Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:58, 2. 3. 2020.

| Društvo

Uvrede i napadi na protestu protiv nepostojeće gej parade - poraz društva i dokaz homofobičnosti

Autor:Bojana Stamenković, Jovana AdamovićIzvor:Južne vesti

"Pe**r ovde neće šetati", "Ubij pe**ra" neki su od povika srednjoškolaca, među kojima su bili i maloletnici, na skupu u Leskovcu kome je prethodila lažna najava da se održati Parada ponosa. Novinari koji su pratili skup su vređani, neki su i fizički napadnuti, a komentari policajaca bili su da su to samo deca. Da je takva relativizacija opasna, jer će deca odrasti, a samim tim i njihovo nasilničko ponašanje, ukazuje Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava i ističe da je ovaj incident dokaz da je Srbija homofobično društvo.

Veliki broj mladih okupio se danas u centru Leskovca, na protestu kome je prethodila lažna najava da će se tu održati Parada ponosa. Govorom mržnje i šetnjom uz povike protiv LGBT osoba mladi su iskazali svoj bunt, a osim verbalnog bilo je i fizičkog nasilja. Kombi policijske patrole gađali su jajima, a novinare koji su pratili skup vređali i gurali. 1280x0_88984591-1093044841056723-6161966597201199104-n Policijski kamion gađali jajima; foto: JV/B. S.

Antigej skup pratio je novinar lokalnog portala Jugmedia Dragan Marinković, koga su udarili i gurnuli sa mesta na kojem je stajao, a on je pao i zadobio lakše povrede.

Najpre su počeli da viču na nas da prekinemo sa snimanjem i slikanjem iako se sve to dešavalo na javnom mestu. Nakon toga su dvojica njih nasrnuli na mene, krenulo je guranje, pokušali su da mi otmu telefon i šutnuli u levu potkolenicu. Ja sam onda izgubio ravnotežu i pao sa klupe na koju smo se popeli da slikamo. Koleginicu koja je stajala pored mene nisu dirali, pretpostavljam zato što je žensko - kaže Marinković.

Za svoju bezbednost uplašio se, kaže, tek kada je pao, jer je očekivao da će nastaviti da ga udaraju. 1280x0_88212060-515144636081398-8200870847733301248-n Skup protiv lažne najave Parade ponosa; foto: JV/B. S.

To se hvala bogu nije desilo, a incident smo odmah prijavili prvom policajcu na kog smo naišli koji je obezbeđivao skup. Moram reći da su oni bili korektni, odmah reagovali i uhvatili napadača. Imam laku telesnu povredu, ali sada više u pitanju nije ni povreda, već stanje u društvu zbog čega se sve ovo dešava. Novinari su vređani, psovani, koleginice su nazivane ku**ama zbog toga što snimaju, to je ono što je poražavajuće - kaže on.

88096093_541054926528391_6906890960584572928_n Poraz za društvo da mladi nasiljem iskazuju svoj stav; foto: JV/B. S. Uvrede zbog snimanja skupa okupljeni su uputili i novinarki Jugpressa Ljiljani Stojanović koja se obratila i policiji koja je obezbeđivala skup.

Za razliku od kolege Marinkovića, policija u slučaju uvreda upućenih Stojanovićevoj, tvrdi ona, nije reagovala. Nakon toga nije podnosila zvanične prijave, ali je slučaj prijavila Stalnoj grupi za bezbednost novinara.

Najviše me je iznerviralo to što policija u tom trenutku nije reagovala već je prokomentarisala “ma pusti, deca”. To je skandal, ispada da novinari ne mogu da rade svoj posao. Šta bi se desilo da policija nije bila tu - pita se Stojanovićeva.

Epilog današnjeg incidenta još ne potvrđuju iz policije, a prema nezvaničnim informacijama do kojih su došli novinari Južnih vesti - priveden je jedan 25-godišnjak.


"Poraz za društvo da mladi govorom mržnje iskazuju svoj stav"

Da je današnji skup samo još jedan dokaz da je Srbija homofobično društvo - smatra Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava Niš. Ističe i da je poraz društva to što mladi ljudi govorom mržnje i pretnjama iskazuju svoj stav i mišljenje.

Istovremeno, ovo je i posledica jedne činjenice da je kažnjavanje napada na pripadnike LGBT populacije više izuzetak nego pravilo - dodaje Đorđević.

Podseća da se pre dva dana dogodio 11. napad na Prajd-info centar u Beogradu bez epiloga, a da je sve to pokazatelj da verbalno nasilje prerasta u fizičko, za šta "krivi" kampanje koje se mogu videti u javnosti. 88093136_192054812068760_2276706307559915520_n Poraz za društvo da mladi nasiljem iskazuju svoj stav; foto: JV/B. S.

Mi kao društvo moramo da imamo neki odgovor na to, a za sada ga nema. Čuvena relativizacija koja usledi je “pa to su samo deca”, ali evo videli smo kako se za čas organizuje velika grupa dece koja može da napravi nasilje i koja će da poraste, time će da rastu i stavovi njihovi i dela, tako da društvo mora da spremi odgovor na to - napominje Đorđević.

Razloge za incidente poput današnjeg u Leskovcu, kome je prethodila najava Parade ponosa, Đorđević vidi i u porastu desnice, ekstremnih i radikalnih organizacija i pokreta, ali i u tome što su mladi mnogo na društvenim mrežama gde se ovakve poruke plasiraju. Pojedini su to mogli da nauče i u porodici, dodaje, jer je srpsko društvo takvo da mladi i od roditelja mogu da usvoje ovakav oblik ponašanja.


Reagovali UNS i Inicijativa mladih za ljudska prava

Inicijativa mladih za ljudska prava i Da se Zna! saopštili su da najoštrije osuđuju današnje nasilje okupljenih, kao i da su nedopustivi svakodnevni napadi na LGBT zajednicu u društvu u kome izvršna vlast ponavlja da teži Evropskoj uniji, dok su marginalizovane grupe na meti slobodnog lova ekstremista.

Mržnji, diskriminaciji, nasilju i homofobiji se jasno mora stati na put obrazovanjem i prevencijom nasilja, osobito mladih, ali i jasnim porukama nadležnih organa da je nasilje kažnjivo. Ovakvi skupovi mržnje su u porastu, dok se sloboda okupljanja primenjuje selektivno, te tako mirovni aktivisti plaćaju kazne za legitimne proteste dok ekstremna desnica predvođena Šešešljem, Vacićem i Boškom Obradovićem po celoj Srbiji pravi marševe mržnje i tako podstiču nasilje kod mladih dok najviši zvaničnici ove države ostaju nemi - navode u saopštenju.

Pozivaju nadležne da procesuiraju sve napade na LGBT zajednicu i tako zaštite svoje građane, ali i poruče time da se u Srbiji nasilje sankcioniše.

Fizički napad i vređanje novinara koji su bili na zadatka osuđuju i u Udruženju novinara Srbije (UNS), a ističu i da su iznenađeni i zabrinuti zbog ponašanja maloletnika na skupu koji nije bio prijavljen. Očekuju da njihovi roditelji i profesori otvoreno razgovaraju sa decom i učenicima koji su učestvovali u ovom incidentu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aca

    09:10 // 4. 3. 2020.

    Place bolnica za sve lgbt, to sta radite kuci nikog nije briga a ne mozete da shvatite da ne mozete da radite to na javnim mestu jer to nije normalno ! Zasto mislis da dva pedera trebaju bili kom drustvu, sta ce doprineti drustvu i ostalim gradjanima - ajde svi da budemo pederi i za 50-70 godina nece biti nikog u srbiji !

  • miki

    10:16 // 3. 3. 2020.

    Ako se sumnja da su prekrseni zakoni o govoru mrznje, ima dovoljno video materijala da tuzilastvo ustanovi ko su pocinioci i pokrene postupke.

    Policija mora da fizicki zastiti gradjane, ali ne moze da ih stiti od uvreda. U ovakvoj situaciji uloga policije je da de-eskalira situaciju. Reagovanje na uvrede u ovakvoj situaciji je nepozeljno jer moze da izazove fizicko nasilje.

  • Dugine boje

    06:38 // 3. 3. 2020.

    Pozivam sve moje LGBT da izađu i glasaju za SNS, samo nam Ana B. može omogućiti Paradu ponosa u Leskovcu, a biće je uskoro ukoliko oni pobede, zato SNS za našu decu i LGBT!!!

    • miki

      10:21 // 3. 3. 2020.

      Ne znam da li se zezas, ali nije smesno. Neofasisticka vlast je uzrok problema, ne resenje. Ovi novopeceni crnokosuljasi treba da idu na prevaspitavanje, ali i celo drustvo treba da se leci...

    • Aca

      09:06 // 4. 3. 2020.

      Place bolnica i za tebe i za sve kao ti, to sta radis kyci nikog nije briga a ne mozete da shvatite da ne mozete da radite to na javnim mestu jer to nije normalno ! Zasto mislis da dva pedera trebaju bili kom drustvu, sta ce doprineti drustvu i ostalim gradjanima - ajde svi da budemo pederi i za 100 godina nece biti nikog u srbiji !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: