Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:08, 13. 3. 2024.

| Društvo

Uz radove na Čegru nadležni obećavaju i uređenje prostora i proširenje puta

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
čegar (1)
U toku je rekonstrukcija; foto: S. V.

Radovi na sanaciji i rekonstrukciji spomenika na Čegru su u toku, očekuje se da do kraja aprila budu završeni i da sve bude spremno za obeležavanje 215 godina od Čegarske bitke. Nadležni su obećali i uređenje prostora oko spomenika, put to Crkve Svete Petke i proširenje puta do kompleksa na Čegru.

čegar Vrednost radova je oko 3,4 miliona dinara; foto: S. V. Obnova spomenika koji je godinama u lošem stanju počela je krajem februara, vrednost radova je oko 3,4 miliona dinara i prema rečima direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niša Dušana Andrejevića, radovi će biti završeni do kraja aprila.

Kompletan spomenik se sređuje i biće spreman za obeležavanje 215 godina od Čegarske bitke. Poslednji radovi su bili oko obeležavanja jubileja 200 godina, 2008. godine. Sada je temeljnije sređivanje, radi se fasada, unutrašnji delovi, menja se drvenarija koja je vremenom propala, tako da ćemo na kraju dobiti spomenik u odličnom stanju posle dužeg vremena - kaže Andrejević.

Projekat rekonstrukcije rade zajedno Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Grad Niš i Gradska opština Pantelej, a finansira ga Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja. Predsednica Opštine Pantelej Nataša Stanković kaže da planiraju da srede čitav potez oko spomenika kako bi privukli veći broj turista.

Spomenik na Čegru će zasijati novim sjajem, a u planu je da u uradimo i parterno uređenje i da sredimo parking oko spomenika. Ispod je Crkva Svete Petke, to je crkva u kojoj su se pričestili vojnici kada su krenuli zajedno sa Stevanom Sinđelićem u Boj na Čegru, pa u narednom period, imamo viziju da se uradi i stepenište od spomenika do crkve - navodi Stanković.

čegar Nadležni obišli radove; foto: S. V. Prema rečima gradonačelnice Dragane Sotirovski, osim što sređuje puteve, Grad Niš je u poslednjih nekoliko godina uradio rekonstrukciju gotovo svih kulturno-istorijskih spomenika.

Otvorili Medijanu posle gotovo 12 godina, rekonstruisali Ćele-kulu, uredili Sinagogu, sada Čegar i ostaje nam Logor na Crvenom krstu, koji je u međuvremenu dobio osvetljenje i video nadzor. Planiramo da čitav ovaj kraj uredimo za turiste, posle ove rekonstrukcije paralaleno radimo rekonstrukciju kanalizacione mreže kako bismo mogli da završimo put do Čegra. Kada put proširimo i asfaltiramo autobusi sa turistima i đacima će lakše moći do Čegra - najavljuje gradonačelnica.

Projektom je bilo predviđeno da se spomenik dovede u stabilno stanje i da se zamene dotrajali materijali, kako bi se spomenik zaštitio od daljeg propadanja.

Spomenik nadomak Niša, kod Kamenice, podignut je Stevanu Sinđeliću i njegovim junacima koji su žrtvovali svoje živote za slobodu Srbije 31. maja 1809. godine, tokom Bitke na Čegru.

Prvobitni spomenik poginulima podignut je 1878, šest meseci po oslobođenju Niša. Nad njim je 1927. godine izveden današnji spomenik, nastao prema projektu arhitekte Julijana Djupona. Pored spomenika su postavljena i dva topa iz Cerske bitke.

čegar (2) Obećana i obnova samog spomenika; foto: privatna arhiva U obliku je kule, a u niši kule, iznad starog spomenika, od 1928. nalazi se poprsje u bronzi Stevana Sinđelića, rad vajara Slavka Miletića. Projektom nije obuhvaćena tekonstrukcija tog dela spomenika ali su nadležni tokom obilaska spomenika obećali čuvarima spomenika, porodici Marković, da će srediti i sam spomenik jer “ima dovoljno novca”.

Selomir Marković, čuvara Čegra, zalaže se i da u blizini spomenika na Čegaru bude podignuta i spomen-kuća u kojoj će svi posetioci na prigodan način čuti sve o podvigu vojvode Sinđelića. Zlatnom medaljom za zasluge popularni Čika Sele odlikovan ove godine na Dan državnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    09:01 // 14. 3. 2024.

    Inace... 200 godina od bitke je bilo 2009godine ne 2008.

  • Игић (Матејевац)

    19:59 // 13. 3. 2024.

    Зашто воле да се ките туђим перјем ? Ту је углавном Завод стручно одрадио посао, а све остало су давно трасирани пројекти. Неће то градској и општинској власти помоћи на изборима - напротив !

    • Гага

      20:58 // 13. 3. 2024.

      Зашто тада нису обезбеђене паре...пројекти без финансија,мртво слово на папиру...

  • ГагаН

    19:28 // 13. 3. 2024.

    Узми ону жуту, једном дневно, и чућеш и шапат ветрова између кула на замку

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: