Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:34, 22. 10. 2020.

| Društvo

Uvedena treća vrsta kovid testova sa bržim rezultatima, počinje primena u Nišu

Autor:S. J. Izvor:Južne vesti
Uvedena treća vrsta kovid testova, počinje primena u Nišu
Antigenski testovi veoma pouzdani, ali otkrivaju virus ako je prisutan u velikoj meri; ilustracija; foto: JV/VK

Republički Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 odlučio je da uvede brze, antigenske testove. U Kliničkom centru Niš, gde su testovi već stigli, objašnjavaju da je njihova prednost rezultat analize za samo pola sata, pa se koriste za brzu identifikaciju obolelih. Otkrivaju virus samo ako je prisutan u velikoj količini, ali veoma precizno, kažu epidemiolozi.

Kako pojašnjava epidemiolog Kliničkog centra Nikola Milenković, pacijenti se, prema proceduri, po prijemu testiraju serološki, iz krvi, testom koji pokazuje prisustvo antitela.

Antitelima je potreban određeni period da bi se stvorila, pa postoji period vakuuma gde može da se desi da ta antitela još nisu stvorena - kaže Milenković.

Ovo znači da pacijent može da bude serološki negativan, ali ipak zaražen. Ako se utvrdi da postoje antitela koja pokazuju akutnu fazu infekcije, to se, po sadašnjim uputstvima, potvrđuje PCR testom, koji se smatra „zlatnim standardom“ jer otkriva virus čak i kad je prisutan u jako maloj količini. Njegova mana je što se na rezultat čeka dugo.

Za sada antigenske testove uglavnom koristimo za tu brzu identifikaciju obolelih, pre svega kod nekih urgentnih stanja, kad imamo prijeme. Nadamo se da će nam pomoći u tome da nam se ne provuče pacijent koji je pozitivan, a da nije razvio antitela - govori epidemiolog.

Dalja upotreba ovih testova, dodaje, zavisiće od budućih zvaničnih instrukcija.

Ovi testovi su stigli prvi put, mi smo dobili tu neki početni kontigent, dobra senzitivnost pri otkrivanju je preko 95 posto, ali videćemo da li će se to i u praksi pokazati - kaže Milenković.

Članovi republičkog Kriznog štaba kao glavnu prednost antigenskih testova navode bržu identifikaciju kovida.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    07:32 // 23. 10. 2020.

    PCR test ne pokazuje prisustvo kovida, aman vise...

  • Pera

    23:17 // 22. 10. 2020.

    Jel radi onaj aparat za testiranje iz USA donacije što nisu znali da ga koriste pa studenti pokazali uglednim profesorima i doktorima kako se isti koristi?. Možda je uređaj završio u nekoj privatnoj klinici?.

  • Mara

    20:16 // 22. 10. 2020.

    Kad?kome?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: