Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:13, 26. 11. 2018.

| Društvo

Usvojen Statut grada Prokuplja

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Prokuplje panorama foto lj.m.
Prokuplje dobilo svoj prvi gradski Statut; foto: Lj. M.

Glasovima 41 odbornika, bez protiv i uzdržanih, usvojen je Statut grada Prokuplja, pa će nakon ove odluke nadležne opštinske službe imati rok od 6 meseci da sve pravne akte po zakonu usklade sa novoizabranim dokumentom, čime će Prokuplje i zvanično postati grad.

I dok vlast kaže da je najviši pravni akt grada rađen pažljivo i primenljivo za sam grad Prokuplje, te da su nadležni uložili puno truda i rada, opozicioni odbornici su kritikovali sada već usvojen Statut, da je u stvari samo “bleda kopija Statuta drugih gradova” te da će u narednom period morati da se donese niz odluka kako bi se on doradio i bio primenljiv za prokupačku opštinu.

Odbornica opozicione Demokratske stranke Gordana Kostić, kaže da je sramota za lokalnu vlast da ovako važnu odluku spoji sa još dvadesetak tačaka dnevnog reda, te da je o Statutu trebalo da se raspravlja na posebnoj sednici.

Sramota je da se ovakva odluka donosi na prečac i sa ostalim tačkama dnevnog reda. I sama izrada Statuta je simptomatična, a kao jedna od zamerki je što su građani imali mogućnost da daju svoje predloge i sugestije samo tokom 5 dana. To je malo vremena i trebalo je da javna rasprava traje mnogo duže kako bi svi građani imali vremena i uvid u ovaj dokument - istakla je Kostićeva.

Ona je podsetila vlast u Prokuplju da će pored određenih privilegija i pozitivnih stvari, dobijanje statusa grada doneti i niz obaveza i finansijskih troškova, te da građani neće osetiti nikakav boljitak u realnom životu.

Svakodnevni odlazak mladih i iseljavanje ljudi, teška finansijska situacija i borba za golu egzistenciju većine građana bi trebalo da bude prioritet u radu lokalne vlasti. Ovako, sve se svelo na političarenje, demagoške priče koju odbornici SNS ponavljaju već 7 godina od kako su preuzeli apsolutnu vlast i gde za svoju nesposobnost i sve lose kritikuju predhodnike – istakla je Kostićeva.

Sa druge strane, odbornici SNS su pohvalili usvajanje Statuta grada Prokuplja i u svom izlaganju isticali da se sednica Skupštine opštine Prokuplje može nazvati istorijskom, te da je vrlo važna za sve stanovnike.

Podsetimo, Prokuplje je na sednici Skupštine Srbije od 20. juna, većinom glasova narodnih poslanika, uz Bor, dobilo status grada.

To su bile jedine dve opštine u Srbiji koji su centri regiona i sedišta upravnih okruga bez statusa grada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • SIMA

    08:37 // 27. 11. 2018.

    Nije sramota sto se spojilo sa ostalim tackama Sramota je sta se radi u ovoj palanci i sto niko ne reaguje BEZAKONJE - LOPOVLUCI - OTIMACINA To gospodo trebate da stavite na dnevni red i kao POSEBNU TACKU .. Bruke svi do jednog...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: