih se izrađuje knižica. Ugovorom je regulisano da će, ukoliko cene ovih materijala budu pale, i cene izdavanja knjižica biti manje.

Prednosti nove knjižice

Uvođenje elektronskih knjižica trebalo bi da omogući bolju kontrolu doprinosa, brži i lakši pregled kod lekara i podizanje lekova, bez zamorne administracije.

Za overavanje knjižica neće biti potrebe da se prikupljaju potvrde, već će se overa obavljati automatski kada poslodavac uplati doprinose osiguraniku.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • anche

    12:11 // 8. 2. 2012.

    nema ništa od ovoga. valjevo je eskperimentalni grad a ovo je vest u okviru žute predizborne kampanje. da bi ovo radilo moraju sve zdravstene stanice da budu opremljne aparatima za čitanje ovih kartica, a to teško da će biti do 2020...

  • sleepwalker

    22:29 // 7. 2. 2012.

    električna? really?

  • Ujed pcele

    18:37 // 7. 2. 2012.

    A ima li struja u te elektricne zdravstvene knjizice i da li ce ih svi moci koristiti ili samo radnici elektrodistribucije. Malo mi je nejasno, pa ako bi Jelena mogla da mi pojasni. Ipak je mene strah od te lektricne struje. Ja i u muzej Nikole Tesle ne idem samo zbog struje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: