Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:01, 17. 3. 2017.

| Društvo

Uskoro obnavljanje fasada u centru i novi izgled Tvrđavskog mosta

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Tvrđavski most
U toku tender za izradu idejnog projekta; Foto: Vanja Keser

Do kraja aprila trebalo bi da počne rekonsrukcija fasada 5 javnih zgrada u centru Niša, novcem iz republičke kase koji je najavio premijer Aleksandar Vučić prilikom boravka Vlade u Nišu oktobra, a kako kažu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj (KLER), raspisan je tender i za idejno rešenja za preuređenje centralnog trga i Tvrđavskog mosta.

Od ukupno 200 miliona dinara koliko vredi projekat “dekoracije Niša”, u prvoj fazi biće potrošeno 43,3 miliona i to na obnavljanje spoljašnosti zgrada Narodnog pozorišta, Simfonijskog orkestra, Narodnog muzeja u Ulici Nikole Pašića, Narodne biblioteke i zgrade u Obrenovićevoj 38 u kojoj se nalazi Media centar. Narodna biblioteka Uskoro nova fasada i na Narodnoj biblioteci; Foto: JV / V. M.

U toku je javna nabavka koja će trajati do kraja marta, a do kraja aprila očekujemo da počnu radovi. U drugom delu realizacije projekta biće rađene privatne i privatno-javne zgrade u centru grada takođe - objašnjava v. d. načelnik KLER-a Milan Ranđelović.

Podsetimo da je Vučić najpre obećao novac, ali su Niš i ostale lokalne samouprave morale najpre da urade projekat obnavljanja fasada, kako bi im pare bile isplaćene.


I pešački most u centru izgledaće drugačije

Gradsko veće Niša usvojilo je i projekat vredan 600.000 dinara, za idejno rešenje novog izgleda Tvrđavskog most i dela centralnog gradskog trga do Ulice 7. juli.

Podsetimo da je avgusta prošle godine Tvrđavski most zatvoren za saobraćaj, ali na njemu se i dalje nalazi kolovoz kojim sada ne prolaze vozila. Plan je da most i njegova okolina do Gradske kuće izgledaju drugačije, pa je raspisan konkurs za izbor izvođača koji će ponuditi idejno rešenje, a prema Ranđelovićevim rečima, kako će izgledati ovaj deo grada biće poznato za najviše 3 meseca.

Područje koje će da se razrađuje je severni deo Trga kralja Milana, šire okruženje "bugarskog" parkinga i deo ulice 7. juli ispred Gradske kuće. Izrada idejnog rešenja i projekta za izvođenje samog mosta u skladu sa tim idejnim rešenjem, jer treba da mu se proračuna statika jer će i on da doživi neke izmene. Koje izmene, to će upravo biti definisano tim idejnim rešenjem i iza toga urbanističkim planom još detaljnije - objašnjava Ranđelović.

KLER je, dodaje, zadužena za sprovođenje javne nabavke i ovim projektima rekonstrukcije i dekoracije centra grada.

Narodno pozorište Foto: JV / V. M.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile

    17:12 // 18. 3. 2017.

    Ne znate bre rupe da zakrpite a vi biste fasade da sredite.

  • Janko

    16:14 // 18. 3. 2017.

    Ulozite novac od naplate parkinga i iznajmljivanja prostora za letnje baste u centru u obnovu fasada. Vratice se visestruko.

    • Nislija

      19:37 // 18. 3. 2017.

      Nemamo mi toliko oronulih fasada koliko je to novca.

  • Lela

    07:57 // 18. 3. 2017.

    Umesto pevaljkama koje od besa neznaju sta ce s novcem,neka se ulozi u sredjivanje infrastrukture grada.Ko je bio u Pragu video je sta su ljudi uradili sa fasadama i ulicama. Milina za oci a pikavca i papirica nigde.Postavite korpe za djubre i kontejnere svuda...Uvedi bato visoke kazne pa da vidimo da li ce djubre biti svuda po ulicama.Mozemo i mi da budemo bolji!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: