Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:01, 3. 3. 2016.

| Društvo

Uspešni Srbi u Švedskoj prenose iskustva Nišlijama

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
stokholm
Kako su neki Srbi uspeli u ovoj skandinavskoj zemlji?; foto: commons.wikimedia.org/ Benoît Derrier

Predavanjem srpske glumice Jelene Mile koja živi i radi u Švedskoj, u ponedeljak 7. marta od 19 sati u “Deli prostoru” počeće "Mesec uspešnih Srba u Švedskoj", koji će Nišlijama govoriti kako su izgradili uspešne karijere u ovoj nordijskoj zemlji.

Tokom marta će, kažu organizatori iz “Mladih ambasadora”, biti održane četiri skajp-konferencije sa ljudima u Švedskoj, pa će publika čuti i iskustva direktora kreativnog studija "Terraforming" Miška Stanišića, konsultanta na "Karolinska institutu" u Stokholmu Jovana Antovića i voditelja švedske nacionalne televizije SVT Jovana Radomira

Prva u nizu je, prema najavama, producentkinja i glumica Jelena Mila koja živi na relaciji Srbija - Švedska.

Ona je, kako kažu, završila FDU, da bi 1989. godine debitovala u beogradskom Narodnom pozorištu, a 2006. godine na Velikoj sceni Kraljevskog narodnog pozorišta u Stokholmu.

Ilustracija-1 Jelena Mila; foto: Mladi ambasadoriDanas vodi svoju producentsku kompaniju i osnovala je prvi festival balkanskih filmova u Švedskoj i Norveškoj “BaNeFF”

Pristutni će imati priliku da čuju Jeleninu priču o putu do Švedske, njenom poslu i uspehu. Ona će napraviti paralelu između glumačkog i režiserskog posla u Srbiji i Švedskoj, kao i značaj njenog festivala za srpsku kinematografiju. Nakon polučasovnog predavanja, publika će imati priliku da postavi Jeleni pitanja i dobije odgovore na sve nedoumice - kažu organizatori.

Dosad je napisala, režirala i producirala nekoliko pozorišnih predstava i filmova, a učestvovala je i u koprodukciji domaćeg ostvarenja “Led”.

Nakon razgovora sa Srbima u Švedskoj, narednih meseci su, prema rečima organizatora, u planu i razgovori sa uspešnim Srbima iz Austrije i Francuske.

Ovaj projekat "Mladi ambasadori" aprovode uz podršku Ministarstva za spoljne poslove, Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu u saradnji sa Francuskim institutom u Nišu, Ambasadom Švedske i Ambasadom Austrije u Beogradu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: