Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:14, 7. 5. 2019.

| Društvo

Usluga personalne asistencije i njena budućnost tema tribine u Nišu

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
EU info kutak
Govoriće o alternativnim modelima finansiranja ove usluge; foto: FB EU info point Niš

Kako se usluga personalne asistencije primenjuje u lokalnim samoupravama od kada je pre 8 godina donet zakon i mogu li se pokrenuti alternativni modeli finansiranja ove usluge, neke su od tema tribine koja se održava danas, 7. maja u EU info kutku u Nišu. Početak je u 17 sati.

Na tribini o budućnosti personalne asistencije u Srbiji govoriće saradnica Centra "Živeti uspravno" iz Novog Sada Ljiljana Čakmak, saradnik Fondacije PONS iz Niša Bojan Kocić, predsednik Odbora za ljudska prava Dragan Đorđević, a moderiraće Ivan Novković iz PONS-a.

Treću godinu zaredom Fondacija PONS tribinom obeležava 5. maj, Evropski dan samostalnog života osoba sa invaliditetom. Napravili su studiju u okviru projekta "Unapređenje upravljačkih kapaciteta MMSPP u Gradu Nišu" u saradnji sa Ekonomskim fakultetom i predstaviće rezultate.

Za ovu godinu odabrali smo temu koja odgovara aktuelnoj situaciji u Srbiji na polju (ne)poštovanja Zakona o socijalnoj zaštiti. Naime, posle osam godina od donošenja ovog zakona koji jasno precizira pravila i uslove za sprovođenje ove usluge, većina lokalnih samouprava u Srbiji nije preuzela obavezu predviđenu ovim zakonom i nije pokrenula organizovanje servisa personalne asistencije za osobe sa invaliditetom - pojašnjavaju iz PONS-a.

Niš je jedan od najsvetlijih primera kada je reč o usluzi personalne asistencije, ističu, te će na tribini javnost upoznati sa pozitivnim primerima iz ovog grada, ali i sa izazovima sa kojima se drugi gradovi suočavaju, među kojima su i neki koji ne žele da finansiraju ovu uslugu.

Ističu i da skoro nijedna lokalna samouprava u Srbiji nema dovoljno novca da potpuno podmiri potrebe za personalnom asistencijom, ali napominju da je reč o izgovorima, te će na tribini govoriti i o mogućnosti da se pokrenu alternativni modeli finansiranja ove usluge.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: