Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:32, 25. 7. 2016.

| Društvo

Uspon na Radan posvećen Ivanu Kosančiću

Autor:B. J.Izvor:Južne vesti
Uspon
Uspon na Šopot; foto: PK Železničar

Međunarodni uspon na Radan planinu biće održan u subotu 30. jula, a planinari će pohoditi vrhove Petrov vrh (1.150m) i Kamen (954m). Polazak iz Niša organizuje Planinarski klub “Železničar”, a prevoz je 600 dinara.

Ove godine, radi popularizacije celokupnog područja planine Radan, promenjeno je odredište za planinare, pa će tako, umesto najvišeg vrha Šopot, koji je bio cilj prve dve godine, planinari pohoditi niže delove. Na uspon se polazi iz sela Borince u opštini Bojnik.

Staza je lagana, pogodna i za rekreativce, a ukupna dužina, u oba pravca, je 15 km. Na Petrovom vrhu od davnina je izgrađena Crkva Svetog Petra i Pavla i meštani radanskih sela zato ovaj vrh često pohode, a naročito na sam Petrovdan. Malo dalje nalazi se nešto niži vrh Kamen, ali ova tačka je najbolji vidikovac na Radanu. Pogled seže sve do Kosova Polja - kažu u PK Železničar.

Uspon Sa prošlogodišnje akcije; foto: PK ŽelezničarOrganizatori kažu da se ovom akcijom čuva uspomena na velikog junaka Ivana Kosančića, srednjovekovnog "gospodara Radan planine", pripadnika viteškog reda Zmaja i najboljeg mačevaoca u Srbiji Lazara Hrebeljanovića. Njegov nadimak bio je "Zmaj od Radana".

U selu Borince, u poslepodnevnim časovima, planinari će biti posluženi besplatnim ručkom, a biće priređen i muzički program.

Domaćin akcije je Planinarsko-biciklistički klub "Zmaj sa Radana" iz Bojnika, a ovaj uspon deo je kulturno-turističko-sportske manifestacije "Bojničko leto".

Detaljnije informacije i kompletnu satnicu pogledajte OVDE.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: