Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:55, 24. 12. 2023.

| Društvo

Uskoro rušenje vojnog kompleksa u centru Niša i izgradnja muzeja i galerije, raspisan konkurs za dizajn

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
vojni objekat niš
Konkurs otvoreno do 29. januara; ilustracija; foto: JV/T. T.

Niški odbornici nedavno su izglasali da vojni kompleks u Ulici Marka Oreškovića, koji je bio u vlasništvu Republike Srbije, Grad Niš kupi po ceni od 81 milion dinara i tu izgradi muzej i galeriju savemene likovne umetnosti. KLER je sada raspisao i konkurs za dizajn, nije naveo koliko će on koštati građane, ali je istaknuto da će muzej i galerija imati prodavnicu, garažni prostor, prostor za stalnu postavku, karantin za predmete, foto-laboratoriju i kafeteriju.

Kako je navedeno u tehničkoj dokumentaciji, ideja samog rušenja stare zgrade i izgradnje nove jeste da se sam centar grada revitalizuje, s obzirom na to da je stari vojni kompleks devastiran.

Želja Grada je da se javnim takmičenjem pribave što kreativnija, investiciono prihvatljiva i kvalitetnija rešenja. Cilj konkursa je, prvenstveno, da se dobiju kreativna programsko-prostorna rešenja za izgradnju objekta tačno definisane namene i karaktera primeren lokaciji u samom jezgru grada - piše u dokumentaciji.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji imaju stečena stručna znanja iz oblasti arhitekture, a to mogu biti i timovi. Takođe, kandidati moraju posedovati licencu 300 IKS-a ili odgovarajuću licencu nadležnog ministarstva.

U konkursnoj dokumentaciji zahtevi su da zgrada muzeja ima liftove, da se obezbedi bezbedan pristup zgradi, da ona ima parking prostor, višenamenski hol sa biletarnicom i prodavnicom, salu za edukativne radionice, prostor za stalnu postavku, kao i depoe za predmete iz praistorije, antike, srednjeg veka, numizmatike, epigrafike, etnologije i istorije umetnosti.

Obavezni su i karantin za predmete, prostor za dekontaminaciju, laboratorije, magacini, toaleti i kafeterija.

Što se tiče galerije, ona bi trebalo da ima i suvenirnicu, kao i depoe za umetnička dela iz oblasti savremenog slikarstva, savremene skulpture, ali i za crteže, grafike, radove na papiru, fotografije i dela likovnih umetnika Niša.

Rok za predaju radova je 29. januar 2024.

Podsetimo, još decembra 2022. godine niški odbornici odlučili su da Grad Niš od Republike kupi vojni kompleks po ceni od oko 75 miliona dinara, ali je ponovo obavljena procena vrednosti i pridodat još jedan objekat, pa je konačna cena veća - 81 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Farsa i Bruneo

    08:15 // 25. 12. 2023.

    Šta ja da komentarišem sa 200km udaljenosti,vi iz Niša izađite i ne dajte da se to ruši ako je zaštićeno i ako građani neće to!

  • losmi

    22:45 // 24. 12. 2023.

    A sta ce biti sa zgradom suda?Nece li mozda i ona da se srusi da se napravi zgrada?

  • KULTUTO EVEME

    22:02 // 24. 12. 2023.

    Objekat koje je pod predhodnom zastitom drzave, ne moze se srusiti tako da ovi koji lupaju gluposti neka nastave da lupaju, pogotvo ove neznalice iz KLERA, provo da prelistaju zakon o kilturnom dobru i novi i stari. E tada ve da shvate da nema rusenja nego samo obnova postojeveg.
    Primer: Inzenjerska Kasarna

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: