Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:11, 6. 4. 2018.

| Društvo

Uskršnja jaja farbaju se na Veliki petak

Autor:B. A.Izvor:Južne vesti
uskrsnja jaja
Dan za kreativnost i porodicu, foto: B. A.

Iako ne postoji pisano pravilo, priča sveštenik Miroslav Jovanović, uskršnja jaja najčešće se farbaju na Veliki petak. Bitno je u kući imati crvena jaja koja bojom simbolišu na radost, a svakako prvo koje se ofarba simbolično se ostavlja po strani, da tokom cele godine, čuva kuću.

Mnoge domaćice, priča Jovanović, po tradiciji i običajima našeg, južnjačkog kraja, jaja farbaju u četvrtak ili eventualno u subotu. Moderno vreme, objašnjava, dovelo je do toga da se ti poslovi obavljaju kada ko stigne i to je u redu, dok god to činimo s ljubavlju.

Bojenje jaja potiče od najstarijih vremena. Prvo se ostavlja i to je čuvarkuća koje predstavlja simbol vaskrsenja i vere - kaže Jovanović.

Prema rečima Leskovčanke Aleksandre Ranđelović, jaja farba u subotu, jer je tako naučila od mame. Dodaje da, pored farbanja u lukovinu, jaja boji i farbom, a najviše uživa u dekorisanju različitim biljkama. uskrsnja jaja Jaja se mogu farbati i u četvrtak i u subotu, foto: B. A.

Uvek prvo ofarbam crvena jaja. Dok smo bili mlađi, jaja smo oblačili u odelca, stavljali stikere i ukrašavali ih bojicama, lakovima i slično. Sad smo se više okrenuli tradicionalnim tehnikama, poput bojenja u lukovini i svili. Najlepše kod uskršnjih praznika mi je što dane provodim kod kuće, sa porodicom - priča Ranđelovićeva.

Jaja se mogu farbati u crvenu, žutu, zelenu, ljubičastu boju i nema ograničenja, a sve popularnija je i tehnika dekupaža, kristala i takozvanih sedefnih boja.

Iako se mnoge domaćice drže tradicije, farbanje jaja prilika je da i najmlađi pokažu kreativnost i provedu dan sa najbližima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mira Zivic

    21:39 // 6. 4. 2018.

    Veliki petak je tuzan dan jer je tog dan Isus raspet na krstu. Ne zvone zvona nego klepetuse.
    Farbanje jaja je radostan cin. Zasto bi se to radilo na Veliki petak, tuzan dan?
    Nego, kod popova se sve moze!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: