Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:45, 14. 2. 2024.

| Društvo

Usvojene žalbe frilensera - dokazom da su platili porez u inostranstvu neće morati u Srbiji

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Poreska uprava
Usvojene žalbe frilensera; foto: N1info

Državljani Srbije koji rade u inostranstvu, a kojima su stigla rešenja kojima im je obračunat porez na zarade koje su ostvarili od 2017. godine, moći će dokazivanjem da su minimum 6 meseci živeli van Srbije da budu oslobođeni plaćanja poreza. Advokat iz Niša Đorđe Veselinović ističe da je tu odluku Ministarstvo finansija naložilo Poreskoj upravi, nakon žalbi koje su podneli.

Nakon što su usvojene žalbe Poreska uprava počela je da šalje pozive “frilenserima” da učestvuju u postupku i dostave dokaze na koje su se pozivali, kaže advokat Đorđe Veselinović i dodaje da su u pitanju ugovori sa stranim firmama, plaćeni porezi, kao i pasoši iz kojih se može videti da su veći deo godine proveli u inostranstvu.

Kako je naložilo Ministarstvo finansija, Poreska uprava moraće da uzme u obzir navode ovih ljudi, koji će na uvid morati da donesu ugovore koji će biti prevedeni na srpski jezik.

Na taj način ipak je skrenuta pažnja Poreskoj upravi da ne može paušalno da izdaje rešenja frilenserima, bez prethodnog omogućavanja učešća u postupku, odnosno dostave dokaze koji idu njima u prilog. Ukoliko bi neko dokazao da je više od pola godine proveo u inostranstvu i da su mu plaćeni porezi u zemlji poslovanja firme za koju je radio mogao bi da bude oslobođen plaćanja poreza za koje je zadužen - kaže Veselinović.


"Uhvaćeni na spavanju"

Advokat Veselinović Neće biti paušalnih naplaćivanja poreza tvrdi niški advokat; privatna arhiva: Đorđe Veselinović Nacrtom Zakona o porezu na dohodak frilenseri su dobili dve mogućnosti kako će izmiriti dugovanja državi, a pred kraj 2022. godine stigla su im i prva poreska rešenja kojima im je obračunat porez na zarade koje su ostvarili prethodnih pet godina. Advokat Veselinović smatra da su frilenseri “uhvaćeni na spavanju”, te da nisu upoznati sa tim šta plaćaju, ali ni koje će benefite dobiti.

Prema prvom modelu, frilenseri imaju besteretni deo od 96.000 dinara kvartalno, odnosno 32.000 dinara mesečne zarade. Na osnovu toga, porez i PIO neće biti uračunat na iznos manji od predviđenog. Zdravstveno osiguranje će biti obavezno u minimalnom iznosu od 1.402,17 dinara mesečno, odnosno, 4.206,51 dinara kvartalno ili 10,4%. Prvom uplatom frilenseri koji odaberu prvi model biće osigurani narednih šest meseci.

Na iznose koji prelaze besteretni deo porezi i doprinosi za PIO su 24%, zdravstveno osiguranje 10,3% ili minimalno 1.402,17 dinara mesečno, a porez 20%.

Drugi model oporezivanja trebalo bi da bude povoljniji za osobe sa višim prihodima. Neoporezivi deo iznosi 19.300 dinara mesečno, odnosno, 57.900 dinara kvartalno, normirani troškovi biće 34%, PIO 24%na oporezivi deo prihoda ili najmanje 7.720 dinara mesečno (kvartalno 23.160 dinara). Zdravstveno osiguranje se plaća po stopi od 10,3 odsto ili minimalno 1.402,17 dinara mesečno ili 4.206,51 dinara kvartalno. Prema drugom modelu porez će iznositi 10 odsto.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Rešenje Ministarstva finansija (preuzmi) - 6,980.62 KB
Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: