Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:46, 2. 4. 2024.

| Društvo

Uz pomoć veštačke inteligencije niški kardiolozi ugradili 7 mikro-pejsmejkera u jednom danu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
kardiologija (3)
Kažu da su postavili rekord; foto: S. V.

Tim niških kardiologa, predvođen doktorom Tomicom Kostićem, na Klinici za kardiologiju ugradio je danas 7 mikro-pejsmejkera, što je kažu, rekord u svetu. U tome im je pomogla veštačka inteligencija - naočare zahvaljujući kojim u svakom trenutku imaju sve podatke o pacijentima.

kardiologija (1) Uz veštačku inteligenciju vide sve podatke; foto: S. V. Kako objašnjavaju kardiolozi, to je posebna vrsta ugradnje pejsmejkera bez operativnog reza kod pacijenata sa rizikom od svih neželjenih pojava do koje može dovesti ugradnja klasičnih pejsmejkera. Prošle godine uradili su 15 takvih intervencija, a ove godine u jednom danu 7.

Doktor Kostić kaže da im je u tome pomogla veštačka inteligencija.

kardiologija Prvi put upotrebili naočare; foto: S. V. Danas je prvi put u Kliničkom centru upotrebljena Microsoft HoloLens tehnologija. Implementacija veštačke inteligencije u zdravstvu je pomogla da u realnom vremenu, uz upotrebu ovih naočara, u toku same procedure, imamo sve podatke vezane za sve pacijente koje radimo i za konkretno tog pacijenta kojeg trenutno radimo, kao i za svu dijagnosiku koja je rađena pre toga. To se poklopilo sa današnjim danom i ta tehnologija nam je olakšala da brzo i efikasno uradimo 7 implantacija - objašnjava Tomica Kostić.

Rukovodilac Klinike za kardiologiju i direktor Kliničkog centra Niš Zoran Perišić ističe da su nekada takve operacije trajale i po 5 sati, dok sada u zavisnosti od pacijenta, mogu da se urade i za 20 minuta. On kaže da je Kardiologija "postavila rekord u svetu" i da će nastaviti da radi na novim tehnikama i tehnologijama.

Ne postoji nijedan centar na svetu u kome je u jednom danu ugrađeno više ovakvih sistema. Najavljujem vrlo brzo sisteme za zatvaranje urođenih srčanih mana, gde zaostaju neki otvori unutar srca. Kardilogija je zaista jedna od perjanica UKC-a. Današnji trenutak ostaće zabeležen zlatnim slovima u istoriji Kardiologije, u istoriji UKC Niš - ističe Prišić.

kardiologija (2) Kažu da ni kod njih nema čekanja; foto: S. V. Iako niški Klinički centar pokriva ceo jug, kako ističe šef odeljenja za elektrostimulaciju srca i interventni kardiolog Klinike za kardiologiju Predrag Cvetković na toj Klinici nema liste čekanja.

U prošloj godini je urađeno skoro 900 procedura, što nas svrstava da budemo na drugom mestu po broju ugrađenih procedura u Srbiji. Po broju ugrađenih procedura po samo jednom lekaru, zauzimamo prvo mesto Srbiji. Od prvog januara do danas uradili smo tačno 231 proceduru - navodi Cvetković.

Takvi brojevi im, kako ističu kardiolozi, ne dozvoljavaju da postoji lista čekanja tako da sve operacije zakazuju i rade u roku od 30 dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miroslav Gačnik

    10:25 // 3. 4. 2024.

    Bravo. Svaka čast. Lepo je pročitati ovakve vesti. Hrabre i vraćaju nadu u poštenje i rad.

  • Moje misljenje tik tok

    09:22 // 3. 4. 2024.

    Dobro...bravo...sto rade posao za koji su placeni? Vidim svi se nesto utrkuju vremenski,nadam se da je to i kvalitetno. Bolje jos da se zaposle ljudi i da imamo ogromne bolnice a ne izvestavanjeno vremenskom utrkivanju.

  • Milos

    08:39 // 3. 4. 2024.

    Kako li vas nije sramota, da se vi nalazite na tom hiruskom krevetu drugadcije biste razmisljali i pricali. Nije vam ovo dnevna pljuvacka politika, da politicarite, ovo su strucnjaci koji spasavaju zivote, heroji! Hvala Bogu sto ih imamo a kojoj stranci pripadaju to me ne interesuje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: