Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:22, 29. 1. 2019.

| Društvo

Uvodi se “vojna obuka” za srednjoškolce

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
VOJSKA-FOTO-VANJA-KESER-JV42
Ideja je obučiti mlade kako da reaguju u vanrednim situacijama; Ilustracija; Foto: Vanja Keser / Južne vesti

Kako reagovati i zaštititi se u vanrednim situacijama, koji su oblici neoružanog otpora i koja je uloga vojske u sistemu odbrane, neke su od tema koje će ubuduće obrađivati maturanti. Obuke se uvode kako bi se podigla svest mladih o zaštiti, kaže načelnik leskovačkog Centra Ministarstva odbrane potpukovnik Dragan Milić, a zasad će ih držati razredne starešine.

S obzirom na to da od 1992. godine u školama ne postoji predmet Opštenarodna odbrana i društvena zaštita, te nove generacije slabo ili nimalo ne poznaju načine zaštite pojedinca i društva u nepredviđenim situacijama, objašnjava Milić, došlo se na ideju da se uvedu predavanja koja će pokrivati ove oblasti.

Skoro 3 decenije ne postoje sistematski i organizovani vidovi edukacije stanovništva o bezbednosti, što dovodi do toga da građani ne mogu adekvatno reagovati u različitim okolnostima. Odatle je potekla inicijativa da se uvedu predavanja - priča Milić.

Mlađe generacije, objašnjava, ne znaju šta raditi kada je na primer zemljotres, ne znaju kako se evakuisati, niti kako funkcioniše sistem uzbunjavanja, zbog čega je potrebno uvesti predavanja o ovim temama.

Potrebno je da se svest o odbrani zemlje podigne na viši nivo, a mladim građanima prenese znanje i informacije o oblicima ugoržavanja zemlje, kao i postupcima zaštite. Ovakva znanja treba da budu deo opšte kulture svakog pojedinca - kaže Milić.

Edukaciju maturanata, kroz 11 tema, za sada će, priča on, sprovoditi razredne starešine, a pilot projekat počeće da se sprovodi u drugom polugođu ove školske godine.

Ovo treba da implementiraju sve škole, a obuka bi trebalo da se realizuje u okviru časova odeljenskog starešine. Predviđeno je od 2 do 4 školska časa, s obzirom na to da je ovo početak, pa ćemo za narednu školsku godinu napraviti detaljniji plan - kaže Milić.

U Jablaničkom okrugu predavanja će slušati oko 2.000 maturanata, a obuke bi trebalo da organizuju i ostale srednje škole u Srbiji.

Inicijativu za uvođenje obuke o odbrani i civilnoj zaštiti u srednje škole pokrenulo je Ministarstvo odbrane Srbije, a “zeleno svetlo” dalo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    17:34 // 1. 2. 2019.

    Ucicemo decu kako da brane korumpirano drustvo i drzavu. Slacemo ih u vojsku da brane korupciju kao najvecu vrednost naseg naroda.

  • Verko

    09:17 // 30. 1. 2019.

    Cilj svega ovoga je samo da se uposli nov kadar i da se potroše pare iz budžeta. Isto kao i sa varonaukom (i ako nije nauka ako je vera).

  • Pera

    00:22 // 30. 1. 2019.

    Odakle Jablanickom okrugu 2000 maturanata?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: