Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:49, 14. 12. 2018.

| Društvo

Usvojen novi Statut Leskovca

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
opstina leskovac
Skupština usvojila novi Statut, foto: B. A.

Novim Statutom Leskovca predviđeno je veće učešće građana organizovanjem obaveznih javnih rasprava prilikom donošenja važnih odluka poput budžeta. Veće učešće građana predviđeno je i lakšim formiranjem građanske inicijative, za koju je sada potrebno 5% potpisa od ukupnog broja stanovnika koji imaju pravo glasa. Broj članova gradskog veća, 13 uključujući gradonačelnika i zamenika gradonačelnika, kao i broj pomoćnika gradonačelnika - 5, ostao je isti.

Još jedna novina tiče se mesnih zajednica jer će njihov položaj biti bolje definisan. Do sada je taj deo bio nejasan, kako se čulo na sednici Skupštine, jer se nije bilo jasno definisano kojim aktima se uređuje, a novim Statutom tačno je određen pravni status, imovina i na koji način je moguće formirati mesnu zajednicu.

U izradu novog Statuta krenulo se kako bi se on uskladio sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi koji je stupio na snagu 28. juna ove godine.

Nacrt je predstavljen građanima, svoje predloge dali su saveti mesnih zajednica, a nakon održane javne rasprave danas su novi Statut usvojili odbornici na sednici Skupštine.


Opozicija: Statut loše i na brzinu urađen

Celokupna priprema nije bila transparenta, a pored toga što je izmenama predviđeno veće učešće građana organizovanjem obaveznih javnih rasprava, odbornica grupe “Za Leskovac zajedno” Jelena Spirić smatra da je to farsa.

Koje crno učešće građna kada ni u pripremmi Statuta u komisiji nije bilo nijednog opozicionog odbornika, kao nekog ko predstavlja deo tih građna - kaže Spirićeva.

Odbornik Demokratske stranke Saša Stojanović smatra da je nacrt loše urađen, naročito što su se u ovaj dokument našle i pravopisne i gramatičke greške. Pored toga, kaže Stojanović, došlo je izmeštanja odgovornosti i davanja većih prava Gradskom većua

Reč srpski piše se malim, a ne velikim slovom, to je elementarna pismenost. Članom 20 predviđa se da za izvršenje budžeta odgovara Gradsko veće Skupštini, a ja pitam zbog čega je izbegnuta direktna odgovornost gradonačelnika ukoliko je on u isto vreme predsednik Gradskog veća - kaže Stojanović.

Osim primedbi opozicije, odbornik Dragan Savić podneo je 4 amandmana. Jedan od podnetih amandmana tiče se odluke o nagradi “počasni građanin” za koju smatra da treba da je donosi Skupština, bez saglasnosti ministarstva.

Predlažem i da se uredi član 68. Koji se tiče pomoćnika gradonačelnika, odnosno da se njihov broj smanji sa 5 na 3 - kaže Savić.

Iako su pojedini odbornici ukazivali na problematične odbrede novog Statuta, kao i na gramatičke i pravopisne greške nastale prilikom pisanja najvažnijeg dokumenta, leskovački odbornici većinom glasova usvojili su novi Statut.

Za je glasao 51 odbornik, protiv je bilo njih devetoro, uzdržanih nije bilo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: