Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:58, 20. 6. 2018.

| Društvo

Uz strogu kontrolu završena mala matura

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
mala matura
Test iz srpskog bio najlakši osmacima; foto: N. S.

Rešavanjem kombinovanog testa osmaci su danas završili polaganje prijemnog ispita za upis u srednje škole, a prema rečima načelnika Školske uprave Nišavskog okruga Dragana Geja u tri dana male mature nije bilo velikih neregularnosti i sve je proteklo “mnogo bolje i ozbiljnije nego prošle godine”.

Gejo kaže da je bilo sitnih nepravilnosti, poput toga da u kesama ne bude 20 testova, kao što treba, već ih bude više ili manje.

To se sve javi, supervizori zabeleže, da ne bi moglo da se “muva” sa testovima. Dešavalo se i da učenici pišu crnom hemijskom, pa da se to primeti kasno - objašnjava on.

Kaže da se u Nišu u jednoj školi desila “sumnjiva” situacija, te da upravo ide u proveru.

Kako su mi preneli, dete sa testom izašlo je van sale i došlo do školskog dvorišta, pa se onda vratilo. Sada idem da vidim šta se tamo desilo - objašnjava načelnik Školske uprave.

Nakon upozorenja ministra prosvete da će direktori škola biti kažnjavani ukoliko se utvrde propusti, svi su se, kaže Gejo, maksimalno uozbiljili i kontrola je bila mnogo jaka. Podsetimo, Niš je bio jedan od gradova gde su prošle godine utvrđene nepravilnosti, pa je ministar Šarčević tražio smenu 6 direktorka niških osnovnih škola.

Sve je prošlo mnogo bolje nego prošle godine. Ozbiljnije i rezultati su niži nego prošle godine - kaže Gejo.

Objašnjava da su rezultati dosta realni, te da je u “jakim” školama prosek za testova iz srpskog i matematike 11 i 12 bodova, dok je u jednoj prosek za testove iz srpskog i preko 14 bodova.

Da je bila podignuta pozornost i tenzija oko polaganja male mature potvrđuje i direktorka niške OŠ “Radoje Domanović” Dragica Tričković.

I đaci su bili preplašeni zbog tog pritiska. Nekako smo ublažili i amortizovali tremu, posebno jer smo đake tokom cele godine pripremali za završni ispit - kaže Tričkovićeva.

Napominje da je, kao direktor škole, sve vreme dežurala sa nastavnicima na ispitu.

Opominjali smo učenika ukoliko su pokušavali da se dogovore, a prepisivanja stvarno nije bilo, već samo priče. Maksimalno smo se trudili da ih disciplinujemo i da sve protekne kako treba - objašnjava direktorka OŠ “Radoje Domanović”.

U Nišu je malu maturu polagalo 2.200 učenika, a u okrugu njih 3.500, a kako kaže načelnik Školske uprave, najlakši test osmacima je bio iz srpskog jezika. Zadaci iz matematike za niške osnovce su bili daleko teži, dok su ih u kombinovanom testu, kaže Gejo, najviše namučila pitanja iz hemije.

Inače, prema njegovim rečima, u srednjim školama u Nišavskom okrugu ima oko 200 mesta viška u odnosu na broj osnovaca.

Preliminarni rezultati biće objavljeni 22. juna, a konačni 28. juna. Maksimalan broj bodova na testovima je 40, odnosno iz srpskog i matematike po 13, na kombinovanom testu 14, a uspeh iz škole nosi maksimalnih 60 bodova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: