Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:24, 16. 6. 2014.

| Društvo

Ustavni sud odlučio u korist niškog Vodovoda

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
vodovod
Niški Vodovod i zvanično dobio mogućnost za poslove bez tendera

Odluka gradske vlasti Niša da Vodovodu dodeli monopol na izgradnju vodovne i kanalizacione mreže nije suprotna Zakonu o komunalnim delatnostima, smatra Ustavni sud.

U zaključku koji je dostavljen niškom Vodovodu, a donet na zahtev grupe građevinskih firmi, Ustavni sud konstatuje da "nema osnova za ocenu zakonitosti" odluke koja je preduzeću “Naisus” obezbedila ekskluzivna prava na tržištu.

- Ustavni sud ističe da se načelo obezbeđivanja konkurencije, načelo transparentnosti i načelo jednakosti ponuđača ne mogu dovesti ni u kakvu pravnu vezu sa ovlašćenjem Skupštine jedinice lokalne samouprave da svojim aktom odredi komunalne delatnosti od lokalnog interesa - stoji u obrazloženju zaključka.

ustavni Ustavni sud se izjasnio - nema provere zakonitostiUstavni sud, kako stoji u obrazloženju, nije nadležan da razmatra pitanja koja se odnose na svrsishodnost propisanog rešenja njegovu primenu u praksi.


Osporen "pogrešan" zakon?

Iako je Ustavni sud razmatrao kršenje Zakona o komunalnim delatnostima, vredi pomenuti da su Lokalni antikorupcijski forum i Republička uprava za javne nabavke ukazali na kršenje potpuno drugog zakona - Zakona o javnim nabavkama.

Podsetimo, Skupština grada Niša je početkom februara usvojila odluku kojom je Vodovodu omogućeno da sam gradi vodovodnu i kanalizacionu mrežu, odnosno da ne mora da se raspisuje tender za te radove kao do tada.

Kako je tada obrazloženo time bi se uštedeo novac jer u poređenju sa vodovodima iz Prokuplja, Kraljeva, Valjeva, Aleksinca, Kragujevca i Kruševca, niški Vodovod ima najniže cene izvođenja zemljanih i montažnih radova na rekonstrukciji.


Odluka osporavana više puta

Na nezakonitost odluke gradskih vlasti prvo je ukazao Lokalni antikorupcijski forum, a zatim je i republička Uprava za javne nabavke zaključila da je odluka niške Skupštine protivzakonita.

Ono što su i predstavnici LAF-a i republička Uprava isticali kao sporno je svojevrsni monopol koji je time odobren JKP “Naisusu”.

Međutim, gradska Uprava za komunalne delatnosti je ove tvrdnje odbacila.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dejan Kostic

    13:16 // 8. 7. 2014.

    Clan sam SNS-a.Vucicu obrati paznju na juzne vesti. Nis propada lagano ali sigurno. Nedaje se vlast onima koji su vec kompromitovani. Cast izuzecima!

  • gaci

    13:49 // 17. 6. 2014.

    Dakle,do skora,vlasnik i direktor ‚‚blok signala‚‚koji je i zam. Gradonačelnika Niša, najavi stečaj te firme.Ali se postavlja pitanje: zar taj lik može da uspešno vodi privredu u Nišu kao zam. Grad.!

  • Goran Nis

    18:14 // 16. 6. 2014.

    Znaci Zakon o javnim nabavkama vazi selektivno.Deklarativno se zalazemo za javne nabavke ali samo gde nisu kadrovi SNS.Zakon vazi za sve ustanove ali ne i za nas grad.AKO VAM JE DOBRO ONDA NISTA.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: