Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:46, 3. 10. 2023.

| Društvo

"Uspeh je biti umetnik" - 75 godina niške Umetničke škole

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Umetnička škola
Umetnička škola Niš obeležila 75 godina postojanja; foto: JV / N. Đ.

Tradicionalna izložba povodom dana Umetničke škole u Nišu otvorena je u utorak, 3. oktobra u Oficirskom domu. Posetoci će narednih dana imati priliku da vide retrospektive učeničkih plakata, od kojih je najstariji iz 1983. godine, ali i radove profesora ove škole, povodom 75 godina postojanja. Bivši i sadašnji učenici škole ističu da je njihov najveći uspeh to što su postali ozbiljni umetnici.

Umetnička škola (5) Dve izložbe - učenika i profesora; foto: JV / N. Đ.Sećanja na skromne početke u jednoj prostoriji 1948. godine, kada je nekoliko nastavnika i 22 učenika krenulo na put umetnosti, sada su deo bogate istorije ove institucije, ističe učenica četvrtog razreda škole Danica Nikolić i napominje da je kroz školu do sada prošlo više od 3.000 učenika i preko 300 nastavnika, svako sa svojim uspesima, ali sa istom misijom - da budu umetnici. Umetnička škola (1) foto: JV / N. Đ.

Danas je veliki dan za sve nas, 75 godina škole. Ovaj veliki dan je prilika da se još jednom podsetimo dugogodišnje tradicije i nekih skromnih početaka u jednoj jedinoj prostoriji, ali sa puno entuzijazma i ljubavi. Nastavnici naše škole podrška su svojim učenicima na putu odrastanja i umetničkog sazrevanja i razvijanju njihovih potencijala. Dokaz za to su mnoge nagrade osvajane na mnogim takmičenjima, likovnim i literalnim konkursima - kaže Danica.

Umetnička škola (3) Retrospektiva plakata posvećenih za dan škole, najstariji iz 1983. godine; foto: JV / N. Đ. Ovogodišnje obeležavanje jubileja škole, prema Daničinim rečima, biće drugačije nego prethodnih godina, zato što će Nišlije ovoga puta moći da vide dve izložbe, učeničku i profesorsku.

Izložba učeničkih radova ove godine je drugačija jer obuhvata retrospektivu plakata posvećenih danu škole. Najstariji plakat nastao je 1983. godine povodom obeležavanja 35 godina rada Umetničke škole u Nišu. Imaćemo priliku da sagledamo i uporedimo nekadašnje i sadašnje ideje i to kako su učenici doživljavali svečani dan škole kroz istoriju - ističe Danica.

Umetnička škola (2) foto: JV / N. Đ. Đaci osećaju duboku odgovornost prema tradiciji i imenu škole. Njihova obaveza je da nastave putem pravih vrednosti koje su im preneli njihovi nastavnici. Učenici poput Danice Nikolić su spremni da čuvaju nasleđe škole i nastave da se razvijaju kao umetnici. Umetnička škola (4) foto: JV / N. Đ.

Umetnička škola (6) foto: JV / N. Đ. Bivša učenica Umetničke škole Teodora Jovanović govoreći o iskustvima koje nosi nakon završene srednje škole, ističe da joj je pohađanje Umetničke škole pomoglo da načini izbor za kasnija usavršavanja na osnovu kojih je izabrala svoj životni poziv.

Što se izložbe tiče, veoma mi je drago da mogu ponovo da vidim profesore koji su uticali na moje odrastanje i uticali na mene kao osobu, a takođe da vidim i njihove radove i to na čemu oni rade danas. Danas na neki način učestvujem u njihovim životima, kao što su oni nekada u mom, ali u samom iskustvu istorije ove škole, koja sada već ima 75 godina - rekla je Teodora Jovanović.

Umetnička škola (7) foto: JV / N. Đ. Saglasan sa Danicom i Teodorom je još jedan bivši učenik škole Stefan Arizanović, koji je rekao da mu je pohađanje škole pomoglo da razmišlja van okvira i “kalupa svakodnevice”.

Ova škola pomaže učeniku da pronađe sebe. Ovo je jedna od retkih škola u kojoj možete da pokažete talenat i da se izrazite, a to ne može svako. U Umetničkoj školi upoznao sam mnoge ljude, njihove ideje, ali i da utiču na tebe da promeniš sliku i viziju i izađeš iz kalupa svakodnevice. Zbog toga sam izuzetno zadovoljan školu koju sam pohađao - kaže Arizanović.

Umetnička škola (8) foto: JV / N. Đ. Govoreći o jubileju tradiciji škole, direktorka Ana Nikolić kaže da ova niška škola bila podjednako važna i u nekadašnjoj Jugoslaviji, kao jedna od najstarijih umetničkih škola, te da danas u njoj borave učenici iz svih krajeva Srbije, naročito iz južne i istočne.

Naši uspesi i zadovoljstvo naših bivših i sadašnjih đaka i profesora su takođe nešto što nam puni srca. Mislim da naša škola daje pečat gradu i takve škole nema južnije od Beograda, sa ovoliko obrazovnih profila i tradicijom. Naši đaci su posebni, kolege imaju specifičan odnos prema svojoj misiji i to je nešto kako bih opisala 75 godina rada - zaključila je direktorka.

Umetnička škola u Nišu, sa svojih 75 godina postojanja, prema rečima bivših i sadašnjih učenika i profesora, i dalje predstavlja svetionik umetnosti i kulture juga Srbije, te zaključuju da će i narednih godina nastaviti da oblikuju mlade umetnike i njihovu kreativnost.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bez rabotu nema leba

    10:48 // 4. 10. 2023.

    Poznajem, dosta takvih, u fazonu"jel imas cigaru" od srednje do dan danas,...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: