Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:01, 3. 6. 2019.

| Društvo

Uvedena vanredna odbrana od poplava u Srbiji, na jugu bez opasnosti od izlivanja

Autor:S. M, B. A, LJ. M, LJ. F.Izvor:Južne vesti
nišava
U Nišavskom okrugu nema straha od izlivanja; foto: V. M.

Zbog velikih padavina Srbijavode uvele su vanrednu odbranu od poplava na teritoriji cele Srbije, a nadležni kažu da u Nišavskom, Jablaničkom i Pirotskom okrugu nema opasnosti od izlivanja reka. Ipak, ističu da se situacija pomno prati.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) promenljivo vreme sa pljuskovima zadržaće se na jugu Srbije do vikenda.

Zbog ovakvog vremena, prisustvo na terenu na najkritičnijim lokacijama, 24-oročasovno dežurstvo, uz ljudstvo i mehanizaciju u pripravnosti, kako kažu u preduzeću Srbijavode, obavezno je na teritoriji čitave države.

Shodno ovim najavama, i pre dostizanja kriterijuma iz Operativnog plana uvodi se vanredna odbrana od poplava na svim objektima iz operativnog plana u nadležnosti Srbijavode - navode u ovom preduzeću.

Ipak, kako kaže komandant Štaba za vanredne situacije Nišavskog upravnog okruga Dragana Stotirovski, bojazni da će biti poplava u ovom delu Srbije nema. Uprkos tome, dodaje, službe su u pripravnosti 24 sata.

U Nišavskom okrugu nema nikakvih problema. Ono što je sigurno je da smo na oprezu. Načelnik sektora kontaktira sve opštinske štabove, ako bude potrebe da se održe te vanredne sednice štabova. Zasad toga nema. Nema te količine padavina kojih je bilo u zapadnoj Srbiji, pa nema ni bojazni da bilo šta od toga može da bude - ističe Sotirovski.


Bez opasnosti od izlivanja reka u Jablaničkom okrugu

Iako je u poslednja 24 sata na teritoriji Grada Leskovca palo oko 58 litara kiša po metru kvadratnom, nema opasnosti od izlivanja reka. Situacija je mirna i u ostalim krajevima Jablaničkog okruga, kaže načelnik Sektora za vanredne situacije Ivica Ranđelović.

Preventivne mere koje su preduzete u prethodnom periodu pokazale su se kao dobre, te nije bilo problema. Korita reka su čista, tako da one mogu da prime i veću količinu vode. S obzirom na to da se vreme prolepšalo i da ima sunca, ne bi trebalo da bude problema ni u narednim danima - kaže Ranđelović.

U toku jučerašnjeg dana imali su samo jednu prijavu za ispumpavanje vode iz dvorišta privatne kuće u Leskovcu, dodaje on, dok je danas sve mirno.


U Topličkom okrugu mirno, nivo reke Toplice daleko ispod granice redovne odbrane od poplava

toplica I u Topličkom okrugu mirno; foto: LJ. M.Kiša koja je padala sinoć i jutros na teritoriji Topličkog okruga, zasad ne predstavlja problem kada je reč o opasnosti od izlivanja reke Toplice, a nadležne službe kažu da nije bilo ni većih izlivanja bujičnih potoka.

Primećen je povećani vodostaj reke Toplice, ali je to još daleko ispod granice redovne odbrane od poplava. Smatramo da su male šanse da se desi tako nešto, ali smo i dalje u pripravnosti i pratimo situaciju na terenu - kažu nadležni u Štabu za vanredne situacije.

U gradskoj upravi u Prokuplju tvrde da ne očekuju veću štetu i izlivanje bujičnih potoka jer su, kako tvrde, u ranijem periodu uradili dosta da bi predupredili poplave i ugrožavanje života ljudi i njihove imovine, čišćenjem korita i kanala.

Sredinom 2018. godine saniran je deo vodotoka Toplice kod romskog naselja Mala Guba, gde je gotovo svake godine posle obimnijih kiša dolazilo do izlivanja reke.


Nije problematično ni u Pirotskom okrugu

Kiša koja je juče padala u Pirotskom okrugu nije napravila nikakve probleme, kaže koordinator Štaba za vanredne situacije Sreten Savov, ali ekipe dežuraju i teren se obilazi.

Sinoć su ekipe Štaba za vanredne situacije obilazile teren do 11 sati, kada je taj posao preuzela policija koja je obilazila određene lokacije u Pirotu.

Obilazili su za svaki slučaj. Vodostaj Nišave i drugih vodotokova nije u porastu, barem ne u većoj meri - kaže Savov.

Slična situacija je i u Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Babušnici gde trenutno nema većih padavina, ali nadležni kažu da su ekipe spremne za intervencije ukoliko se padavine pojačaju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Somalijac

    13:21 // 4. 6. 2019.

    Na jugu postoji opasnost samo od izliva mozgova.

  • Mara

    19:37 // 3. 6. 2019.

    Samo nam još to fali

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: