Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:56, 2. 3. 2020.

| Društvo

Uskoro rekonstrukcija najstarije škole u Vladičinom Hanu

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Vladičin Han
Branko Radičević je najstarija škola u kojoj nastavu pohađaju 550 učenika; foto: JV/I.M.

Kako bi se stvorili bolji uslovi za rad u najstarijoj i najvećoj Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Vladičinom Hanu, biće postavljene nove instalacije, kompletno renovirane učionice, zamenjena stolarija, fasada, igrališta i osvetljenje. U tu školu ide 550 učenika, a za sada se ne zna gde će oni pohađati nastavu za vreme radova.

Radovi bi trebalo da počnu za dve nedelje, a kompletna rekonstrukcija škole bi trebalo da bude završena za 6 meseci od dana početka radova. Osim zamene dotrajalih stvari, prema najavama predsednika Opštine Gorana Mladenovića, učenici će dobiti i novu salu koja je sada u lošem stanju, kao i školsko dvorište. Prioritet je, kaže prvi čovek Vladičinog Hana, energetska efikasnost.

Najteži posao i povod rekonstrukcije je bilo grejanje na ugalj - kotlovi su stari više od pola veka, koliko i škola. Osim što je veliki zagađivač, grejanje je konstantno opterećenje za opštinski budžet, svake godine smo ulagali. Zato će biti uveden novi sistem grejanja na pelet, uz nove kotlove i instalacije u celoj zgradi. Radiće se i mokri čvor, a u školskom dvorištu fudbalski, košarkaški i odbojkaški teren - kaže Mladenović.

Najveći problem je taj što u opštini nema adekvatnog prostora gde bi deca mogla da pohađaju nastavu, dok traje rekonstrukcija.

Nije lako naći prostor za 550 deteta, a nije bezbedno da borave na velikom gradilištu. To nam je glavna preokupacija sada - kaže Mladenović.

Inače, Osnovna škola “Branko Radičević” datira iz 1888. godine, a počela je da radi u jednoj privatnoj kući. U postojećoj zgradi smeštena je više od pola veka.

Projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju škole pripremila je lokalna samouprava, a izvođač je konzorcijum firmi iz Beograda i Novog Sada.

Rekonstrukcija škole košta 110 miliona dinara, a finansira je Vlada Srbije kroz “Program obnove i unapređenja objekata javne namere u javnoj svojini” posredstvom Kancelarije za javna ulaganja.


Rekonstrukcije u još dve hanske škole

Osim rekonstrukcije škole "Branko Radičević", prema rečima predsednika Opštine, radiće se još tri projekta u Hanu. Iako novijeg datuma, i Osnovna škola “Sveti Sava” će dobiti novu fasadu i stolariju, a gradiće se i fiskulturna sala za decu Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Stublu.

Na prvom mestu je rekonstrukcija gradske hale u Hanu koja je u jako lošem stanju i prokišnjava krov, a u planu je i izgradnja učeničkog doma - kaže Mladenović.

Nakon izrade projektnih dokumentacija za te projekte, znaće se više detalja i tim rekonstrukcijama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: