Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:53, 9. 4. 2020.

| Društvo

Uzorci za testiranje na koronu iz Pirota se šalju u Beograd

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
korona
Referentna laboratorija za Piroćance je Batajnica; foto; flickr.com Governor Tom Wolf

Brisevi pacijenata za testiranje na korona virus ubuduće će se uzimati i u ambulanti pirotskog Doma zdravlja u Tijabari, a oni će se slati na testiranje u referentnu laboratoriju u Batajnici, kaže direktor ove ustanove Radovan Ilić, a ne u Veterinarski institut u Nišu.

Iako su ranije u Zavodu za javno zdravlje govorili da će se brisevi pacijenata za koje se sumnja da imaju virus korona iz Pirotskog okruga testirati u Veterinarskom institutu u Nišu, oni će se ipak slati 240 km dalje, do Nacionalne referentne laboratije u Batajnici.

U uzimanje briseva uključio se i Dom zdravlja Pirot koji čeka dopremanje testova iz Beograda, a direktor Radovan Ilić kaže da će se brisevi uzimati u specijalnoj kovid ambulanti u Tijabari, čiji radnici se već obučeni.

Mi smo edukovali određen broj radnika koji će obavljati testiranje, odnosno uzimati briseve od pacijenata, obezbeđena je ovih dana i zaštitna oprema koja je neophodna za zdravstvene radnike koji će stupati direktno kontakt sa potencijalno obolelim - kaže Ilić.

U Pirotu, do sada su brisevi uzimali u Zavodu za javno zdravlje, a nakon Torlaka, na kratko su slati u Niš. Ipak, sada po proceduri koja je dobijena sa republičkog nivoa, referentna laboratorija za Pirotski okrug je Direkcija za referentne laboratorije Batajnica.

Tu ima malo nelogičnosti, ipak je Niš na dohvat ruke. Oni će obavljati preglede testova koje šaljemo, ali će i obezbeđivati dovoljan broj testova - kaže direktor.

Brisevi će se uzimati u Tijabarskoj ambulanti, a pacijenti će, prema proceduri, dok se čekaju rezultati biti upućivani u kućnu izolaciju, a ako neko od njih bude pozitivan, on će biti prebačen u posebnoj otvorenoj bolnici u Čairu.

U Pirotskom okrugu do sada je potvrđen virus korona kod 21 pacijenta od 72 uzorkovanih, a kako kažu u Zavodu za javno zdravlje, trenutno je na analizi u Batajnici 28 uzoraka, a danas, 9. aprila, šalje se još 18 briseva.

Do sada su u Pirotskom okrugu od virusa korona preminule 4 osobe.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dejan nikolic

    09:42 // 16. 4. 2020.

    da li je bilo slucaja da se neki od uzoraka izgubi?

  • Zoran Ć

    19:30 // 9. 4. 2020.

    21 zaražen a umrlo 4. To je 20 posto smrtnosti! Pa to je najgori podatak na svetu. Tolika smrtnost pokazuje da u Pirotu nešto nije u redu.

    • Zorica

      12:36 // 10. 4. 2020.

      Samo u Pirotskoj bolnici ima 64 zaražena med. radnika. Bolnica je pred kolapsom. Pokušavaju da zataškaju ili smisle način kako da obaveste narod. Plaše se da ne naljute SNS gospodare u Beogradu.

  • Jovana

    13:38 // 9. 4. 2020.

    Sofija se nosi mnogo bolje sa epidemijom a smatrali smo ih zaostalima. Tražiće Piroćanci nazad uz Sofiju ali nas verovatno neće hteti ovako uboge

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: