Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:07, 19. 12. 2023.

| Društvo

Usvojen budžet Niša - za vlast po želji građana, za opoziciju "parizer ekonomija"

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Skupština Niša
Budžet - razvojni ili "parizer ekonomija"?; foto: J. M.

Budžet Niša sledeće godine biće 16.177.100.000 dinara i usvojili su ga odbornici Skupštine Grada, a za gradonačelnicu Niša Draganu Sotirovski je nastao iz dogovora sa građanima i ima razvojnu komponentu. Sa druge strane, odbornik koalicije "Niš, moj grad" Dragoslav Ćirković kaže da je ovaj budžet samo prikaz inflacije i "parizer ekonomije".

Dragana Sotirovski Sotirovski: "Želimo da od našeg budžeta radimo i gradimo"; foto: Ljubica Jocić Dan posle parlamentarnih izbora, za koje se još čekaju konačni rezultati, održana je sednica gradske Skupštine na kojoj se raspravljalo o budžetu za narednu godinu i on je usvojen većinom glasova. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je da je bio lep dan za Niš jer, kako je istakla, "pobedila je Srpska napredna stranka i usvojili su budžet. Šta ćete lepše".

Želimo da od našeg budžeta radimo i gradimo, da se odgovorno ponašamo prema grupama kojima grupama daje novac. Da li su to nezaposlene porodilje, majke sa decom, penzioneri, učenici, osobe sa invaliditetom, borci... I da imamo razvojnu komponentu, da ne stajemo sa onim što smo želeli da uradimo i naravno, da podržimo i budemo logistika državi - rekla je gradonačelnica.

Nacrt budžeta od 16.177.100.000 dinara je, kako su ranije rekli iz gradske vlasti, napravljen tako što su osluškivali građane i obilazili ih karavanima.

Građani žele vodovod, kanalizaciju tamo gde nema, nove puteve, nove sadržaje poput Muzeja. Nastavljamo sa izgradnjom akva-parka, to je višegodišnji projekat, započinjemo Omladinski centar. Neke lokacije ćemo pretvoriti u vrtiće, čeka nas rekonstrukcija osnovnih škola, očekuje se rekonstrukcija Divljane. Miljardu dinara ćemo sledeće godine uložiti u Industrijsku zonu Sever, to je obaveza Grada prema investitorima. To je veći broj radnih mesta i više para od poreza na zarade. Ono što me raduje, građani su razumeli da ovde ne postoje obećanja, ovde su dogovori - istakla je Sotirovski.

dragoslav cirkovic Ćirković: "Hvalospev vladajuće strukture"; foto: M. Z. Za odbornika koalicije "Niš, moj grad" Dragoslava Ćirkovića ovo je samo hvalospev vladajuće strukture.

Veliko slavlje ljudi koji vode Grad u objašnjenju jer je ta cifra zbog poreza i doprinosa što mi ne mislimo tako. U pitanju je inflacija i parizer ekonomija. To je došlo do izražaja, imate nerealnost. Imate 660 miliona kao stavku za Vodovod, ne kaže se šta će se raditi, ne kaže se da preduzeće ima gubitke. Nismo imali priliku da vidimo šta je sa problemom sa saobraćajem ili parkingom. Nema u budžetu podzemnih garaža. Imate preko 81.000 registrovanih automobila, oko 3.600 parking mesta i normalno da "Oko sokolovo" zabeleži 30.000 prekršaja - rekao je Ćirković.

Javna rasprava o nacrtu gradskog budžeta održana je uz predstavnike gradskih uprava, Skupštine, javnih ustanova i svega nekoliko predstavnika opozicije i radnika propalih niških društvenih preduzeća, ali bez mnogo građana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Acke

    09:44 // 20. 12. 2023.

    Da li ste ubacili besplatne knjige i vrtić za sledeću godinu?

  • mikac

    18:13 // 19. 12. 2023.

    A Novosadski budžet dva ipo puta veći, a malo više stanovnika... pametnom dosta!

  • Ika

    13:21 // 19. 12. 2023.

    Uništila je Niš...Pretvorio se u običnu kasabu sa veoma lošim ulicama sa velikom saobraćajnom gužvom.Prepun djubreta i konjskog izmeta.Nikad gore..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: