Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 10. 10. 2018.

| Društvo

Utočište za ljubitelje prirode nadomak Sokobanje [video]

Autor:Nikola MarkovićIzvor:Južne vesti

"Glas prirode" - eko-kamp nadomak Sokobanje

Skriven na obroncima planine Rtanj, u selu Sesalac, nalazi se eko-kamp “Glas prirode“ čiji je idejni tvorac Pančevac Marjan Arsenov. U nadi da će u kampu okupiti istomišljenike koji prihvataju načelo saglasja sa prirodom, nekonzumiranje alkohola i mesa, Marjan nudi besplatan smeštaj svima onima koji bi da se odmore od gradske svakodnevice.

Kamp “Glas prirode“ poslednja je tačka ukoliko se sa magistralnog puta Sokobanja - Knjaževac skrene ka Sesalačkoj pećini. Smešten iznad sela, u šumovitom predelu, na niskim obroncima Rtnja, ovaj kamp predstavlja pravu oazu u 21. veku.

Autentičan po bungalovima pravljenim od prirodnih materijala, kamp je poseban i zbog toga što nijedna kućica u njemu nije ista. Zanimljivo je to da je svaki bungalov izdvojen od ostalih, pa se ni iz jednog ne viri u tuđu privatnost. To ostavlja prostora da se gosti kampa osame kada im je potreban mir i kontakt sa prirodom.

Arsenov kaže da je odlučio da se iz Pančeva skloni u prirodu kako bi živeo po svojim pravilima i pravilima prirode i ujedno učio kako se gradi prirodnim materijalima i koriste alternativne energije.

Kamp često posećuju Marjanovi istomišljenici, a među njima je i veliki broj stranaca.

Dođu mi Amerikanci i kažu kako im je neverovatno, dok pišu majci i ocu, da spavaju u kućici na drvetu. Posle dve tri nedelje to ljudima ostaje utisak da im je to normala, da tamo negde u Srbiji pije izvorsku vodu - priča on.

Uprkos tome što je razvio mehanizme za grejanje, kao i usavršio pravljenje raketnih peći, Arsenov kaže da zime još uvek provodi u Pančevu, ali da od proleća do jeseni obitava upravo u Sesalcu.

Kritičan je prema aktuelnom sistemu, pa kaže da uprkos školovanju ne umemo sami sebi da sagradimo dom ili spojimo česmu na sistem.

O begu od civilizacije i saglasju sa prirodom, Južne vesti su već pisale, a o tome kako Marjanov kamp funkcioniše, pogledajte u reportaži.

Ova video-reportaža nastala je uz podršku Opštine Sokobanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: