Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 19. 1. 2024.

| Društvo

Uzbunjivač traži da se uhapšeni Jovković smeni sa mesta predsednika niške Akademije

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
jovkovic
foto: printscreen/youtube/Plus Online

Da nakon što je uhapšen i pritvoren zbog sumnje na zloupotrebu položaja predsednik Akademije tehničko-vaspitačkih strukovnih studija Niš Srđan Jovković, inače i SNS odbornik u niškoj skupštini, treba biti razrešen sa funkcije u toj obrazovnoj ustanovi, ističe uzbunjivač i zaposleni u Akademiji Dragan Mišić. Kaže da je tražio da se zakaže sednica Saveta Akademije, ali da to toga još nije došlo, a da to su, kaže potpredsednik Saveta Damjan Stanojević, jutros zatražili i članovi Saveta Akademije iz Odseka Vranje.

Iako je Jovković tek uhapšen i protiv njega još nije podignuta ni optužnica, niti je završen sudski proces, uzbunjivač Dragan Mišić kaže da je to što je uhapšen i što mu je određen pritvor dovoljno da se pokrene pitanje njegove smene. Zato je, napominje, zatražio od predsednika i potpredsednika Saveta Akademije da pokrenu inicijativu za razrešenje Jovkovića na ovu funkciju.

Kako je članom 166 Zakona o radu propisano “Zaposleni kome je određen pritvor udaljuje se sa rada prvog dana pritvora, dok pritvor traje”, odmah je mejlom obavešten predsednik Saveta Ljubiša Mihajlović dana 17. januara dostavljanjem dopisa Višeg javnog tužilaštva i svim članovima Saveta Akademije – ističe Mišić.

Napominje i da se pozvao na Statut Akademije kojim je propisano da o pravima, obavezama i odgovornostima predsednika Akademije odlučuje Savet, ali da sednica Saveta nije zakazana.

Na taj način se krši Zakon, a Akademija tehničko-vaspitačkih strukovnih studija Niš je blokirana u radu što ima za posledice na samo poslovanje, studenti imaju posledice, a narušava se i ugled same akademije. Predsednik Saveta svojim nečinjenjem podleže krivičnoj odgovornosti o čemu će biti obavešteni nadležni organi - kaže Mišić.

Da li je sednica Saveta Akademije zakazana i da li će se uopšte razmatrati smena Jovkovića, pitanja su koja su poslata predsedniku i potpredsedniku Saveta, a odgovor je stigao samo od potpredsednika Damjana Stanojevića.

Po Poslovniku o radu Saveta ATVSS Sednicu Saveta zakazuje i njome rukovodi isključivo predsednik Saveta. Ja kao potpredsednik Saveta nemam tu ingerenciju. Inače, članovi Saveta Akademije iz Odseka Vranje su danas, u jutarnjim časovima, predsedniku Saveta uputili Zahtev za hitno sazivanje sednice Saveta na kojoj će se razmatrati aktuelna situacija - odgovor je Stanojevića.

Odgovor od predsednika Saveta Ljubiše Mihajlovića nije stigao do objavljivanja teksta.

Prema Statutu ove Akademije predsednik bira i razrešava Savet, a na predlog Nastavno-stručnog veća. Ovu Akademiju osnovala je Vlada Srbije 2019. godine. Ona u svom sastavu objedinjuje tri ustanove: Visoku tehničku školu strukovnih studija Niš, Visoku škola primenjenih strukovnih studija Vranje i Visoku školu strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Pirot.

Podsetimo, Jovković je kao odgovorno lice Akademije tehničko-vaspitačkih strukovnih studija uhapšen 14. januara zbog sumnje da je krajem 2021. godine, u dogovoru sa V. P. iz Niške Banje, na osnovu fiktivnog ugovora oštetio budžet Vranja za oko 2 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dr mr

    20:09 // 20. 1. 2024.

    Ma ne pustati ga iz corke bar deset godina i uzei mu sve sto je pokrao i nelegalno stekao . Tako bi se obuzdali vlastodrsci i ljudi na nekim funkcijama

  • Milos

    18:58 // 20. 1. 2024.

    Obicna sns bi'anga a ta cela "akademija" fabrika za stancovanje I.prodaju diploma I.otimacinu.para
    On.je postao milliner u eur

  • Mita

    18:00 // 20. 1. 2024.

    Tatko na mito i majka na korupciju. Doticni je izmislio toliko nacina za mito i korupciju da je mogao da doktorira i na tu temu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: