Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:06, 24. 9. 2021.

| Društvo

Uzaludan posao izvršitelja u Pasi Poljani, zbog nemaštine nisu imali šta da popišu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
izbeglice pasi poljana
Problemi traju od 2011. godine; foto: T. R.

Danas su izvršitelji pokucali na vrata porodice koja živi u stanu za izbeglice u niškom naselju Pasi Poljana, ali nisu ništa popisali zbog nemaštine. I drugi zakupci stanova u toj zgradi u problemu su od 2011. godine, kada su zbog duga izgubili spor od Grada. Kažu da im život postaje nepodnošljiv jer su neke već posetili izvršitelji i popisali stvari, dok ih drugi čekaju. Sve ih brine da će biti iseljeni.

Izvršitelji i policija došli su jutros oko 10 sati u Ulicu Čedomira Krstića kako bi popisali stvari porodici Milenković, a u tome su pokušale da ih spreče neke komšije, kao i predstavnici niškog ogranka Pokreta Dveri.

Meni još nisu bili izvršitelji, čekam ih spremno, ali za komšije ću uvek stati tu prvi, ne samo ja već svi. Borićemo se dok možemo - kaže Jovica Medoš rodom iz Knina.

izbeglice pasi poljana Izvršitelji danas nisu popisali stvari zbog nemaštine; foto: T. R.“Imajte u vidu da je bolesna i da ima maloletno dete” - poručivale su komšije policiji i izvršiteljima dok su ulazili u zgradu. Međutim, popis nije ni odrađen zbog nemaštine jer porodica živi u jako lošim uslovima.

U sredu, 22. septembra, izvršitelji su bili i kod Mire Krnjaje, koja navodi da su joj rekli da će 14. oktobra njene stvari staviti na elektronsku prodaju.

Došao u sredu ujutru oko 10 sati jedan krupan dečko i pozvonio. Pitam supruga šta da radimo, da li da otvaramo. Vidim, drži neke papire, a više mi je muka od papira. Dečko je bio fin, kaže došao da dostavi papir za prodaju naših stvari. Svi su rekli da je obustavljeno i da se ne bojimo, ali evo ih ovde na svaka dva-tri meseca - žali se Krnjaja.

Kaže da je to samo još jedan u nizu problema, pošto zbog nerazjašnjenog stambenog pitanja ne može da dođe do zdravstvene knjižice, pa ona i suprug svaki pregled kod lekara plaćaju.

“Dave nas kao zmija žabu” - kaže Ljiljana Vojinović, koju su izvršitelji posetili u večernjim časovima pre nekoliko meseci.

To je bilo u zakup, ali niko nije znao da je to na tri godine. Nismo shvatili, nama je bio cilj da se uselimo i rešimo se privatnog smeštaja. Na televiziji je bilo da je data donacija Gradu Nišu jer je primio izbeglice. Međutim, nije nigde pisalo da se naplaćuje kirija po kvadratu 1,6 evra plus svi ostali troškovi. Moja penzija ne može da podmiri troškove. Meni je na 80 hiljada duga 200 hiljada kamata - ističe Vojinović.

Na sastanak u Komesarijatu pozvani su u ponedeljak, kaže stanovnik Stojan Ergić, koji će tamo ići kao predstavnik stanara.

Biće predstavnik Vlade, predsednika, Ministarstva pravde i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Idemo komšinica i ja. Predstavnica Vlade tražila je naše primedbe, to smo dostavili i sad Komesarijat nešto zateže. Zovu nas sve na sastanak, pa da vidimo - objašnjava Ergić.


Moguće rešenje novi Zakon o izbeglicama

Probleme izbeglica i socijalno ugroženih u zgradama u Pasi Poljani trebalo je da reši gradska Radna grupa formirana aprila 2019. godine. Umesto rešenja, formirana je nova Radna grupa sa istim zadacima, ali na čelu sa zamenicom gradonačelnice Dušicom Davidović.

Međutim, ona tvrdi da informacije o ovoj temi nema, da zna samo da su u toku pregovori o izmeni Zakona o izbeglicama sa predsednikom države i Vladom i upućuje na direktora Gradske stambene agencije Vladana Stojanovića.

Stojanović kaže da ne postoji zakonska mogućnost da se presude otpišu jer bi njihov ostanak u fioci bio krivično delo, ali ističe da postoji volja da se ljudima pomogne i da bi najbolje rešenje mogao biti novi nacrt Zakona o izbeglicama.

Ove godine je započeta procedura izmene Zakona o izbeglicama i nacrt je dat njihovim predstavnicima iz sedam gradova. Ostalo je da se po tom Zakonu odluče. Mislim da bolje uslove ne mogu da dobiju od tog nacrta. Postoji dobra volja da im se omogući otkup po višestruko nižoj ceni, da im se eventualno otpišu dugovanja za sve ove godine, ali to nema veze sa izvršnim presudama koje ne može niko da povuče - navodi Stojanović.

Naglašava da ovde nije reč o iseljenju i da im ne prete nove tužbe i veruje da će problem brzo biti rešen.

Ne treba da strepe od iseljenja. Apsolutno ne, već treba da se upoznaju sa nacrtom izmene Zakona. Mislim da će vrlo brzo taj problem da se reši time što će biti omogućeno da se ti stanovi daju na otkup. Prvo će cena biti simbolična, biće im omogućen otkup na rate, ali sve to će biti zakonski potkovano. To je već u proceduri - objašnjava Stojanović.

U Ulici Čedomira Krstića bio je i Miloš Usković iz niškog ogranka Pokreta Dveri koji apeluje na predstavnike vlasti da nađu rešenje za izbegličke porodice u Pasi Poljani.

izbeglice pasi poljana Iz Dveri pozivaju nadležne da reše problem; foto: T. R.Dveri ne prihvataju nikakvo iseljenje ugroženih porodica u Nišu. Zetovima dodeljujete stanove, a najugroženije izbacujete na ulicu - poručuje Usković.

Podsetimo, dugovanja oko 60 porodica koje su zakupci stanova za izbeglice u Pasi Poljani gomilaju se od 2011. kada ih je Gradska stambena agencija tužila jer su za kiriju dugovali ukupno 6,5 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija

    20:09 // 26. 9. 2021.

    Ja sam u centru desavanja u ovoj prici i zahvaljujem se svima koji su juce bili da mi pomognu, a posebno Misi iz Dveri,jer da njega nije bilo ne smem ni da zamislim sta bi se desilo, a zasto? Zato sto imam dva sina, bolesna sam jako i primam samo 16500din. Zapitajte se samo kako je ziveti sa dva maloletna deteta i ovoliko para.

  • Ivica

    14:34 // 25. 9. 2021.

    Izbeglice da se isele a zet i cerka gradonacelnice dobijaju socijalni stan. Dragi boze pomozi nam u ovoj nasoj zemlji bez obraza bez zakona bez pravde

  • Laki

    06:25 // 25. 9. 2021.

    Ovde mi se cini da neko hoce da usicari od tih mucenka grad zateze i hoce ekstra pare dodelite im resenja i nek ljudi posteno placaju i svi zadovoljni

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: