Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:28, 30. 11. 2020.

| Društvo

Uvedena vanredna situacija i u Leskovcu

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
leskovac obelezje
Još jedan grad uveo vanrednu situaciju, foto: B. S.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i porasta broja zaraženih virusom korona u poslednje 2 nedelje, prema odluci Štaba za vanredne situacije u Leskovcu, u tom gradu je uvedena vanredna situacija.

Na osnovu najnovijih podataka koji su saopšteni na vanrednoj sednici Štaba za vanredne situacije, situacija sa virusom korona u Leskovcu se ne smiruje, a prema podacima koje je sumirala direktorka Zavoda za javno zdravlje Aleksandra Nikolić, od 16. do 22. novembra registrovano je 213 slučajeva zaraze u ovom gradu, a od 23. do 29. novembra 421.

Trenutno je u Leskovcu 684 aktivnih slučajeva zaraze virusom korona.

Ocena Zavoda je da je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije i da postoji tendencija da iz nepovoljne pređe u vanrednu, pa je Gradski štab za vanredne situacije, po preporuci te ustanove, danas uveo vanrednu situaciju na teritoriji grada.

Pored direktorke Zavoda, na sednici je govorio i načelnik Jablaničkog okruga i gradonačelnik Goran Cvetanović koji je objasnio i trenutno stanje u leskovačkoj Bolnici.

Trenutno je 145 hospitalizovanih pacijenata, 108 iz Leskovca. Bilo je 14 prijema, nije bilo otpusta, jedna osoba je upućena u Klinički centar Niš i troje lica je preminulo, starosti 84, 61 i 72 godine iz Leskovca, Lebana i Surdulice. Na kiseoniku je 105 pacijenata, a na respiratoru 4 - rekao je Cvetanović.

Gradonačelnik je dodao da se stiče utisak da veliki broj građana ne poštuje mere, a da je uvođenje vanredne situacije najozbiljnije upozorenje da građani shvate težinu trenutne epidemiološke situacije ali i nezavidan položaj zdravstvenih institucija i zaposlenih u zdravstvu.

Alarmantan je podatak da broj hospitalizovanih osoba raste brzo i da je samo za nedelju dana, od poslednje sednice štaba, popunjenost kapaciteta povećana za 75%. Nalazimo se u teškoj situaciji i ukoliko se oprez ne poveća može doći do preopterećenja zdravstvenog sistema. Zato je važno da poštujemo mere i pomognemo zdravstvenim radnicima jer su to ljudi koji već osam meseci rade u izuzetno teškim uslovima, a donekle su životi svih nas u njihovim rukama. Iako je Dom zdravlja prošle nedelje oformio i četvrtu Kovid ambulantu, zaposleni imaju mnogo posla jer broj pregleda u ovim ambulantama iz dana u dan raste, izvrši se skoro 300 pregleda dnevno - kaže gradonačelnik.

Ozbilnost situacije Cvetanović je ilustrovao i podatkom da Opšta bolnica svakodnevno troši višemesečne zalihe kiseonika, pa se tako trenutno na nivou Srbije dnevno troše šestomesečne zalihe. Bolnica ima ulogu i respiratornog centra te je poslata dodatna oprema - mobilni rendgen i 5 respiratora kao i propratna oprema.

Obezbeđena su kiseonička mesta za sve krevete na grudnom, infektivnom i onkološkom odeljenju. Pacijenti sa negativnim PCR testom, a sa ambulantnom terapijom, iz bolnice će biti premešteni u Službu za palijativnu negu u Vlasotincu do potpunog oporavka. Ova procedura osmišljena je sa ciljem rasterećenja niških i leskovačkih ustanova - saopštio je Cvetanović.

Pored uvođenja vanredne situacije, Štab je usvojio predlog mera koje obuhvataju opšte mere - pojačanu dezinfekciju vozila u prevozu, rigoroznu kontrolu poštovanja naloženih mera u ugostiteljskim, prodajnim i drugim objektima, kao i da je obavezno istaći informaciju o površini i maksimalnom broju istovremenih korisnika.

U zgradama je naložena dezinfekcija zajedničkih prostorija jednom dnevno, a dezinfekciju rukohvata više puta dnevno.

Podsetimo, u Jablaničkom okrugu vanredna situacija ranije uvedena je u Medveđi i Vlasotincu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dijego Armando

    23:00 // 30. 11. 2020.

    A deca od 1-4. razreda i dalje mogu u školu?! Pa posle nastave deca iz obe grupe i A i B mogu zajedno u produženim boravcima? Čudna neka strategija

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: