Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:14, 22. 7. 2019.

| Društvo

Usluga "Predah od roditeljstva" u centru "Mara" posle sezone odmora

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
Centar Mara
Posle odmora porodice bi trbealo da mogu da ostave decu na 24-časovnu brigu; Foto: Screenshot Google maps

Mogućnost da svoju decu ostave na izvesno vreme na brigu u niškom Centru za dnevni boravak “Mara” roditelji i staratelji imaće uskoro kroz uslugu "Predaj od roditeljstva" na čijem se uvođenju u Nišu radi već nekoliko godina, a zbog koje je "Mara" i nadograđena. Direktor ove ustanove Miloš Ranđelović očekuje da će "Predah od roditeljstva" krenuti odmah po završenim godišnjim odmorima.

Prošle godine roditelji su negodovali što nove usluge još nema, jer je objekat počeo da se gradi još 2015. U zgradi od oko 300 kvadrata trebalo bi da budu smeštena deca kojoj je potrebna 24-časovna briga, u trenucima kada je njihovim porodicama potrebno vreme za druge aktivnosti. Roditelji će ovu uslugu, kaže Ranđelović, moći da koriste ukupno 45 dana godišnje, a u kontinuitetu najviše 20 dana.

Na "Predahu od roditeljstva" radiće obučeni kadar, dodaje, a istovremeno će moći da je koristi desetoro dece.

Roditelji koji imaju zdravstvenih problema, da imaju gde da ostave decu. Ako treba da idu na dalji put, ili imaju i drugu decu kojoj treba da se posvete. Imali smo i situaciju da roditelj nije mogao da ode na svadbu svoje ćerke jer je morao da čuva drugo dete. Ima mnogo razloga i situacija zbog čega roditelji treba da ostave decu - objašnjava direktor "Mare".

Na sednici Gradskog veća koja je održana prošlog petka, Mara je bila jedna od stavki zbog koje je menjana odluka o socijalnoj zaštiti jer će morati da se snabdeva hranom i uveče i tokom vikenda.

Ovo je još jedan pokazatelj da se bliži početak dugoočekivane usluge, a direktor Mare kaže da se procedura, koja je inače kočila i prošle godine, privedena kraju i da se svakog dana očekuje odobrenje Ministarstva.

Pri kraju je licenciranje objekta, a to je ispunjenje svih zakonskih stavki, jedna je i protivpožarna zaštita još ta jedna stavka. Završili smo imamo i elaborat i bila je i Uprava za vanredne situacije bili su, iskontrolisali, dobili smo pozitivno mišljenje. Sve je odrađeno, čeka se još rešenje iz Beograda, može da se desi i sutra. Očekujemo da bude i pre septembra. Okvirno kad se završe odmori - rekao je Ranđelović.

Podsetimo, marta prošle godine, na sednici gradskog parlamenta, šef odbornika demokrata Miodrag Stanković upozorio je za govornicom da se nezadovoljni roditelji spremaju u protest zbog toga što se odugovlači početak ove usluge. Tada je gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao da je problem nastao zbog izmena zakonske regulative oko protivpožarne zaštite, te objekat nije dobio upotrebnu dozvolu. Bulatović je tada kazao da će taj problem biti rešen za nedelju do dve. Ipak, skoro godinu i po dana kasnije, usluge još nema.

Inače, direktor Ranđelović kaže da objekat ima opremljene sobe sa kupatilima, trpezariju i sve neophodne uslove za boravak dece. Za roditelje je usluga besplatna, a gradska većnica zadužena za socijalu Tijana Đorđević Ilić je u martu, kada je i dobijena dozvola za prijem sedmoro radnika za ovu uslugu, kazala da je ove godine iz gradskog bužeta za "Predah od roditeljstva" opredeljno 66 miliona dinara.

Od 2010. do 2012. ova usluga je postojala u Domu "Duško Radović".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos Subotic

    16:24 // 23. 7. 2019.

    Ovaj li je jos direktor?
    Zemljo Srbijo.

  • ZNas me

    23:07 // 22. 7. 2019.

    Pozdrav za Slinu!

  • Roditelj

    18:28 // 22. 7. 2019.

    A naziv kao da će tu neko da ostavlja decu da bi otišao u provod ili lego da spava

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: