Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:56, 25. 10. 2021.

| Društvo

Uz svečanu akademiju i apel ministra studentima da se vakcinišu, obeleženo 50 godina rada Filozofskog fakulteta

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
1635170221478
Univerzitetski hor otvorio je ceremoniju obeležavanja jubijela; foto: T. T.

Brojni akademici, profesori i rektor niškog Univerziteta prisustvovali su svečanoj akademiji kojom je obeleženo 50 godina rada i postojanja Filozofskog fakulteta u Nišu. Uz čestitke fakultetu, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić apelovao je još jednom na studente i prosvetne radnike da se vakcinišu kako bi se suzbilo širenje viusa. Dekanica fakulteta istakla je da su skoro svi profesori vakcinisani, kao i više od 50 posto studenata.

Ceremoniji obeležavanja 50 godina rada predhodila je dodela "zlanih" indeksa studentima prve godine Filozofskog fakulteta, a danas je uz horsku izvedbu himne Republike Srbije i studentske himne započeta svečana akademija.

Po rečima dekanice Natalije Jovanović, do sada je na ovom fakultetu diplomiralo više od 10.000 studenata, a uskoro će se među smerovima naći još jedan novi studijski program.

Pratimo nešto što su zahtevi tržišta, evo sada spremamo za akreditaciju nov studijski program, to je digitalna humanistika - kaže dekanica fakulteta.

Zbog trenutne epidemiološke situacije i ova ceremonija je bila povod za apel svima da se vakcinišu kako bi se što pre svi studenti i đaci vratili na regularnu nastavu.

Dekanica je istakla da se nastava još uvek odvija po kombinovanom modelu uz nastavu uživo tamo gde postoji insistiranje profesora i sudenata i da je za sada dobar odziv na vakcinaciju, kako profesora, tako i sudenata.

Svi su profesori vakcinisani osim onih kojima to lekari nisu dozvolili, zbog prirode njihovih hroničnih bolesti. Kada je reč o studentima, visok procenat jeste vakcinisano. Prema informacijama koje sam dobila od studentskog parlamenta veliki broj naših studenata, sigurno preko 50 % njih je vakcinisano - kaže dekanica.

1635170221470 Plaketu zahvalnosti dobio je i ministar Ružić; foto: T. T.Ministar Ružić, kome je uručena plaketa zahvalnosti, čestitao je domaćinima jubilej i takođe se dotakao vakcinacije rekavši da je do sada najveći procenat vakcinisanih upravo u visokoškolstvu. A u koliko želimo rešenje problema, kaže, moramo podići nivo imunizacije svih građana.

Najveći procenat vakcinisanih je svakako u viskoškolstvu, dakle na fakultetima, preko 62%. Kada gledam apsolutni broj i naravno prosečan procenat to je nekih oko 50% što svakako nije na zadovoljavajućem nivou, ali jeste refleksija i stanje u opštoj populaciji.

Pozivajući se na Ustav koji jasno definiše sferu ljudskih prava, navodi da nijedno Ministarstvo ne može da predlaže ništa što je obavezujuće, ali da jeste u poziciji da apeluju na vakcinaciji, jer je kako kaže, jako važna individualna odgovornost i solidarnost prema nacionalnom zdravlju svih građana.

Pored ministra, plakete zahvalnosti uručene su rektoru Univerziteta u Nišu prof. dr Draganu Antiću i dekanu Filozofskog fakulteta u Skoplju prof. dr Ratku Duevu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bljak

    14:18 // 26. 10. 2021.

    Vidite Nislije kako se pliva i da si uvek u vlasti. Jedno pricas drugo radis.Laz, laz i uvek laz .Sve je dozvoljeno samo da se vlada.Nemoral

  • P.J

    14:11 // 26. 10. 2021.

    Dal se Djilas kaje sto ih najurio kao stetne.Mada mislim da ih je brzo procitao.Video skim ima posla.

  • Boban

    13:41 // 26. 10. 2021.

    Stara ljubav SPS zaborava nema.Dokle bre vise matretitate Nislije.Pa njima li ce neko poverovati?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: