Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:33, 17. 3. 2022.

| Društvo

Uzbunjivač tvrdi da je Grad Leskovac odbio postavljanje stanice za merenje kvaliteta vazduha

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Vazduh
Leskovac mernu stanicu mogao da dobije još krajem 2019. godine; Ilustracija foto: JV.

Leskovac je i dalje među gradovima u Srbiji u kojima se ne meri zagađenost vazduha, a da je merna stanica mogla da bude postavljena pre više od 2 godine tvrdi uzbunjivač i nekadašnji načelnik Odeljenja za kontrolu vazduha Milenko Jovanović. On kaže da Gradska uprava Leskovca nije želela da sarađuje u postavljanju merne stanice, pa je ona na kraju postavljena u Vršcu.

Osim Leskovca, kako kaže Jovanović, stanicu je krajem 2019. godine trebalo da dobije i Novi Pazar, pošto su nadležni procenili da ta dva grada imaju veliki broj fabrika koje direktno utiču na zagađenje vazduha.

Par puta sam dolazio u Leskovac, našli smo lokaciju na kojoj bi stanica trebalo da bude postavljena, ali je u jednom trenutku sve stalo. Dok je u Novom Pazaru sve išlo kako valja, leskovačka Gradska uprava je pokazala nezainterosvanost. Njihova dužnost je bila samo da reše imovinske i pravne osnove, kao i da izbetoniraju i dogovore sa EPS-om detalje oko priključka, za šta je najviše bilo potrebno mesec dana. Bio sam u kontaktu sa ljudima iz Odeljenja za zaštitu životne sredine, oni su nas uveravali da rukovodeći kadar Leskovca kaže da moramo malo da sačekamo, ali je evidentno bilo da ne žele stanicu - kaže Jovanović.

Uzbunjivač dodaje i da Agencija nije mogla da čeka da merna stanica vredna 100.000 evra bude postavljena u Leskovcu, te su odlučili da ona bude postavljena u Vršcu.

Njima ta stanica praktično nije ni bila potrebna. Vršac je daleko manji grad od Leskovca, ima mnogo manje industrije, fabrika, košava stalno duva. Leskovac je još tada mogao da dobije stanicu, a ima indicija da je vazduh u tom gradu baš zagađen, te da su nadležni toga bili svesni - rekao je Jovanović.

On ističe i da se u Leskovcu trenutno vrše indikativna merenja, koja ne daju precizne rezultate, pa samim tim Leskovčani i dalje ne znaju kakav vazduh udišu.

Zavod za javno zdravlje radi istraživanja kada im se ona traže, to je 50, 60 puta godišnje, a da bi dobili precizne podatke, neophodno je da se istraživanja rade skoro svakog dana ili bar u 90%. Žao mi je, ali nisam optimističan po pitanju kada će Leskovac stvarno krenuti da radi monitoring vazduha kako treba - kaže Jovanović.


Vazduh u Leskovcu zagađen i u 2022. godini

Da je vazduh bio zagađen i tokom januara i februara kažu iz Udruženje Tim 42, odakle tvrde da su čestice u 11 od 14 dana, kada su merenja vršena, bila iznad dozvoljenih vrednosti. Vazduh Vazduh zagađen i u 2022. godini; Ilustracija foto: JV

Krenulo se sa indikativnim merenjima, ali rezultati opet nisu objavljivani sve dok na tome nismo insistirali. Kada smo zatražili informacije od javnog značaja, dobili smo odgovor da su podaci objavljeni i jesu. Zagađenost je u proseku bila tri puta viša, što znači da je u nekim danima išla možda i do 500, 600 mikrograma po metru kubnom - kažu iz Tima 42.

Podsetimo, koliko je vazduh zagađen u Leskovcu pokazala su i pamučna pluća koja su za samo tri nedelje promenila boju, dok su početkom 2021. godine nadleženi za zagađen vazduh u Leskovcu okrivili individualna ložišta i geografski položaj tog grada.

Jako zagađen je juče bio vazduh u Pirotu, a štetne čestice bile su povećane i u Nišu i Vranju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: